Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Nisan '09

 
Kategori
Sağlık
 

Biraz mutluluk için yarım saatiniz var mı?

Mutlu olmak icin size ne kadar zaman gerek?

Mutluluk duymanın, birazcık yaşama tadının, bir ömür boyu süren ve hiç ulaşılamayan bir hayal olması da olası, birkaç dakikaya sığan ama içinizi içinize sığdırmayan kolaylıkta olması da...

Eğer yarım saatinizi mutlu olmaya ayırmak isterseniz işte size bir kaç öneri:

1. Hareketliliğinizi artırın, yerinizde duramayan biri olun demiyorum ama hareket etmek için her fırsatı değerlendirin. Asansör yerine merdivenleri, dolmuş ya da otobüs yerine -eğer makulse- yürümeyi seçin, telefonda konuşuyorsanız ayakta odanızın içinde gezinin oturmak yerine. Daha canlı konuşun, daha derin nefes alın, hergün on dakika hızlı adımlarla yürüyün, sadece on dakika... Vücudunuzdaki bütün metabolik olaylar düzene girecek ve enerji üretecek ve enerjiklik sizi daha iyi hisseden bir size dönüştürecek.

2. Kendinizi dışarılara atın, yürüyün, mümkünse tabiati seçin bereber olmak için, güneşli havaları mutlaka değerlendirin çünkü araştırmalar güneş ışığının vücuttaki mutluluk artırıcı kimyasalları artırdığını kanıtlıyor.

3. İnsanlarla dostluk kurun. Bir iki dakikalığına ya da saatler boyu, insanlara yakınlık gösterin, bir eski arkadaşa e-posta atın, telefonla sevdiğiniz birini arayın, bakkala bir dakika hal hatır sorun, karşı komşuya sabah günaydın deyin, eğer ortam uygunsa yabanilikten uzak durun, "baki kalan bu gök kubbede bir hoş yankı imiş", o yüzden bir boşluk yerine, bir kaç kelimelik bir hoşluk bırakın. Herkes sizi daha yakın buldukça siz daha mutlu olacaksınız.

4. Hemen, uzun zamandır aklınızda olan, yapılması gereken bir şeyi halledin, kurtulun onun yükünden, hafifleyecek daha iyi hissedeceksiniz. O masanın üstünde bekleyen elektrik parasını -varsa tabii- yatırın, ya da odanızı süpürün, ya da arabayı yıkayın, ya da eve uzun süredir ihtiyaç olan o şey neyse onu -yine eğer alma gücünüz varsa- gidin alın ve keyfini sürmeye başlayın, aklınızda bir yük olmasındansa: Hafifleyin.

5. Daha huzurlu bir ortam yaratmaya çalışın. Dışınızdaki dünyanın sadeliği ve rahatlatıcılığı doğrudan iç dünyanızı da aynı yönde etkileyecektir. Temiz bir çalışma masası, düzenli ve sade bir oda, temiz bir mutfak tezgahı düşününce bile daha iyi hissettiren şeyler değil mi? Bir on dakikada ne kadar çok şey yapılabileceğine siz de şaşıracaksınız.

6. Küçük de olsa bir iyilik yapın. Birine faydalı bir bilgi verin, iki kişiyi tanıştırın, birisine tatlı bir kaç kelime edin, mahallenin kedisine süt verin, ağlayan bir çocuğu güldürün, komşunun kapısına süpriz iki ekmek bırakın, yaşlı teyzeyi otobüse bindirin. Ne bileyim bir iyilik yapın, eşinizi takdir edin, oğlunuzu pohpohlayın, "faili meçhul kıyaklar" yapın...

7. Birisinin hayatını kurtarmak için küçücük bir adım atın. Kan bağışlayın, organ bağışlayıcısı olun, ailenize anlatın onlarıda yüreklendirin, gücünüz varsa evlat edinin, gücünüz varsa bir yere iki üç lira bağış yapın, iyi bir amaç veya toplum hizmeti için gönüllü olun, iyilik yapın, iyi hissedin.

8. Mutluymuş gibi yapın, zorla da olsa gülümseyin, araştırmalara göre iç dünyamız dış dünyamıza yansıdığı kadar dış dünyamız da içimizi kontrol ediyor, ağlayanlarla beraberken ağlamaklı olmak, kahkahalarla gülen birilerini seyrederken farkında bile olmadan gülmeye başlamanız neden sanıyorsunuz? Zorla gülümsemeler az sonra içinizden gelen tebessümlere dönüşecektir, hatta etrafınızdakileri bile gülümsetecektir. Bu bilimsel olarak kanıtlanmış bir davranış modelidir.

9. Yeni birşey öğrenin. Daha önce bilmek istediğiniz bir şey için onbeş dakika vakit ayırın okuyun, internetten, kitaptan, bir bilenden yeni bir şey öğrenin. Bir gazetenin ufak bir köşesini okuyun. Bir konu seçin. Bir hobi, bir uğraş bulun veya ilgilendiğiniz bir şeye her gün on dakika zaman ayırın.

10. Ne olacağını bilmiyorum, onu da siz düşünün ama üretici olmak için gayret gösterin. Büyük projelerden bahsetmiyoruz sadece bir şeyler üretmekten, hayata, her anınınızda, evde, işte, okulda, yolda, binanızın merdivenlerinden inerken, çarşıda, pazarda hayata, kendinizin, sevdiklerinizin ve başkalarının hayatına ne katabilirim diye düşünün. Mutlaka, ufak da olsa bir yol bulacaksınız ve kendinizi daha mutlu hissedeceksiniz.

Yarım saat sonra daha mutlu sizle görüşmek üzere.

 
Toplam blog
: 15
: 605
Kayıt tarihi
: 31.03.09
 
 

Ege bolgesinin guzel bir sehrinde buyudukten sonra Izmir'de Tip Fakultesini bitirdim. Yedi yilimi m..