Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Haziran '12

 
Kategori
Eğitim
 

Bireyin toplumsallaşmasında sporun etkisi

Bireyin toplumsallaşmasında sporun etkisi
 

Bireyin Toplumsallaşmasında Sporun Etkisi


Spor,özellikle ergenlikte artan beden enerjisinin en uygun bir biçimde uygulanacak alandır. Çocuk, aktif spor yaparken ,"bir gruba ait olma" ve "o grupla dayanışmaya girme" şeklinde sosyal birişlevi yerine getirmektedir. Bu nedenle spor ,toplumda iyi bir uyum sağlamış ve bütünleşmiş kişilerin oluşmasına katkıda bulunur.

Çocuk,sporun yapısını öğrendikten sonra diğer sporculara yanıt vermeye başlar. Çocuk, kuralları anlayarak kurallara uyar ve toplumsal kurallara uyum sağlamada zorluk çekmez. Bugün spor kurallarını öğrenen ve uygulayan kişi yarın hukuk kuralları ve toplum kurallarına uyan kişi olacaktır.

Başkaları ile uyumlu ve olumlu etkileşim, başarılı sporcu için esastır. Spor, yolu ile kişi gerilimden arınarak bir boşalım ve buna bağlı olarak rahatlama yaşamaktadır. Tırnak yeme, altını ıslatma, dışkı kaçırma, çalma, okuldan kaçma vb. gibi davranım bozukluğu gösteren çocuklarda spor, "kendine güven" ve "uyum" gibi önemli görevleri yerine getirmektedir.

Spor yapan çocukların okul başarıları, yapmayanlara kıyasla daha büyüktür.Spror kişinin özgüven artması için bir ortam oluşturur.Bu yüzden anne babalar çocuklarını spor yapmada yönlendirsinler.Sporun bireyin ruh sağlığına getirdiği katkılardan bazıları şu şekilde sıralanabilir.

1-Özgüvenin ve yaşama sevincinin artması

2-Boş zamanların olumlu yönde değerlendirilmesi

3-Bireyin toplumsallaşmasına olan olumlu etkisi

4-Çocukluk çağında çocukta kalan davranış bozukluğunun tedavisinde spor önemli bir etkidir.

 
Toplam blog
: 285
: 4026
Kayıt tarihi
: 17.07.06
 
 

      Üniversiteyi Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesinde Fizik öğretmenliği bölümünden..