Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mayıs '18

 
Kategori
Deneme
 

Bırakın Vaktinde Essin Kavak Yelleri

Bırakın Vaktinde Essin Kavak Yelleri
 

Her yaşın ayrı bir güzelliği ve bir o kadarda zorluğu varmış. Deneyimledikçe kıymetlenen hayat, içinde ne barındırır ve o içinde barındırdıklarından bizim payımıza ne düşürür, bunun muhasebesini yapabilmek için yaş almak, yaşlanmak kadar, yaşamak da gerekiyormuş hayatı ve getirilerini.

Yaşamak ve özümsemek…

Genellikle belirli bir zaman dilimini arşive bırakanlarımız, deneyimlediklerimiz üzerinden çıkarabildiğimiz sonuçların öğretilerinden, filozof, bilirkişi falan olduğumuzu zannederiz. Tecrübe aktarmak yalınlığını bu yüzden yitirir. Ne yaşadıysak onu esas alırız, alternatifi farklı farklı bakış açılarında yaşanan ve anlamlaşan hayat, getirilerini bilmediğimizden dolayıdır ki kendi izlerimizin analizini esas kabul ettirir. Belki de işimize böyle geldiğindendir.

 Bu bir yere kadar olağandır çünkü empati yapılamayacak duygu geçişlerine maruz kalabilir her insan. Ortak noktalarının yanı sıra, kişiye özel duygu geçişleri ve lezzetleri vardır, acısı ve tadı dozaj anlamında farklı olan. Bir de kıymet biçebilme erdemliği vardır ki bu kişinin algısıyla ilintilidir.

Yaş kemale erdiğinde azalır insan ruhundaki duygu coşkusu. Bunu çocuksu heyecanını kaybetmediğini düşünenler kabul etmese de doğru değildir, ruh bedenle aynı dili konuşmaz zira.  Ergen sevdaların tadını, arsızlığını, heyecanını çoktan unutur da, kabul edemez bir türlü. Yeniden yaşamasına imkân ve olanak bırakmayan bir yılgınlığa doğru adım adım yolcu olduğunu ise yaşamındaki yavanlığın cevabını bulduğunda anlar. Yaşlılık yılgınlık ve yalnızlık …

Her şeye burnumuzu sokup müdahil olduğumuz ve bir başkasının hayatına, yaşamına sınırlar çizme cüretkârlığını gösterdiğimiz, her müdahalenin ne kadar yanlış ve saçma olduğunu size, sadece zaman öğretebiliyor. Yasaklar koymaya kalktığımız birçok şeyi artık biz yaşayamayacağımız için yapıyor ’uzu öğreniyorsunuz aynı zamanda.

Kendi ruhumuza yakıştıramadıklarımıza başkalarından men etme hadsizliği kültürel bir dayatma sanırım. Toplum baskısı mahalle baskısı aile baskısı kadar filozof görünümlü duygu fakiri insanlarında rolü büyüktür yasaklar koyma konusunda.

Her yaşın ayrı bir güzelliği var elbette ama kavak yelleri her yaşta aynı delilikte, aynı serinlikte aynı güzellikte esmiyormuş. Kabul etmiyor oluşumuz, gerçeği değiştirmiyor. Ergen duygular söz konusu olduğunda, özellikle sevgiyse aşksa kıriter o denli gözü kara oluyormuş insan. Ve biliyor musunuz iyi ki de öyle oluyormuş. Hayatın evrelerinden adım adım ilerlerken geleceğin sürprizinde beklenenden çok geçmişin hatalıda olsa yaşanmışlıklarına özeniyor, onun analizinde avunuyorsunuz.

İnsan yaşamı olağan akışında seyrederse şayet, çocukluk, gençlik, orta yaş ve yaşlılık, içine yakışan yaşanan ne varsa bağımsız ve kişiye özel olduğunda kıymetli. Baskılar, yönlendirmeler, bilinçaltlarında ne yatar, neden burunlarını sokma ihtiyacı duyarlar bilemediğimiz bir gizemin üzerimize kurmaya çalıştığı ve hatta çoğunlukla başardığı yaptırımlar, sadece pişmanlık ve telafisi olmayan zaman kaybıdır.

Tehlikeli yaşlar ve zamanlar ve tecrübesizlik olarak nitelendirilen gençlik, aslında hayatın ham halidir. Kurgusuz ve hesapsız, olabildiğince özgür yaşanan yıllar, çok uzun yıllar sonra bir melteme duyulan özlemde, yıllar öncesinden estirirse serinliğini bir anlamı var demektir yaşamınızın. Eğer yoksa tren kaçmıştır çoktan,  istasyonda bir daha asla gelmeyecek olan gençliği beklemek ne denli fayda sağlar varın siz söyleyin. Sevmek insan ömrünün geleceğine ektiği tohumdur. Bunu hangi yüreğe ektiğiniz değil, kendi yüreğinize ne kadar ektiğiniz belirler. Tohumu yeşertmekte köreltmek de vaktinde ekebilmekle alakalıdır.

Kavak yelleri bırakın essin ömürlere o serinliği tadabilmek ve iyisiyle kötüsüyle sahiplenebilmek püfür püfür esen bir ömür vaat edebilir kim bilir…

Sevmenin yanlışı yanlısı olmaz, tazeliğinde tazelenebilmek iyi gelir insana. Hadi itiraf edin güzeldi o günler.

 

 

 
Toplam blog
: 111
: 161
Kayıt tarihi
: 24.12.11
 
 

1965 Zonguldak doğumlu ve halen Zonguldak'ta yaşamaktayım.Yazarım ve çeşitli platformlarda sunucu..