Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Haziran '08

 
Kategori
Basketbol
 

Biri Tanjevic'i durdursun!

Biri Tanjevic'i durdursun!
 

Tanjevic ve Milli Takım başarısı mı? Biraz zor...


2009 Avrupa Şampiyonası Elemeleri'ne katılacak olan A Milli Basketbol Takımı'nın aday kadrosu açıklandı. Takımımızın öncelikle rotasına, daha sonra da kadrosuna göz atalım...

16 Temmuz günü çalışmalarına başlayacak olan A Milli Takım, 26 Ağustos'ta Çin'e geçecek. Burada ABD ve Litvanya ile karşılaştıktan sonra ülkeye dönecek olan Milli Takım, Efes World Cup 7'de Bosna Hersek gibi vasat, İngiltere ve Portekiz gibi vasatın çok altında takımlarla hazırlık maçları oynayacak. Eylül ayında ise Ukrayna, Fransa ve Belçika takımlarıyla biri içeride biri dışarıda eleme maçları oynayacak ve grubu ilk ikide bitirmeye çalışacak.

1947 doğumlu olan Karadağlı koçumuz Bogdan Tanjevic 2004'ten beri Milli Takım'ın başında bulunmakta. 2001'de Avrupa ikincisi olan takımı 2005'te Avrupa'da çeyrek finale sokamayan Tanjevic, 2006'da dünya altıncısı, 2007'de ise Avrupa'nın on ikincisi yaptı. Özellikle son şampiyonada berbat bir performans gösteren takımımızda en büyük payın Tanjevic'e ait olduğunu biliyoruz.

Bütün başarısızlıklara rağmen Türkiye Basketbol Federasyonu, Bogdan Tanjevic'te ısrar etti ve soğumaması için BBL Şampiyonu Fenerbahçe Ülker'in başına geçmesini sağladı. Fenerbahçe Ülker'le normal sezonu üçüncü bitirmesine rağmen şampiyonluğa ulaşan Tanjevic milli maç dönemi geldiğinde yine saçmasapan tercihler yaptı. Elemelerin en zorlu grubuna düşen Milli Takım'ın bu kadroyla Eurobasket 2009'a kalması bir hayli zor gözüküyor. En iyi halimizle bile kafa tutamadığımız Fransa'nın grup liderliğine gideceği açık. İkincilik mücadelesinde ise büyük ihtimalle Ukrayna ile mücadele edeceğiz ve Tanjevic işi zora sokmak için her türlü hamleyi yapmış. Beş gruptan en iyi üç ikincinin çıkacağanı düşünürsek dört veya beş galibiyet almak zorunda olduğumuz görülür.

Tanjevic'in on sekiz kişilik aday kadrosunda ilk olarak göze çarpan Utah Jazz'ın başarılı pivotu Mehmet Okur'un kadroda yer almaması. Birkaç hafta önce katıldığı bir canlı yayında ''Milli Takım'da oynacağım.'' diyen Mehmet Okur, Tanjevic'e göre ''sakat''mış. Tanjevic acaba başka bir basketbolcuyu dinledi de sakat olduğuna mı karar verdi, bu nasıl oldu, anlamak mümkün değil. İkinci garip ''kadro dışı'' ise son yılların en başarılı milli takım oyuncularından olan Ermal Kurtoğlu'nun kadro dışı kalması. Efes Pilsen'de başarılı bir sezon geçiren Ermal, Pamesa Valencia'ya transfer oldu, neden kadrodışı anlamak mümkün değil.

Pozisyonlara göre olanları ve olmayanları tartışalım...

Yıllardır çare bulamadığımız oyun kurucu pozisyonunda Benetton Treviso'dan Engin Atsür, Real Madrid'den ayrılan Kerem Tunçeri, Efes Pilsen'den Ender Arslan ve Texas Longhorns'tan Doğuş Balbay yer alıyorlar... Geçen sezon ''Yaşlandı, onu ne yapayım?'' dediği Kerem Tunçeri'yi aday kadroya çağıran Tanjevic'in bu tercihini anlamak mümkün değil. Ender Arslan ortalamanın altında bir sezon geçirdi ama tecrübeli olduğu için sorun yok. Engin Atsür son yılların değişmeyen ismi, 2006 performansını bekleriz. Doğuş Balbay gelecek vaad eden bir isim, elemelerde oynar mı, bilemem. Bana göre bu pozisyondaki sorun Türkiye liglerinin en değerli Türk basketbolcusu Türk Telekom'lu Tutku Açık'ın aday kadroda yer almaması. Tanjevic'in Tutku'yla bir sorunu olduğunu düşünüyorum, geçen sezon da müthiş oynayan Tutku'yu yine kadro dışı bıraktı. İkinci gariplik ise Antalya Büyükşehir Belediyespor'da müthiş bir sezon geçiren Can Akın'ın kadro dışı kalması oldu.

Şutör gard/kısa forvet pozisyonlarında da ne yapacağımız meçhul. Antalya BŞB'den Ersin Görkem, Orlando Magic'ten Hidayet Türkoğlu, Fenerbahçe Ülker'den Ömer Onan, Beşiktaş Cola Turka'dan Sinan Güler, Barcelona'dan Ersan İlyasova dışında çok garip isimlerle gidiyoruz. 1977 doğumlu Ersin Görkem neden çağırıldı, kendisi 2010'a mı hazırlanacak? Galatasaray Cafe Crown'dan Cenk Akyol daha önce denendi ve başarısız oldu. Bu takımda ne iş görecek? Efes Pilsen'de hemen hemen hiç süre almayan Bora Hun Paçun ile Barış Hersek neden çağırılır? Bu pozisyondaki en önemli artı son yıllarda neden kadroya alınmadığını bilmediğimiz Türkiye Ligi'nin en iyi ikinci Türk'ü Ömer Onan'ın kadroya çağırılması. Serkan Erdoğan, Bekir Yarangüme, Erkan Veyseloğlu, Yunus Çankaya gibi isimler neden kadrodışı; anlayan var mı?

Pota altındaki tercihler yer yer isabetli. Bandırma Banvitspor'dan Ümit Sonkol, Efes Pilsen'den Kerem Gönlüm, GSCC'den Cemal Nalga, FB Ülker'den Semih Erden, Oğuz Savaş ve Ömer Aşık. Geçen yıl ''kadroya alın'' diye bağırdığımız Ümit Sonkol'un kadroya çağırılması önemli bir gelişme. Hüseyin Beşok ve Asım Pars için ''Milli Takım'da oynayamazlar.'' diye bir kural mı var? Ermal ve Mehmet konusunu daha önce açmıştım, bir daha hatırlatayım.

Yine de bekleyelim görelim ama bu takımdan başarı beklemiyorum.

Keyifli seyirler, hayalkırıklığına hazır olunuz...

 
Toplam blog
: 641
: 316
Kayıt tarihi
: 16.12.07
 
 

Bir uluslararası ilişkiler öğrencisinin gözünden dünya ve bonusu olarak da futbol... ..