Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Şubat '14

 
Kategori
Deneme
 

Bir zamanlar Beyoğlu'na...

Bir zamanlar Beyoğlu'na...
 

Galata Köprüsü üzerinde eski İstanbul beyefendileri


Bilinen en eski şehir efsanelerindendir; ''Zamanında Beyoğlu'na kravatsız çıkılmazmış...''

Yurdum insanını bildiğimden olsa gerek bu lafa hiç inanamamıştım, ta ki yukarıdaki fotoğrafı görene kadar.

Beş kafadar Beyoğlu'nda gezmiş tozmuş olmalılar. Havanın güneşli ya da en azından mevsim normallerinin üstünde seyrettiğini de, fora edilip ellere alınan palto ya da pardesülerden anlıyoruz. Ancak içlerinden birisi ısrarla, sanırım ''Elimde taşıyacağıma sırtımda taşırım'' diyerek direnmeye devam ediyor.

Galata Köprüsü'nü adımlayarak Karaköy'den Eminönü'ne geçenlerden en sağdaki, tarihe geçen bu fotoğrafa 'level atlatmak' için olsa gerek, elindeki dergiyi yürürken okuyarak olaya iyiden iyiye damgasını vurup, başrolü zorluyor.

Bizler, ''Avrupalılar işe gidip gelirlerken yollarda, otobüs duraklarında beklerlerken hep kalın kalın kitaplar okurlar'' diye anlatılan hikayeleri dinleyerek büyüdüğümüz için bu vatandaş ağabeyimizin davranışı ile hep beraber milletçe gurur duyuyoruz.

Bilmem dikkatinizi çekti mi ama, fotoğraf karesine sığan insanlardan bir teki bile özensiz değil. Herkes ancak takım elbiselerini giyip, şapkalarını da başlarına taktıktan sonra yollara dökülmüş gibi görünüyor.

Geri plana dair de son tahlilde iki gözlemim daha var.

Birincisi ortada, yolun yarısına kadar çıkmış oltalar da balıkçılar da görünmüyor.

Bu iyi çünkü korkuluklara yaslanıp da doya doya denizi seyretmene engel olacak hiçbir şey yok yani ne aralarında bir santim bile boşluk olmadan yanyana dizilmiş 'sözde' amatör balıkçılar, ne de her an bir yerlerine takılabilecek oltalar.

İkincisi de hakikaten şu kömürlü vapurları kaldırmakla zamanında ne iyi yapmışlar. Doğrusu nostalji falan derken iyi ama, havayı da inanılmaz mahfediyorlardı.

Son olarak da; önümüzdeki seçimlerde iktidar partisi seçmene ücretsiz kömür dağıtmak yerine, doğalgaz faturalarında indirim falan yapsa, ya da hiç peşinsiz 9 taksitle elektrikli UFO ısıtıcı kampanyası işine girse sanki daha mı iyi olur acaba diye de düşünmeden edemedim...

 
Toplam blog
: 344
: 1122
Kayıt tarihi
: 22.07.09
 
 

Okur yazarım. Okur yazarlıktan kastım, okuduklarımı yazmamdır ki, bu yazılarımı genellikle 'kitap..