Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Nisan '10

 
Kategori
Dünya Şehirleri
 

Biraz Mambo, Rumba ve Rom; Bunun adı salsa olsun

Biraz Mambo, Rumba ve Rom; Bunun adı salsa olsun
 

[1] Günümüzdeki salsa dansı Afrika, Karayip ve Avrupa stillerinin, dans ve müzik unsurlarının bir karışımı olarak nitelenir.

İtiraf etmeliyim ki limanlar biraz bekleyecek, bu sefer adanın tadını biraz daha çıkaracağım ve sizlere başlıktan da tahmin edeceğiniz üzere Porto Rico’ dan seslenip, Porto Rico’ dan Amerika’ya sonra dünyaya yayılan ve çok sevilen Salsa’ dan ve efsanevi sanatçısı Hector Lavoe bahsedeceğim.

Öncelikle şunu söylemeliyim, "Salsa" sözcüğü aslında İspanyolca konuşan Latin Amerika ülkelerinde çeşitli baharatların karıştırılmasıyla hazırlanan “sos” anlamına gelirki bende de iştah açıcı etki yapar.

Salsa denince aklıma ikinci olarak gelen Porto Rico’ nun sonra efsanevi şarkıcı Hector Lavoe dir. 70’ li yılların ortalarında Salsa hareketini ilk onunla duymuştum. Salsanın göz kamaştıran dünyasında 46 yıllık kısa bir yaşama, sayısız konser ve albümler, aşklar ve muhtelif acıları sığdırdı. (Üç gün önce 25 Haziran 2009 da kaybettiğimiz Michael Jackson’ ında çok genç yaşta ölmesi bana bu yazıyı yazmamda etkili olduğunu düşünüyorum.) 60’lı, 70’li yılların Latin müziğine yön veren Porto Riko’ lu, Hector Lavoe, Salsa’nın Amerika’da ve dünyada geniş kitlelerce benimsenmesini ve sevilmesini sağlamıştı.

1946’da Porto Riko’da benim hayranı olduğum rengarenk boyalı evleriyle, bazıları için fakir, benim için gibi fotoğraf çeken bir gezgin için son derece zengin bulunan bir mahallede doğan Hector, müzisyen olan ve çok sevdiği babasından erken yaşta müziği öğrenir. Saksafon virtüözü olmak üzere Juan Morel Müzik Okulu’na gider, sağlam bir müzik eğitimi alır ancak içten içe New York’ta ünlü bir şarkıcı olmak ister. 17 yaşındayken New York’a, ablasının yanına taşınır. Hector’ un abisi, New York’ta uyuşturucudan ölmüştür. Babasının içi bu gidişten dolayı buruktur. NewYork’ a bir grupta vokal yapmaya başlar. Ardından, yerel bir Latin menejer, yeteneğini fark eder ve onu koruması altına alır.

Artık Peres olan soyadı Fransızcada ses anlamına gelen Lavoe olarak değişti. Tüm dünyayı Salsayla sarsmayı başarmıştı. Bu başarılı erkeğin arkasında ona bir erkek çocuk dünya güzeli eşi Puchi vardı. Ne yazıkki çok erken bir zamanda gözlerini hayata yumdu.(1993)

Büyük Antiller' in bu en küçük adasında her şey güzel olanadır. Güzel olan müzik olsun, dans olsun yeterlidir. Gerisi detaydır. "zengin liman" anlamına gelen Porto Rico kâinat güzellik yarışmalarında birincisi en çok olan ülke olması bundandır.

Eğer Salsa ve Hector Lavoe sizi etkilediyse albümlerini edinebilir ya da Jenefer Lopez’inde rol aldığı ülkemizde de gösterilen EL CANTANTE isimli filmi izleyebilirsiniz.

Bu sefer sizlere farklı bir coğrafyadan bir ülke tanıtmak yerine yaşam biçimi halini almış kültürden bahsetmek istedim. Porto Rico ile ilgili daha baksa bilgilerde edinmek gezim hakkında bilgi edinmek isterseniz. KARA GÖRÜNDÜ; SAN JUAN! İsimli yazımı okuyabilirsiniz.

Gezmek flört gibi, kalıp buraları sevebilirim. Ama gitmem gerek. Yaşanacak, görülecek çok yerler var..

Necati Ekmekçioğlu

 
Toplam blog
: 20
: 2758
Kayıt tarihi
: 09.04.10
 
 

Necati Ekmekçioğlu 1967'de Ankara' da Yenişehir'de Konur Sokakta doğdu. Şimdilerde de Ankara' da ..