Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mart '10

 
Kategori
Dünya
 

Birileri yine katliam hazırlıkları yapıyor. Birileri de bu katliama göz yummaya devam ediyor...

Kudüs’te yine tansiyon yükseldi. Oysa daha bir hafta öncesine kadar Ortadoğu'da barış rüzgarları esiyordu. ABD Başkan yardımcısı Joe Biden, Ortadoğu'ya giderek İsrail ile Filistin arasında dolaylı barış görüşmelerini başlatacağı söyleniyordu. Ancak Biden daha Kudüs'e yeni gelmişken, İsrail'in Filistin topraklarına 1600 yeni konut yapacağını açıklaması ve yeni yapılan bir sinegog inşa ederek açması tansiyonu yükseltti. Sonrası mı? Yeni bir intifadanın fitili ateşlendi ve Kudüs yani Filistin yani Ortadoğu yani Müslüman coğrafya yeni bir kaosa doğru sürükleniyor.

Bakalım son birkaç gündür neler oldu!

İsrail, Batı Şeria'yı ablukaya aldı ve 50 yaşından küçük Filistinli erkeklerin El Aksa'da namaz kılmasını yasakladı. İsrail'in dün de El Aksa'nın hemen yanına yeni bir sinagog inşa ederek açması bölgede savaş görüntülerinin yaşanmasına neden oldu.

Kudüs'te Eski Kent'te El Aksa camii yakınında Hurva Sinagogu'nun inşa edilerek hizmete açılması sonrası bugün yüzlerce Filistinli, İsrail güvenlik görevlileriyle çatıştı. Kudüs'te Arapların yoğun yaşadığı bölgelerde çatışmalar yaşandığı belirtiliyor.

Filistinli göstericiler taş ve sopalarla karşılık verirken, İsrail güvenlik güçleri çatışmada plastik mermi ve göz yaşartıcı bomba kullanıyor.

Ortadoğu'da aslında tansiyon son bir haftadır çok yüksek. İsrail'in Doğu Kudüs'te Filistin topraklarına 1600 yeni konut yapacağını açıklamasının ardından şiddet olaylarından endişe eden İsrail, geçen cuma günü Batı Şeria'yı ablukaya aldı. Dün akşam Hurva Sinagogu'nun açılış töreninde yine gösteriler olacağından çekinen İsrail, Batı Şeria'da abluka süresini 3 gün daha uzattığını açıklamıştı.

Özellikle üç dine ait kutsal mekanları yan yana bulunduran Eski Kent, tam anlamıyla bir polis ablukası içine alınmış durumda. Ve bölge her an patlamaya hazır bir bomba görünümünü veriyor. Bir anlamda sıkıyönetimin uygulandığı Eski Kent'e, Arap gençlerinin girmelerine izin verilmiyor. Kente girişlerde erkekler için 50 yaş üstü uygulaması sürdürüyor.

Doğu Kudüs'teki çok sayıda Filistinli ise uygulamanın günlük yaşamlarını perişan ettiğini söylüyor.

Filistinliler El Aksa'ya Kimlikle Giriyor.

Eski Kent içindeki El Aksa Camii’nin tüm girişlerinde de onlarca polis bekliyor ve camiye girişler de sadece Eski Kent içinde yaşayan ve yine 50 yaşın üzerindeki Arapların ibadetine açık. Polis, bazı yaşlı Filistinlilerden de camiye girişlerinde kimlik alıp, çıkışlarında iade ediyor.

Eski Kent'in özellikle Müslüman mahallesinin sokaklarında polisler gruplar halinde dolaşıyor. Turistlerin de camiye girmeleri yasak.

Bölge yeni çatışmalara, yıkım ve katliamlara gebe. İsrail, ben yaptım oldu mantığıyla hareket ettiği sürece bu coğrafyada kaos bitmeyeceği aşikar. Tabi İsrail’in politikalarına göz yuman sözde “İnsan Hakları ve Demokrasi” havarilerinin (AB-ABD vs...) bu yıkım ve katliamlardaki payını da unutmuyor ve lanetliyorum.

Tabii bölgedeki bazı Müslüman ülkelerini de lanetlemeyi (özellikle de Mısır’ı) unutmuyoruz. Her ne kadar bu yıkım ve katliama sözde gelişmiş demokrasi ve insan hakları havarilerinin sessiz kalmasını anlamakta zahmet çekiyorsam da, bölgedeki bazı Müslüman ülkelerinin bırakın sessiz kalmayı aynı zamanda İsrail’in işgal ve katliam planlarına kolaylık gösteriyor olmasını da lanetliyorum...

Yanlış hatırlamıyorsam dünkü bir haber de Amerikalı bir stratejistin yorumu şöyleydi; “Obama One Munite bile diyemez”. Bence bir çok şeyin özeti bir cümle bu! Zaten Obama’nın böyle bir niyetinin olduğunu da zannetmiyorum. Obama'nın ABD Başkanı olarak yaptığı ilk konuşmasının, zafer sarhoşluğu içinde yapılmış bir konuşma olduğunu da böylelikle bir daha anlamış oluyoruz...

Rabbim, zulüm gören tüm Müslüman kardeşlerimizin yar ve yardımcısı olsun İnşaallah...

Rabbim, bu dünya üzerinde zulüm gören tüm mazlumların yar ve yardımcısı olsun İnşaallah...

Sağlıcakla Kalın...

 
Toplam blog
: 108
: 2366
Kayıt tarihi
: 05.04.08
 
 

1972 Haziranında  Eskişehir'de doğdum. Edirne'de ikamet ediyorum. Duygu ve düşüncelerimi yazıya d..