Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ağustos '17

 
Kategori
Ruh Sağlığı
 

Biriktiricilik Bozukluğu, Saç Yolma ve Deri Yolma Bozukluğu

Biriktiricilik Bozukluğu, Saç Yolma ve Deri Yolma Bozukluğu
 

Biriktiricilik Bozukluğu


1) Biriktiricilik Bozukluğu: Gerçek değeri ne olursa olsun, sahip olduklarını elden çıkarmakta ya da onlarla ilişkisini kesmekte sürekli olarak bir güçlük çekmedir. Bu güçlük, söz konusu nesneleri saklamanın gerekliliği algısından ve onları elden çıkartmanın yarattığı sıkıntıdan kaynaklanır.

Sahip olduklarını elden çıkarma güçlüğü, bu nesnelerin birikmesi ile sonuçlanır, dolayısıyla bunlar yaşam alanlarını kaplar, ortalığa yığılır ve büyük ölçüde kullanım amaçlarından uzaklaşır. Yaşam alanlarında bir yığıntı yoksa bu ancak üçüncü kişilerin (Örneğin; aile bireyleri, temizlikçiler, yetkili kişiler) girişimleriyle sağlanmıştır.

Biriktiricilik, klinik açıdan belirgin bir sıkıntıya ya da toplumsal, işle ilgili ya da önemli diğer işlevsellik alanlarında (kendisi ve başkaları için güvenli bir çevreyi sürdürmeyi de kapsar) işlevsellikte düşmeye neden olur.

 

2) Trikotillomani (Saç Yolma Bozukluğu): Saç yitimi ile sonuçlanacak biçimde kişinin yineleyici (tekrarlayıcı, sürekli) olarak saçını yolmasıdır.

Yineleyici (tekrarlayıcı, sürekli) olarak saç yolmayı azaltma ya da durdurma girişimleri vardır.

Saç yolma, klinik açıdan belirgin bir sıkıntıya ya da toplumsal, işle ilgili alanlarda ya da önemli diğer işlevsellik alanlarında işlevsellikte düşmeye neden olur.

 

3) Deri Yolma Bozukluğu: Deride berelenme (lezyon) ile sonuçlanan yineleyici deri yolmadır.

Yineleyici olarak deri yolmayı azaltma ya da durdurma girişimleri vardır.

Deri yolma, klinik açıdan belirgin bir sıkıntıya ya da toplumsal, işle ilgili alanlarda ya da önemli diğer işlevsellik alanlarında işlevsellikte düşmeye neden olur.

Deri yolma, bir maddenin (Örneğin; kokain) ya da başka bir sağlık durumunun (Örneğin; uyuz hastalığı) fizyolojiyle ilgili etkilerine bağlanamaz.

 

 
Toplam blog
: 21
: 1532
Kayıt tarihi
: 10.08.17
 
 

Hem psikolojik danışmanım hem bir klinik psikologum.      Türk Psikologları Derneği "Denetim ..