Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mart '07

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Birazcık hassasiyet

Birazcık hassasiyet
 

Her köşe başında bir kokoreççi, dönerci, simitçi, vb. yiyecek satan mı, tatlı satan mı ne ararsan var. Köşeler sırasıyla tutulmuş. Hayır ben olayın rant tarafına değinmeyeceğim. Başlı başına bir konu o. Kimler müsade ediyor, neden kontrol edilmiyor vs. Düşünüyorumda sadece biz görüyoruz onları, tedbir alan ve kontrol eden makam/ kişilerin görüşünü engelleyici bir sinyal yayıyorlar ( teknololoji burada devriye giriyor) galiba ki onlar göremiyorlar. Teknolojiye yetişemiyorsun ki ..

Değinmek istediğim konu, bunların satışındaki sağlıksız koşullar.

Açıkta ve hiç bir koruyucu olmadan, önlem alınmadan ve direk çevrenin etkilerine maruz olarak satışa sunulmaları ve üzülerek belirteyim ki bizlerinde düşünmeden ve kıyaslamadan talep etmesi.

Yolun kenarında 1-2 Mt. mesafeden geçen tüm araçların tozunu, egsoz gazını, rüzgarla gelen toz, her türlü mikrop vb. maddelerin etkisi altında olmasına rağmen talep etmemiz. İşyeri/ büfe açılmış ama döneri veya satılan yiyeceği çevrenin etkilerinden koruyan hiç bir şey yok. Üst tarafına bir davlumbaz yapılarak kokuyu bacaya çekip, satılan yiyecek maddesini çevrenin etkisinden koruyacak bir cam ile çeviremez mi?

Satıcının hiç bir önleyici tedbir almadan satış yapması. Eldivensiz, maşasız ve hatta eski bir gazete kağıdına sararak bizlere sunması. Bize sundugu ne acaba; döner mi? kokoreç mi? gevrek mi (simitin İzmirdeki tadı) veya biraz mikropla nefaset katılmış bir dürüm mü? En büyük satış hareketinin ise şöyle işaret parmağını diline sürterek sonrasında gevreği/ döneri sarmak için gazete kagıdını alması ve bize uzatması. Bizlerinde bu masumane hareketi görmezlikten gelmesi ve uzatılan ürünü alarak afiyetle yemesi. Eee bize bişey olmaz ki !

Dönerci veya tost yapan büfeler yine aynı şekilde. Yoldan geçen araç ve yayaların tozu dumanı altında satışa sunuluyor. Yine eldivensiz, yine maskesiz, yine kontrolsüz.

Bu arada sözüm sadece hijyen kurallarına uymayan ve kontrol etmeyenlere, edenler için sözüm yok zaten. Onlar teşekkürü hak ediyorlar.

Sabah sabah nereden mi aklıma geldi. Pencereden bakıyorum meksika çapkasına benzer ( ama kare şeklinde, türk tipi ) gevrek, boyoz ile süslenmiş bir yürüyen çocuk. Ve bir çıglık yükseliyor pencereme "gevreeekkkçiiii "

 
Toplam blog
: 110
: 811
Kayıt tarihi
: 12.03.07
 
 

Hayatta iki şey vardır; masallar ve sonuçlar. (Erol Aslan)      ..