Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Haziran '08

 
Kategori
Mortgage
 

Biri mortgage mi dedi?

Biri mortgage mi dedi?
 

BİRİ MORTGAGE Mİ DEDİ


Ülkemizde Şubat 2007 tarihinde "Konut Finansmanı Sistemine İlişkin Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunu" nun yürürlüğe girmesiyle dar ve orta gelirli ailelerin konut sahibi olma hayali umuda dönüştü. 'Kira öder gibi ev sahibi olma sistemi' diye adı geçen Mortgage Sisteminin ilk başta orta ve yüksek gelir grubuna sahip olan ailelerin faydalanacağı daha sonra ise hedef kitlesinin genişletileceği planlanmıştır. Birçok kişinin almış olduğu konut kredisini Mortgage kredisine dönüştürüp dönüştürmesi tartışılırken aradan yaklaşık bir buçuk yıl süre geçti. Bu süre içersinde emlak brokerlığı ve konut değerleme uzmanlığı gibi yeni meslek dallarının oluşturulması için çalışmalar yapıldı. TOKİ tarafından farklı illerde önemli konut projelerine imza atıldı ve birçok inşaat firması çok sayıda önemli projelere imza attı. Son beş yıllık süre içersinde, ülkemiz inşaat sektöründe büyük bir gelişme gösterdi.

Amerika Birleşik Devletinde Mortgage sisteminde yaşanan krizden sonra Mortgage sistemi ülkemizde popülaritesini kaybetmeye başladı. Adının eskisi kadar sık söylenmediği sistemin işleyebilmesi için gerekli olan değerleme sektöründe Mortgage talebini karşılamak için düzenlenen konut değerleme uzmanlığı sınavını Ocak 2008 tarihinde düzenlenen SPK sınavlarında 7 kişi kazanmıştır. Mortgage brokerlığı için İstanbul ve birkaç büyük şehrin bulunduğu üniversitelerde eğitim verilerek sınırlı sayıda kişiye eğitim verildi. Gayrimenkul danışmanlığı sokak arasında bir masa ve iki sandalye düzeninden çağdaş ofis düzeninde teknolojiyi kullanma çağına geçemedi.

Ülkemizde Haziran 2008 tarihinde bankaların mortgage faiz oranlarıyla ilgili bir Örnek verilecek olursa; 130.000 YTL ye alınan bir gayrimenkul 10 yıl sabit faiz oranıyla 100.000 YTL kredi talebinde bulunulmuş olsun. Bankaların faiz oranlarının 100.000 YTL tutarında kullanılacak olan Mortgage kredisinde 10 yılda %1.39 – 1, 89 oranında değişme gösterdiği ve aylık geri ödemelerin 1.715, 75 - 2.113, 46 YTL / AY miktarında değiştiği görülmektedir. Ödemelerin düzenli olarak ödendiği durumda 100.000 YTL lik alınan kredinin 10 yıl sonunda ödenecek paranın bugünkü değeri 206.130YTL olacaktır. Başlangıçta ödediğiniz 30, 000 YTL nakit ile birlikte bu değer 236.130 YTL olacaktır. 130.000 YTL ye alınan bir gayrimenkul yıllık normal koşullar altında yıllık % 7 değer artışında bulunursa 10 yıl sonra sahip olacağı değeri bugüne indirgersek; 255.730 YTL olacaktır. Bu da sizin aynı gayrimenkulü bugün almanız yaklaşık 20, 000 YTL ve ev almadığınız takdirde ödeyeceğiniz kira kadar değer kar etmenizi sağlayacaktır. Gayrimenkulün değerinin % 65 – 95 oranında kredi alınabilmesi, ödemelerin birkaç ay gecikmesi durumda bankanın gayrimenkule el koyması gibi nedenler kişilerin krediye talebini düşürmektedir. Ödenen hizmet bedeli, ekspertiz bedeli ve komisyon sonucunda ilgiliyi soğutan sistemin aktif duruma geçebilmesi için daha zaman gerektiği görülmektedir.

Mortgage sisteminin dar ve orta gelirli aileleri kapsaması için bankaların kredi faiz oranlarının belirli bir limit altında tutulması en önemli etkendir. Sistemin düzenli bir şekilde çalışması için gereken diğer bir etken ise birkaç ay borç ödememe gibi bir durumda Mortgage sigortasının oluşması ve devreye girmesi olmalıdır. Doğru değer tespiti ve kredi talebinde bulunan kişinin kredibilitesine göre kredilendirme sistemin işleyişi için en temel adımdır. Kişilerin ihtiyaç duyduğu değer aralığında ve depreme dayanıklı gayrimenkullerin oluşturulması inşaat şirketlerinin inşa ettiği gayrimenkullerin pazarlanabilirliğini arttıracaktır. Bu yüzden inşaat şirketleri bir projeye başlamadan önce duyulan ihtiyacın tespit edilmesi için ön çalışma yapması gereklidir. İnşa edilecek gayrimenkulleri finansman için bir bankayla anlaşmanın yapılarak toplu değerlemenin yapılması gayrimenkullerin pazarlanması için olumlu bir etki yaratacaktır. Kredi talebinde bulunanlara hayal pazarlanmamalıdır ve kredi ödemelerinin ödenemediği durumlarda karşılaşılacak durumlar hakkında yeterli bilgilendirme sağlanmalıdır. Biraz zaman gerekecek belki ama şehirlerin gecekondu ile dolmaması için, depremlerin birçok can almaması için, kişilerin hak ettiği kalitede bir yaşama sahip olması için Mortgage konusunda ilgili bir kurum oluşturulmalı ve sistemin tıkanıklığının çözülmesi için biraz daha fazla çaba gösterilmelidir.

Hüseyin KARADAĞ

 
Toplam blog
: 18
: 7150
Kayıt tarihi
: 24.03.08
 
 

Harita Mühendisi - Gayrimenkul Değerleme Uzmanı..