Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Temmuz '12

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Bireysel emeklilikte yeni dönem vergi dezavantajı (bireysel emeklilik kandırmacası)

Yakın zamanda cari açığa çare olması amacı ile tasarrufların artırılması için bazı adımlar atılmaya başlandı.

Bu adımlardan bir tanesi de birçoğumuzu ilgilediren bireysel emeklilik sisteminde yapılan değişiklik. Değişiklik birçok avantaj getirmiş olmasına rağmen özellikle çalışan kesimin yararlandığı vergi avantajını ortadan kaldırıyor, bunun yerine herkes için geçerli olacak %25 lik bir devlet desteği getiriyor.

Mevcut sistemde 3000 tl maaş alan ve her ay 200 tl lik bireysel emeklilik katkı payı yatıran birisi yıl içinde ortalama bu 200 tl nin % 27 sini peşin geri alıyordu. Yani çalışan cebinden çıkan 1752 tl nin karşılığında bireysel emeklilik hesabında 2400 tl birikiyordu. Bu da % 37 lik bir getiri demek oluyor.

Yeni sistemde ise çalışanın yatırdığı 200 tl için bireysel emeklilik hesabına her ay % 25 fazlası 250 tl yatıyor olacak. Yani eskiden %37 olan avantaj %25 e düşmüş durumda. Ayrıca hesaba yatırılan devlet desteğinin geri alımı bazı şartlara bağlı, sistem içinde sonuna kadar kalınmaz ise % 25 lik katkının hepsi çekilemiyor.

Sonuç olarak, bireysel emeklileğe çalışanlar ve vergi avantajından yararlananlar için öyle bahsedildiği gibi müthiş bir destek filan yok, tam tersi yeni sistem peşim alınan vergi avantajını ortadan kaldırdığı için faydayı azaltıyor.

 
Toplam blog
: 3
: 2107
Kayıt tarihi
: 25.01.09
 
 

2006 yılında Boğaziçi Ekonomi bölümünü bitirdim. Halen Bilgi Üniversitesi Finansal Ekonomi bölümünde..