Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Şubat '11

 
Kategori
İnsan Kaynakları
 

Birini işten çıkartırken özen göstermeniz gereken 5 adım

Birini işten çıkartırken özen göstermeniz gereken 5 adım
 

işten çıkarma


Şirketler, ekonomik krizler, değişen piyasa koşulları gibi nedenlerle zaman zaman yeniden yapılanmak, re-organize olmak zorunda kalır. Re-organizasyon dönemlerinde ister istemez açığa çıkan pozisyonlar oluşur. Siz de yanlış zamanda yanlış yerdeyseniz, kendinizi pozisyonu kapatılan kişilerden birinin yöneticisi konumunda bulabilirsiniz. Bu tip “işten çıkarma”lar, somut performans problemlerine dayanmamaları sebebiyle, diğer “ayrılık görüşmeleri”nden daha streslidir. 

İşte size bu süreçlerde dikkate alabileceğiniz 5 öneri: 

1- Boş yere ümit vaad etmeyin: Çalışanınızla masaya oturduğunuzda ilgili kararı almış, ayrılacağı tarihi belirlemiş olmalısınız. Net ve anlaşılır bir dille durumu ifade ederseniz karşınızdaki kişinin durumu kabullenmesi daha kolay olacaktır. Kalması yönünde bir şans olabileceğini düşünmesine izin vermeyin. 

2- Görüşmeyi delege etmeyin: Ayrılacak kişi sizin ekibinizde yer alıyorsa, sorumluluk sizindir. Bir başka müdüre ya da direktöre, şirket avukatına veya insan kaynaklarına işi delege etmeyin. Çalışanınız görüşmeyi sizinle yapmalı. 

3- Hazırlanın: Bir işten çıkarma görüşmesinde kendinizi ne söyleyeceğini bilemez durumda bulmanız hiç hoş olmaz. Şirketiniz elinize önceden hazırlanmış bir metin vermiyorsa söyleyeceklerinizi not alın. Önce durumu anlatın sonra da kişiye verilecek bir “paket” varsa onunla ilgili detayları iletin. İyi dileklerle görüşmenizi tamamlayın. 

4- Yanınızda bir “tanık” bulundurun: Görüşmenin ne yönde gelişeceğini bilmeniz mümkün olmayabilir. Ortam bir şekilde tatsız bir hal alırsa, olası bir “dava” durumuna karşı bir tanığınızın olması gerekir. Ya yöneticinizin ya da İK’dan birinin yanınızda olmasında yarar var. Kimse gelemiyorsa, en kötü ihtimalle, bir çalışma arkadaşınızı görüşmenize alın. 

5- Eşyalarını toplarken tepesinde dikilmeyin: Psikoloji bilimine göre bir insanın yaşayabileceği en büyük ikinci travma iş değiştirmek / işten ayrılmakmış. Öyleyse sıkıntılı bir duruma giren çalışma arkadaşınızı giderken daha da sıkıntıya sokmayın. Dün birlikte çalışırken kendisine güveniyordunuz, bugün ayrılırken de güvenin. 

 
Toplam blog
: 2
: 766
Kayıt tarihi
: 16.02.11
 
 

B.A., Boğaziçi Üniversitesi, 1998..