Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Temmuz '06

 
Kategori
Sağlık
 

Biraz da sağlık konuşalım…

Kilonun azı da, çoğu da zarar.. Sağlıklı bir kiloda kalmanız sizi şeker hastalığından, Tansiyon yüksekliği, kan yağları artışı, kalp ve damar hastalığı gibi sorunlardan uzaklaştırır.

Eğer kilo verme çabanızı sağlıklı kiloya ulaştırmanın ötesine taşıyıp aşırı zayıflarsanız, zayıf ama hasta biri olacağınızdan hiç şüpheniz olmasın..

Özellikle ergen bir genç veya ileri yaşlarda biriyseniz kilo denetiminde makul – dengeli bir çizgide kalmayı sakın unutmayın..

Kilo fazlalığı ve şişmanlık sorununun bir çığ gibi büyüdüğü ve salgın bir hastalık haline geldiği doğrudur ama “kilo takıntısının” hızla artan bir sorun haline geldiği de bir gerçektir…

Sağlıklı bir vücuda sahip gençlerimizin (bilhassa kızlarımız) bedenlerini farklı yorumladıkları, dış görünüşlerini değiştirmek için bazen hasta hastalanmayı bile göze aldıklarını görüyoruz..

Moda ve güzellik sektörünün “mümkün olduğu kadar ince beden” istemesi , medyada -televizyonlar da güzel görünmek –başarılı olmak için ince –yağsız olmak gerektiğini her gün hatırlatması kilo takıntısının yaygın olmasına sebep olmaktadır.

Genç yaşın bilgisizliği ve heyecanı içinde etrafında gördüğü kişilerin tesirinde kalarak yalan yanlış, her duyduğu diyet rejimlerini deneyerek sağlığını tehlikeye atmaktadır.

Sağlığı bozulduğu gibi psikolojisi ve çalışma gücü de bozulmaktadır. Ama onun gözü aynadadır.. her gün kendi kendine sormaktadır. “Ayna ayna benden güzeli var mı?"

Ergenlik çağının çoğu sorunlarını önlemede olduğu gibi kilo takıntısı sorununu önlemenin de en iyi – etkili ve kolay yolu aile içi ilişkilere önem vermektir.

Evi birlikte yaşama mutluluğunun yeri haline getirmek, sevgiyi ve sorunları paylaşım yapmayı iyi bilmek gerekir.. Sofraya çocuklarımızla birlikte oturmalı, yemek masamızı ailenin özlem giderdiği, sorunları, beklentilerin ve başarıların paylaşıldığı yerler yapmak zorundasınız..

Çocuklarınızın sadece karınlarını doyurmak için değil, duygusal – ruhsal doyumlarıyla da meşgul olmalısınız..

Ne yiyip ne içtiklerini iyi izlemeli, fast –food denen (hamburger –yağlı kızartma ) besinler, şeker yüklü içeceklere eğilimlerini önlemelisiniz. Çocuklarınızı düzenli egsersiz alışkanlığı kazandırmayı bakın. Onlara zaman ayırın ve birlikte yaşamayı öğretin…

Genç yaşların yeni kimlik oluşturma, kabul edilme ve önemsenme için en yoğun çabaların harcandığı yıllar olduğunu aklınızdançıkarmayın. Gençler dış görünüş için değil, sağlıklı olmak için uğraşın ki çevreniz size yaşından daha olgun desin.

 
Toplam blog
: 453
: 1059
Kayıt tarihi
: 24.07.06
 
 

1933 Kayseri'de doğdum. Kayseri Lisesi Ankara Veteriner Fakültesi, İstanbul Üniversitesi Diş Heki..