Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Aralık '10

 
Kategori
Özel Günler
 

Birbirlerini seven insanlar için engel tatlı bir tebessümden ibarettir...

Birbirlerini seven insanlar için engel tatlı bir tebessümden ibarettir...
 

Birbirlerini seven insanlar için engel tatlı bir tebessümden ibarettir..


Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü.

Sadece yüzeysel ve lafta kalacak bir takım temenniler ve sözcüklerle, engelli vatandaşlarımızın bu özel gününü kutlamanın doğru olmadığı düşüncesindeyim.

Nüfusumuzun yaklaşık 8, 5 milyonunu engelli vatandaşlarımızın oluşturduğu düşünüldüğünde, bu vatandaşlarımızın yaşam standartlarının geliştirilmesinin amaç edinilmesi öncelikli görev olmalı.

Engelli vatandaşlarımızın kimseye muhtaç olmadan, kendilerine yeter koşullar içinde sağlıklı, mutlu başarılı, kendi ekmeklerini kazanır şekilde hayatlarını sürdürmeleri için, devlet ve biz engelsiz vatandaşlar üzerimize düşeni yapmalı, onların yaşama olan bağlılıklarını artırmak ve mutlu bir yaşam sürmelerini sağlamak için çaba göstermeliyiz. Sorunlarına kendi sorunumuz gibi yaklaşıp, sahip çıkmalıyız.

TBMM tarafından 01.07.2005 tarih ve 5378 sayı ile çıkartılan, Engelliler Kanunu Özürlüler Yasasının amacında bakın ne yazıyor?

Bu Kanunun amacı; özürlülüğün önlenmesi, özürlülerin sağlık, eğitim, rehabilitasyon, istihdam, bakım ve sosyal güvenliğine ilişkin sorunlarının çözümü ile her bakımdan gelişmelerini ve önlerindeki engelleri kaldırmayı sağlayacak tedbirleri alarak topluma katılımlarını sağlamak ve bu hizmetlerin koordinasyonu için gerekli düzenlemeleri yapmaktır.

52 Ana Madde ve bazı ek maddelerle bütünleştirilen bu yasa birçok boşluğu doldurur nitelikte gibi görünüyor.

Okurken bazı maddeler beni heyecanlandırdı, ümit vaat etti.

GEÇİCİ MADDE 2.- Kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmî yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapılar bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yedi yıl içinde özürlülerin erişebilirliğine uygun duruma getirilir.

(Yasa çıkalı henüz 5 sene olmuş, umarım 2 yıl içinde, yukarıdaki geçici maddede belirtilen alanlar, engelli vatandaşlarımızın erişebilirliğine uygun hale getirilir! Halen erişilebilir olmadıklarını ve bu konuyla ilgili yeterli çalışmanın yapılmadığı bilgisine sahibim !)

GEÇİCİ MADDE 3.- Büyükşehir belediyeleri ve belediyeler, şehir içinde kendilerince sunulan ya da denetimlerinde olan toplu taşıma hizmetlerinin özürlülerin erişilebilirliğine uygun olması için gereken tedbirleri alır. Mevcut özel ve kamu toplu taşıma araçları, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yedi yıl içinde özürlüler için erişilebilir duruma getirilir.

(Geçen süre içinde gereken tedbirlerin hala alınmadığına şahidim. İnşallah 2 sene sonrasında toplu taşıma hizmetleri engellilerin erişebilirliğine uygun hale getirilir!)

MADDE 20.- 14.7.1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 53 üncü maddesinin başlığı ve birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Özürlülerin Devlet memurluğuna alınmaları:

Mevzuata uygun olmak kaydıyla; özürlülerin mesleklerine uygun münhal kadrolara atanması, mesleklerini icra veya infaza yardımcı araç ve gerecin kurumlarınca temin edilmesi esastır. Özürlülerin Devlet memurluğuna alınma şartları ile hangi işlerde çalıştırılacakları, mesleklerini icra ve infazda hangi yardımcı araç ve gereçlerin kurumlarınca temin edileceği, zihinsel özürlülerin hangi görevlere atanmasında asgari eğitim şartından istisna edileceği hususları Maliye Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Özürlüler İdaresi Başkanlığı ve Devlet Personel Başkanlığınca müştereken hazırlanacak yönetmelikle düzenlenir.

(Birçok kamu kuruluşunda ve Özel Sektör’de engelli vatandaşlarımızın çalıştığını biliyorum, bu oldukça sevindirici. Ama yeterli mi? Umarım engellilerin devlet kadrolarında ve özel sektörde çalışabilme oranları ileriki yıllarda hızla artar.)

52 Maddenin tamamını okumak için http://www.turkeyforum.com/satforum/showthread.php?t=286532 adresini tıklayabilirsiniz.

Evet, devletin, Engelliler Kanunu Özürlüler Yasası ümit vaat edici gibi görünüyor.

Engellilerin yaşamlarını iyileştirme ve yaşam kalitelerini artırma yönünde bazı adımların atıldığına ve önümüzdeki birkaç yıl içinde de devam edeceğine işaret ediyor.

Yeterli mi?

Hayır.

Ne yapılmalı?

Devletin hızla ve canla-başla bu yasayı uygulanabilir hale getirmeye çalışması gerekmekte. Özellikle engelli vatandaşlarımızın kaliteli yaşamaları için sağlık, iş imkânı ve ulaşım sıkıntılarına hızla cevap verilmeli.

Peki, biz engelsiz vatandaşlar olarak neler yapabiliriz?

Hiçbir şey yapamıyorum mu diyorsunuz?

Bence yapabilirsiniz.

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’nin yürüttüğü kampanya var. Faturalı cep telefonunuzdan 3430’a boş bir sms göndererek, 5 TL katkıda bulunup, bir felçli vatandaşımız için araba alınmasına katkıda bulunabilirsiniz.

Haydi, ne duruyorsunuz?

Sanatta, sporda, siyasette, iş hayatında birçok engelli vatandaşımıza fırsat ve imkân verildiğinde neleri yapabileceklerini, gurur duyulacak başarılara imza atacaklarını göstermişlerdir.

Hepsiyle de gurur duyuyoruz.

Dünya Engelliler Günü'nde tüm engelli vatandaşlara sağlıklı, mutlu, başarılı, yaşam kalitelerinin arttığı, toplumsal hayata katılım oranlarının yüksek olduğu bir hayat diliyorum.

 
Toplam blog
: 563
: 8587
Kayıt tarihi
: 30.03.10
 
 

Kişisel gelişim uzmanıyım. Yaşam Koçu, İlişki Koçu, NLP Uzmanı ve Eğitmeni, Kuantum Yaşam Koç..