Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ekim '12

 
Kategori
TV Programları
 

Birce Akalay diye biri

Birce Akalay diye biri
 

Birce Akalay Ünalmış (Havva Karagül)


İlk yazımı Yer Gök Aşk üzerine yazınca bir konuda özel bir parantez açma gereği duydum ve hazır bu diziyi masaya yatırmışken, ikinci yazımda da benim bu diziyi asıl izleme nedenim olan kişiden bahsetmemek olmazdı. Bu diziyi izleyenlerin çok yakından tanıdığı bir isim bu... Dizinin Havva'sı Birce Akalay Ünalmış.... Kendisini daha önce yer aldığı yapımlarda az çok izlemiştim ancak Birce Hanım gözümde bu diziyle devleşmiştir. Selvi boyu, güzel yüzü, asil duruşunun yanı sıra Birce Akalay Ünalmış bu dizide Havva'yı oynamamış, direk onu yaşamıştır. Vücut dilini, jest ve mimiklerini o kadar harika kullanarak Havva'ya can vermiştir ki, senaryonun en kötü olduğu şu zamanlarda bile sadece ve sadece onun oyunculuğunu izlemek benim için büyük bir keyif olmuştur. Şu bir gerçek ki; Birce Hanım medyatik bir isim değildir. Magazin sayfalarında ya da eklerinde kendisini görmek pek mümkün değildir, sağa - sola laf atarak polemiklere girmez, reklamlarda oynamaz, kariyeri için bile olsa özel bir PR çalışması yapmaz, menajeri yoktur. Kendisi sadece ve sadece işini yapar. Bu nedenle de onun hakkında çok fazla habere rastlamamız mümkün değildir. Ne acıdır ki sadece popüler olanın haber yapıldığı günümüzde, en önemli TV eleştirmenlerinin ve köşe yazarlarının bile aklına kendisinden bahsetmek pek gelmez.

Yer Gök Aşk dizisinin setinde tanışıp evlendiği başrol arkadaşı Murat Ünalmış ile sessiz sade bir hayat sürmeyi tercih eden Birce Hanım; bu duruşu ile bile saygıyı hak etmektedir. Ancak 3 senedir bu dizideki performansını izleyen biri olarak, Birce Hanım'ın performansı bana göre pek çok kadın meslektaşının da üstündedir. Medya bizlere devamlı olarak 3 - 4 kadın oyuncudan bahseder ve sanki onlardan başka kadın oyuncuya sahip değilmişiz gibi bir izlenim sunar. Bizler bu yanılsamayı o kadar çok benimsemişiz ki; onlar dışında başka isimler aklımızın ucundan dahi geçmez olmuş. Diziyi ve Birce Hanım'ın 3 senelik performansını izlememiş olan kişiler benim durumu abarttığımı düşünebilirler ama dizinin sürekli izleyicileri eminim ne demek istediğimi çok iyi anlamışlardır. Birce Akalay Ünalmış dizide kendi sesini kullanarak oynamış ve bazı bölümlerde türkü de söylemiştir. Ayrıca ses tonunu doğru şekillerde kullanma yeteneği tüm sahnelerde kendini göstermiş ve hâlâ da göstermektedir.

İlk sezonda izlediğimiz Havva; hırçın, inatçı, hedefe odaklanan, dişi taraflarını öne çıkarmış, tutkuları ve hırsları olan genç bir kız olarak karşımıza çıkmıştır. Ancak Yusuf'a aşık olduğu andan itibaren Havva aslında sadece deliler gibi aşık genç bir kadına dönüşüvermiştir. Onun aşkını yaşayışında tüm kadınlar, genç kızlar kendini bulmuştur. İlk aşkın insanda neden olan her şeyi yapabilecek cesaret, ayakların yere basmama ve devamlı bulutlarda gezme hallerini Birce Hanım en ince detayına kadar Havva'ya bir giysi gibi giydirivermiştir. Önceleri sadece kendini ve aşkını umursayan bir Havva izledikten sonra, yaptığı hatalar yüzünden sevdiği adamı kaybeden, yaptıklarından bin pişman olan ve aşk acısı ile yanan bir Havva izlemeye başladık ki; o başlardaki uçarı kızımız Havva'dan, yüzüne ve tüm bedenine pişmanlığın ve acının oturduğu Havva'ya geçişi izlemek muhteşemdi. Havva; en nihayetinde Yusuf'un başkasıyla evlendiği ana tanıklık etmeye dayanamayıp kendini öldürmeye kalkmış ve kendini ölümle sınadığı bir yolculuğa çıkmıştır.

Sonrasında 2. sezonun açılışı yapılır ve biz 10 küsur bölüm Birce Akalay Ünalmış'ı sadece hasta yatağında izledik. Sadece yatarak oynadığı sahnelerde bile dizide "konu mankeni" ya da bir tür "dekor" gibi durmamayı başararak benim diyen oyuncuyu cebinden çıkarmıştır. Havva'nın felç olduğu ve elini bile oynatamadığı bölümlerde; Birce Hanım sadece gözleri ile oynayarak hepimizi kendine hayran bırakmayı başarmıştır. Bu süreçte Havva'nın o yataktan nasıl kalktığını izlerken; aslında bir yandan da Havva'nın bir kademe daha büyüdüğünü ve artık o uçarı genç kızdan çok uzak yerlere savrulduğunu gördük. Koca bir 2. sezon izlerken Birce Hanım canlandırdığı karakterini pek çok farklı ruh halini başarıyla sergilemeye devam etti.

Ancak 3. sezonun açılışı ile birlikte Birce Akalay Ünalmış öyle bir performans sergiledi ki; bugüne dek onu izlememiş ya da izlese de o kadar etkilenmemiş biri bile sadece 86. bölümü izleyerek ne demek istediğimi çok iyi anlar ki zaten sosyal paylaşım sitelerinde ve çeşitli dizi forumlarında bu minvalde yorum yapan pek çok izleyiciye rastlayabilirsiniz. Yer Gök Aşk dizisinin 86. bölümünde ve onu takip eden bölümlerde; Birce Hanım, Havva'yı kesinlikle oynamamıştır, direk onu yaşamış ve bizlere de bizzat yaşatmıştır. Sevdiği adamın ölüm kalım mücadelesini beklerken ve onu kaybettiğini öğrendiği andan itibaren yaşadığı acıyı öyle bir canlandırdı ki; o sahneleri izleyip etkilenmemek için taş olmak gerekirdi. Hem sade ve abartısız oynayıp, hem de tüm duyguları ekran başındakilere geçirebilmenin zorluğunun üstesinden başarıyla gelmiştir. Kendisine işine duyduğu bu sonsuz saygıdan ve göstermiş olduğu o tarifsiz performansından dolayı bir izleyici olarak yürekten teşekkür ediyorum. İyi ki senin gibi bir oyuncu; TV ekranlarımızdan geçmiş Birce Akalay Ünalmış.

Kendisi hakkında bu kadar detaylı bir yorum yazma ihtiyacı duymamın en önemli nedeni aslında bunu yapması gereken pek çok eleştirmenin hiçbirinin bugüne kadar kendisi hakkında kalem oynatma gereği duymamasıdır. Oysa bizler oradaydık, gördük, dikkatle izledik ve çok etkilendik. Bunu Birce Hanım'ın da bilmesi, duyması, okuması gerekir diye düşündük çoğu zaman... Bu konuda yalnız olmadığımı biliyorum. Bütün dizi sitelerinin forumlarında, facebook, twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinde bu konuyla ilgili sayısız yorumlara, yazılara, övgülere, vb. rastlamanız mümkün. O nedenle farkında olmayan kimse kalmasın dileğiyle ben de buradan yazmak istedim. Kendisinin ortalarda gözükmemesi, magazin figürü olmaması, sağda - solda reklamının yapılmaması; onun harika bir oyuncu olduğu gerçeğini asla değiştirmemektedir. Evet, Birce Akalay Ünalmış diye bir kadın oyuncu vardır, çok yetenekli, çok başarılı ve işini sonsuz bir özveri ve saygıyla yapmaktadır. Ben sıradan bir izleyici olarak bunu buraya not düşmek istedim sadece... Birce Hanım'ın başarılarının devamını diliyorum ve bir de kendisini çok daha fazla projede görmek elbette...

Katharsis

 

Dikkat! Yasal Uyarıdır: Bu blogda yayımlanan tüm içeriğe ilişkin haklar blog kullanıcısına (üyesine) ait olup, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun koruması altındadır. Bu blogdan ancak kullanıcının adı ve blog adresi kaynak gösterilerek alıntı yapılabilir. Aksi takdirde her türlü hukuki ve cezai sorumluluk alıntıyı yapana ve yayımlayana ait olacaktır.  

 
Toplam blog
: 19
: 6255
Kayıt tarihi
: 13.08.12
 
 

İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü mezunuyum, yaklaşık 10 senedir psikolog olarak çalış..