Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mayıs '07

 
Kategori
Siyaset
 

Birleşmek ya da birleşmemek

Çocukluğmda bir masal okumuştum. Birbirleri ile hiç geçinemeyen, sürekli kavga edip hem kendilerine hem etrafa zarar veren üç küçük fare varmış. Anneleri artık bu yavru farelerle başa çıkamıyormuş. Üçü de farklı yapıda imiş zevkleri de farklıymış. Hepsi kendi dediği olsun istiyor, hepsi kendi zevkleri yerine gelsin diye çabalıyormuş.

Mesela anneleri çocuklarından birinin çok sevdiği peyniri getirdiğinde, "Biri hayır ben peynir yemem pasta isterim!" derken, "Diğeri hayır ben pasta da yemem peynir de , yumurta isterim!" der, hem annelerini üzer hem birbirleri ile kavga eder, ortalık birbirine girermiş.

Bakmış bu böyle olmayacak anne, bir gün üç yavrunun kuyruğunu birbirine bağlamış. Odanın bir köşesinin en uç noktasına peyniri, diğer köşeye pastayı, bir diğer köşeye de yumurtayı koymuş basmış gitmiş. Üç küçük fare bir hamle yapmışlar sevdikleri yiyecekleri yiyebilmek için.Kuyruklar bağlı ya hepsi birden ok gibi fırlayınca kuyruk acısı ile basmışlar çığlığı. Bir hamle daha, yine kuyruk acısı. Birbirleri ile dalaşacaklar ama yie kuyruklar bağlı hareketleri kısıtlı. Başlamışlar laf dalaşına. Bu arada zaman geçiyor, karınları iyice acıkıyormuş ama bir türlü karınlarını doyuramıyorlarmış.

Bakmışlar bu böyle olmayacak otrup karar vermişler sırayla yemeye. Bu sefer de başlamışlar önce peynir yenecek, hayır pasta yenecek, hayır yumurta yenecek. Yine olmamış. "Şu annemiz nerede?Gelse de bizi çözse." Anne yok ortalıkta. Açlıktan ölmek üzereler. Biri artık dayananamış "Karedeşlerim annemiz gelmeyecek, iyisi mi biz birlik olalım şu yemek işini sıraya koyalım." diğerleri de hak vermiş.Sonra üçü birden gidip önce peyniri, sonra yumurtayı, sonra pastayı yemişler.Karınları doyunca da keyiflenmişler.Onları dışardan gözleyen anneleri de yavrularının akıllandığını görünce onları çözmüş.Bir daha da hiç kavga etmemişler.

Türkiye'de 1977 yılından beri bir sol sorunu var. Demokratik paltform çok sesliliği gerektiriyorsa bu ülkenin sağlam bir sol sese ihtiyacı var. Ne yazık ki bizim sol siyasal partilerimizin kuyrukları olmadığı için bir türlü bağlayamıyoruz o kuyrukları. Ortak fikir oluşturmak nedir? Daha önceden sahip olduğumuz ancak aralarında ilişki kuramadığımız iki veya daha çok düşünceyi yeni bir biçimde yeniden birleştirmek. Amaç ne?İnsana hizmet. Topluma hizmet.Devlete hizmet.Amaç hizmetse eğer neden solda bir ittifak sağlanamıyor? Hizmette ego olmaz. Solda ittifakın sağlanması demokratikleşme sürecine farklı bir boyut kazandırmayacak mı? Şimdi solda bağımız aday fikri gündeme geldi. Sol bağımsız adaylarla hedefine ulaşabilirmi bu durumda?

Laiklik, demokrasi, barış, sosyal adalet, işsizlik, kavramları çok sesli olması gereken kavramlar ve tekelde toplanacak kavramlar değil. Birleşmek ya da birleşmemek! İşte bütün mesele bu. Bağımsız bir ortak aday göstermek sorunu ne derece çözebilir? Bu durumda iş yine seçmene düşüyor. Bu 70 milyonluk seçmen, her seçimde yaptığı gibi birleşir ve bir türlü birleşemeyen o üç - beş kişiye de birleşmek nedir gösterir. Sonucunda ba "Bu tek seslilikle Demokratik süreç nasıl işler?" diye o üç-beş kişi seçim meydanında, medyada, mecliste lafla siyaset yapmaya devam eder. Meşhur bir atasözü var.Lafla peynir gemisi yürümez.
 
Toplam blog
: 167
: 1867
Kayıt tarihi
: 20.04.07
 
 

01/06/1967 Rize/fındıklı doğumlu olmama rağmen doğum yerimi hiç görmedim. Türkiye'nin hemen her ilin..