Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Şubat '14

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Birimiz utanacağız ama hangimiz?

Cumhurbaşkanının internet sansürü hakkındaki tavrı merak ediliyor ya, çok açık söylüyorum, ben hiç merak etmiyorum!

Adım gibi biliyorum ki onaylayacak!

(Utansam keşke… O başka…)

(Gerçi Cumhurbaşkanının bu konuda beyanı var, İnternet özgürlüğü kısıtlanamaz mealinde, insanlar da doğal olarak o beyanı baz alıyorlar da “Acaba” falan diyorlar; birimiz utanacağız sonuçta… Bakalım zaman ne eyler…)

Beni daha çok başbakanın tavrı ilgilendiriyor, “İnternetime dokunma!” diye karşı koyacağımıza “İnternete sansür gerek!” diye tepki verseydik, bize inat, “İnternete özgürlük gerek!” diyerek vazgeçer miydi?

Olur mu olur, her isteğimizin tersini yapıyor ya!...

******

Sekiz yıl önce evlenmişler, iki çocukları olmuş, biri de yolda; kocaya sekiz yıl ceza vermiş mahkeme, meğer evlendiklerinde kız on dört yaşındaymış.

On dört yaşında kızlar evlendirilemez! Sonuna kadar arkasındayım bu sözümün!...

Ama arkadaş, üzerinden yıllar geçmiş, bir aile kurmuşlar, sen ailenin erkeğini şimdi cezaevine alırsan bu aileye ne olacak?

Adalet ve hukuk açısından kadına psikolog eşliğinde sorarsın “Şikayetçi misin?” diye, “Değilim” diyorsa, hiçbir etki altında kalmadan, bir aileyi nasıl harcarsın?

Tecavüzcüleri serbest bırakan mahkemelere soruyorum: Nasıl bir karardır bu?  

Küçücük kızların evlendirilmeleri ülkemizin en büyük ayıplarından biri, başlık parası adı altında satılmaları da keza…

Önü alınmalı, elbet!

Ancak aile kurmuş olanların ailelerini dağıtıp, insanları çaresiz bırakarak olmamalı bu işler!...

Kızını o yaşta evlendiren babayı, o yaşta kız alan kayınbabayı yargıla…

O yaşta kızı dini nikah ile evlendiren imamı yargıla, en başta!

Babalar cahil olabilir, pek güvendikleri imamlar “Kızın yaşı küçük, buna nikah düşmez” dese, kıymasa nikahı, o adamlar kızlarını gönderirler mi bir başka eve?

Hani babalara ceza?

Hani, imamlara?

(Annelerden bilerek söz etmiyorum, konu ettiğimiz kesimde anaların, kadınların söz hakkı yok! Mesela, doğuda bir aşiret toplanmış, oyumuzu hangi partiye verelim diye, çadırlar kurulmuş, bilmem kaç erkek karar vermiş “AKP” diye… Ağa kararı vermiş de, kutlayanlar bilmem kaç kişi… Hepsi erkek… Bu erkeklerin kadınları da oy kullanacaklar, kızları, oğulları, gelinleri… Hatta torunları…

“Ahanda şu resme mühür basacaksın!” denilecek, o mühür o resme basılacak!...)

******

Küçük yaşta kız evlendirme konusuna gerçekten çözüm getirilmek isteniyorsa imamları bilgilendirip, yaşı küçük kızların evlenmelerinin yasak olduğu anlatılmalı ve ciddi bir cezai uygulamaya gidilmelidir!

Aile dağıtmakla adalet sağlanamaz, zira!

Geçmişin hesabının peşine düşerken yeni eklenenleri korumak asıl amaç olmalı; tabii gerçekten amaç buysa…

******

Torba yasada engelli vatandaşlar için ciddi çalışmalar olduğunu gözlemledim.

Bu konuda kim ne diyebilir? Derse de tepki çekecektir!

Lakin, her torba yasanın içine konulan hassas bir konu olarak bakıyorum bu duruma, maalesef…

Engelli vatandaşların mağduriyetinin kullanıldığını, iş istihdamı sağlama konusunda fazlasıyla cesaretlendirici olmakla birlikte altında “Yüzde yüz, yüzde yüz elli” gibi devletin brüt maaşlarını karşılaması gibi konularda endişeliyim.

Engelli vatandaşın eline geçecek para ile devletin işverene ödemeyi taahhüt ettiği rakam arasında var olan farklar kimin cebine girecek?

Tam da seçim öncesi bu hassasiyet neden çıktı dersek: “Mağduriyet” !

Bu torba içinde engelli vatandaşların lehine bir şeyler varsa karşı duran namerttir psikolojisini yaymakla birlikte sahillerden uzaklaştıkça akraba evliliklerinin neredeyse çok doğal karşılandığı coğrafyalarda akraba evliliği nedeniyle çok sayıda engelli vatandaşımızın olduğu da bir gerçektir.

Engelli vatandaşlarımızı tabii ki koruyalım, ama sigara paketlerine caydırıcı resimler konulup, lakin habire zam yapıp da vergileri cebe atmakla uğraşmak yerine, belediyelere kan bağı bulunan kişilerin evlendirilmemeleri, imamlara da böyle durumlarda dini nikah kıymamaları konusunda bir yaptırım sağlansa diyorum.

Hatta, kıyanlara da ceza verilsin istiyorum!

Eee, maksat sorun çözmekse, sorunlar böyle çözülür; diğer türlüsü “Rol çalmaktır” ki çalınan roller vatandaşın cidden en mağdur olduğu hallerdir!

 

Http//twitter.com/Gulgunkaraoglu

gulgun_2006@hotmail.com

 
Toplam blog
: 1269
: 1343
Kayıt tarihi
: 18.09.07
 
 

İzmir, 1963 doğumluyum. Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce bölümü mezunuyum ve özel bir şirkette ..