Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Haziran '08

 
Kategori
Futbol
 

Birinci maçlar sonrası Euro 2008'de görünüm

Birinci maçlar sonrası Euro 2008'de görünüm
 

Portekiz başarıya yakın...


7 Haziran 2008'de başlayan Euro 2008'de dört grupta da ilk maçların oynanmasıyla ilk bölümü bitirdik. Birinci bölüm sonunda gördüğümüz takımlar genel olarak turnuvaya hazır değil ve ilk düşünülen maçı kaybetmemek, gerekirse maçın tamamında savunma yapılır yeter ki sonunda bir puan gelsin.

Turnuvada bugüne kadar oynanan sekiz maçın yedisinde iki takım birden gol atamadı. İspanya-Rusya maçı haricinde bol gollü bir maç izleyemedik ki o maçta da Rusya'nın golü skor 3-0 olduktan sonra İspanya'nın motivasyon kaybetmesiyle oldu. Kısacası, ilk bölümde kıran kırana maçlar izleyemedik.

Buna karşılık olarak bir başka istatistik ise sekiz maçın yedisinde gol atılması oldu. Romanya-Fransa maçı dışında bütün maçlarda gol atıldı.

Oynanan sekiz maçın altısında az gol atılırken, sadece iki maçta çok gol atıldı. Hollanda-İtalya maçının da tek taraflı ve sınırda olduğunu düşünürsek yine tek maçta fazla gol atılmış oldu. Diğer taraftan üç maçta bir gol veya altı oldu. Maçların dördünün ilk yarısı golsüz berabere kapandı, açılış genellikle ikinci yarıya kaldı.

Gruplara sırayla bakalım...

A Grubu; evsahiplerinden İsviçre, favorilerden Portekiz, tecrübeli Çek Cumhuriyeti ve Türkiye'yi barındırıyordu. İlk maçta İsviçre ile Çek Cumhuriyeti takımları karşılaştılar. Klasik 4-4-2'yi doğru uygulayan İsviçre'ye karşı Çekler çok iyi kapandı. Çok doğru bir zamanda forvet değişikliğine giden Karel Brückner maçı çözdü ve Çek Cumhuriyeti açılış maçında ev sahibini üzdü. Grubun ikinci maçında ise son iki turnuvada yarı final yapan Portekiz, Türkiye ile karşılaştı ve ikinci yarıda attığı gollerle kazandı.

Grupta turnuva öncesi Portekiz'in lider olacağını ve diğerlerinin ikincilik için mücadele edeceğini düşünüyorduk. Burada da İsviçre ile Türkiye öne çıkıyordu. Hiçbir ev sahibinin ilk turda elenmemesi ve Avusturya'nın durumu, İsviçre'yi bir adım öne çıkardı. Portekiz çok etkileyici oynayarak maçını kazandı. Üç topu direkten dönen, bir golü de sayılmayan Portekiz en hazır görünen takım durumunda. Çek Cumhuriyeti ise yapması gerekenleri yaptı ve maçını kazandı. İkinci maçlarda Portekiz-Çek C. ve İsviçre-Türkiye maçları oynanacak. Türkiye kazanırsa Çekler ile final maçı oynayabilir. Portekiz'in ise rahat bir şekilde çeyrek finale çıkmasını bekliyorum.

B Grubu; evsahibi Avusturya, Almanya, sürpriz adayı Hırvatistan ve Polonya'dan oluşuyordu. İlk maçta Avusturya-Hırvatistan karşılaştı. İlk yarıda Hırvatistan, ikinci yarıda Avusturya üstündü ama dördüncü dakikadaki Hırvat penaltısı dışında gol çıkmadı ve Hırvatlar galip geldi. '96'dan beri maç kazanamayan Almanya ezeli rakibi Polonya'yı rahat yendi ve etkileyici bir futbol oynadı. İkinci maçlarda Hırvatistan-Almanya ve Polonya-Avusturya karşılaşacak. Hırvatistan-Polonya maçının final olacağını düşünsem de Hırvatistan ilk maçta aldığı üç puanla bir adım önde gözüküyor.

C Grubu; turnuva öncesi ölüm grubu olarak bakılan gruptu. Hollanda, İtalya ve Fransa'nın yanına elemelerin başarılı takımlarından Romanya düştü. Romanya, ilk maçta Fransa'yı durdurdu ve golsüz beraberliğe gitti. Fransa da skoru değiştirmek için pek hamle yapmadı. Hollanda ise Cannavaro'dan yoksun olan İtalya'yı kabaca ezdi geçti. Final oynayabilecek kapasitede olduğunu gösterdi. Hollanda'nın birinci, İtalya-Fransa maçı galibinin ikinci olmasını bekliyorum. Romanya çeyrek final oynasa çok güzel olur.

D Grubu; İspanya, Rusya, İsveç ile son şampiyon Yunanistan'ı bir araya getirdi. İspanya, Rusya karşısında etkileyici futboluyla rahat bir üç puan alırken Rusya da fena oynamadı. İsveç-Yunanistan maçında son şampiyon cephesinde değişiklik olmadığını gördük. İsveç golü aradı ve Zlatan Ibrahimoviç ile kilidi aştı. İkinci maçlarda İspanya-İsveç, Yunanistan-Rusya oynayacak. İspanya lider bitirir, Rusya-İsveç'ten biri ikinci olur diye düşünüyorum.

İlk maçlar sonunda en hazır takım Portekiz, diğerleri ise Almanya, İspanya ve Hollanda olarak gözüküyor. En büyük hayalkırıklığı Fransa.

Görüşmek üzere...

 
Toplam blog
: 641
: 316
Kayıt tarihi
: 16.12.07
 
 

Bir uluslararası ilişkiler öğrencisinin gözünden dünya ve bonusu olarak da futbol... ..