Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Aralık '10

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Bira, kadınlar ve vişne likörüm

Bira, kadınlar ve vişne likörüm
 

moonbattery.com


Yaz sıcaklarının en güzel serinliğidir buz gibi bir bira. Akşam üzerlerinin keyifli

sohbetlerine

eşlik eden bir yaz arkadaşı gibidir aynı zamanda.

Seveni çoktur, sevmeyeni olsa da.

*

Bir erkek içkisi olarak bilinen biranın, kadınlardan

erkeklere armağan olduğunu biliyor muydunuz?

*

Biranın tarihini araştıran tarihçi ve yazar Jane Peyton,

birayı kadınların bulduğunu ve binlerce yıl boyunca

bira içme ve bira imalathanelerini işletme yetkisinin

sadece kadınların elinde olduğunu saptamış.

*

Peyton, bundan sadece 200 yıl öncesine kadar biranın bir

gıda maddesi olarak düşünüldüğünü ve kadınların alanına

girdiğini, ancak ondan sonra erkeklerin bira içmeye başladığını

ve biranın bir erkek içkisi haline geldiğini söylemiştir.

*

Jane Peyton araştırmalarına dayanarak, “İskandinav toplumunda

kadınlar seçkin bira üreticisiydi ve bununla ilgili tüm araç-gereç

yasayla kadınların mülkiyetine verilmişti. İngiltere’de de, bira

geleneksel olarak evde yapılıyordu ve biracı kadınlar bira satışından

iyi para kazanıyordu” yorumunda bulunuyor.


*

Yaz sıcakları bitti, akşamüzerleri kısaldı. Sevenleri, geç

saatlere bıraktı bira keyfini yada yerini başka içkiler aldı

uzun kış gecelerinde.

*

Ama yemeksiz sohbetlerde şöyle içinizi ısıtan farklı bir

şey içmek istediğiniz oldu mu?


Benim bu tür durumlar için yaptığım vişne likörü (likör demek

çok doğru olmayabilir) devreye girer.

*

Yazdan hazırlanan bu içeceği yapmak için ihtiyacınız olan

şeyler; vişne, votka ve büyükçe, kapaklı bir kavanoz.


Satın aldığınız vişneleri yıkayıp saplarından ayırdıktan sonra

(çekirdeklerini çıkarmaya gerek yok) kavanoza yarısından biraz

fazlasına kadar dolduruyorsunuz.

Vişnelerin üzerine kavanozun kapağına iki parmak kalacak

şekilde votkayı koyuyorsunuz, ardından bir çorba kaşığı toz şeker

ilave edip kapağını kapatıyorsunuz.

*

Ama içmek için acele etmiyorsunuz. Likörünüzün olabilmesi

için birkaç ay beklemek gerekiyor. Bence en uygun zaman

kış mevsimi başladığındadır. İçme zamanı gelip likörü

içerken vişne tanelerini yemeyi unutmuyorsunuz.


* * *

Aralık 2010 / Kurşun

 
Toplam blog
: 193
: 998
Kayıt tarihi
: 13.01.10
 
 

Kırklı yaşlarda başladığım yazma serüvenine elli li yaşlarda da devam etmeye çalışıyorum. Ünivers..