Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ağustos '12

 
Kategori
Güncel
 

Bireysel emeklilik ve diğer şahıs sigortalarından ayrılanlar için vergi iadesi yapılıyor

arkadaşlar, bireysel emeklilik sistemi ve diğer birikimli hayat sigortası poliçeleri geleceğimizi güvence altına almak için oldukça yararlı sözleşmelerdir. Birçoğunuz emekli olmak için veya paraya ihtiyacınız olduğu bir dönemde kullanmanız için böyle poliçeler düzenletmişsinizdir. Bu sözleşmelerde amaç ne kadar emeklilik dönemi olsa da bazı durumlarda paraya ihtiyaç olabiliyor. Ve sistem içinde bulunan paranızı çekmek durumunda kalabiliyorsunuz.

Bu sistemlerden ayrılma durumlarında yapılan bazı kesintiler mevcuttur. Size bunu örmek ile açıklayacağım.

Bir kişinin bu sisteme yatırmış olduğu tutar 100.000TL olsun. Ana para nemalanması ile beraber 130.000TL olsun. Sistemden ayrılırken devlet anapara ve nema tutarı üzerinden vergi kesiyor idi. Yani 130.000TL üzerinden %15 veya %10 oranında vergi kesiliyordu. Bu konuda bir çok yazar arkadaşlarımız ve hakkını arayan vatandaşımız ne kadar sesini duyurmak istediyse de bir türlü olmadı. Takı 4. Temmuz 2012 tarihine kadar.

Maliye Bakanlığı bu durumun haksız bir durum olduğuna sonunda karar verdi. Ve açıklandı..

2007 ve bu yıldan sonra bu sistemlerden ayrılan kişiler için anaparadan kesilen verginin iadesi yapılıyor. 

Bu iadenin yapılabilmesi için;

- Hak sahiplerince tevkifatın yatırıldığı vergi dairesine müracaat edilmesi,

- Müracaatın 29/8/2013 tarihinden önce yapılması,

- Tevkifat uygulaması nedeniyle dava açılmaması veya açılmış olan davalardan  vazgeçilmesi,

gerekmektedir.

Bu nedenle, hak sahipleri tarafından davanın görüldüğü yargı merciine göre,

- Vergi Mahkemesi nezdinde görülmekte olan davalar için ilgili Vergi Mahkemesine,

- Bölge İdare Mahkemesi nezdinde itiraz yoluna gidilmiş olan davalar için ilgili Bölge İdare Mahkemesi Başkanlığına,

- Danıştay nezdinde temyiz edilmiş olan davalar için Danıştay Başkanlığına

sürmekte olan davaya ilişkin bilgileri ihtiva eden bir feragat dilekçesiyle başvurularak, söz konusu davadan feragat edilmesi ve feragat edildiğini gösterir şerhli dilekçe örneğinin veya bu belge temin edilemediği takdirde mahkemenin feragat nedeniyle davanın reddine dair vereceği karar örneğinin red ve iade talebiyle birlikte ilgili vergi dairesine ibraz edilmesi gerekmektedir. Ayrıca, red ve iade başvurularında ilgili sigorta/emeklilik şirketi tarafından tanzim edilen hayat sigortası/bireysel emeklilik poliçesinin bir örneği ile düzenlenmiş olan poliçenin başlangıçve bitiş tarihleri ile yapılan kesintileri gösteren belgelerin bir örneğinin de ibraz edilmesi gerekmektedir. İlgili vergi dairesine daha önceki tarihlerde yaptıkları başvurularda söz konusu belgeleri teslim etmiş olan mükelleflerin tekrar belge ibraz etmelerine gerek bulunmamaktadır.

Hak sahiplerince bu kapsamda açılan davalardan vazgeçilmesi durumunda, idarece de açılmış davalar sürdürülmeyecek ve taraflarca herhangi bir masraf ve vekalet ücreti talep edilmeyecektir.

Hak sahiplerince yapılan red ve iade talepleri, başvuruda eksiklik bulunmaması koşuluyla, Vergi Usul Kanununun düzeltme zamanaşımı hükümleri dikkate alınarak yerine getirilecektir. Hak sahiplerince daha önceki bir tarihte ilgili vergi dairesine düzeltme başvurusunda bulunulmuş olması halinde, düzeltme zamanaşımı hükümlerinin uygulanmasında bu başvuru tarihi dikkate alınacaktır.

Gelir Vergisi Kanununun 75 inci maddesine 6327 sayılı Kanunla eklenen fıkra hükmü gereği red ve iade işlemlerine esas irat tutarı; şahıs sigortaları kapsamında yapılan ödemelerde varsa fesih ve iştira kesintisi indirilmeden önceki birikim tutarından, yatırıma yönlendirilen tutar indirilerek, bireysel emeklilik sistemi kapsamında yapılan ödemelerde ise ödemeye konu toplam birikim tutarından, (varsa ertelenmiş giriş aidatı indirilmeksizin) ödenen katkı payları indirilerek hesaplanacaktır.

Hesaplanan irat tutarına isabet eden vergi;

  • - on yıl süreyle prim, aidat veya katkı payı ödemeden ayrılanlara yapılan ödemeler için %15,
  • - on yıl süreyle katkı payı ödemiş olmakla birlikte bireysel emeklilik sisteminden emeklilik hakkı kazanmadan ayrılanlar ile diğer sandık ve sigortalardan on yıl süreyle prim veya aidat ödeyenlere ve vefat, maluliyet veya tasfiye gibi zorunlu nedenlerle ayrılanlara yapılan ödemeler için %10,
  • - bireysel emeklilik sisteminden emeklilik hakkı kazananlar ile bu sistemden vefat, maluliyet veya tasfiye gibi zorunlu nedenlerle ayrılanlara yapılan ödemeler için %5

oranı dikkate alınmak suretiyle tespit edilecektir. İrat tutarına isabet eden vergi tutarını aşan, diğer bir ifadeyle irat hesaplandıktan sonra kalan anapara tutarına isabet eden tevkif edilmiş ve ödenmiş vergi tutarı 29/8/2012 tarihinden itibaren hak sahiplerine red ve iade edilebilecektir.

Saygılar..

 
Toplam blog
: 5
: 448
Kayıt tarihi
: 07.05.12
 
 

İlgi alanları: kitap, dergi, yoga, meditayon, felsefe, şarap, gece, ayakkabı, iş yerim, tütsü, kı..