Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ekim '15

 
Kategori
Güncel
 

Birleşmiş Milletler mi? Birleşmiş illetler mi? Dünyayı aptal yerine koymak.

Birleşmiş Milletler mi? Birleşmiş illetler mi? Dünyayı aptal yerine koymak.
 

Görsel internetten alınmıştır.


Birleşmiş Milletler Örgütü ya da kısaca Birleşmiş Milletler (BM), İkinci dünya savaşı sonunda, 24 Ekim 1945'te kurulmuş dünya barışını, güvenliğini korumak ve uluslararasında ekonomik, toplumsal ve kültürel bir iş birliği oluşturmak için kurulan uluslararası bir örgüttür. Birleşmiş Milletler kendini "adalet ve güvenliği, ekonomik kalkınma ve sosyal eşitliği uluslararasında tüm ülkelere sağlamayı amaç edinmiş küresel bir kuruluş" olarak tanımlamaktadır. Uluslararası İlişkilerde, kuvvet kullanılmasını ilk olarak evrensel düzeyde yasaklayan ilk antlaşma Birleşmiş Milletler Antlaşması'dır.(Vikipedi)

Örgütün üye sayısı şu an 193’tür. Bu şu demek oluyor. BM’nin dünyada tanıdığı tüm ülkeler bu topluluğa üyedir!

BM güvenlik Konseyi on beş ülkeden oluşmakta olup, bu üyelerden beşi daimi üye statüsündedir ve mutlak veto yetkisine sahiptir. Bu ülkeler;

1.  ABD

2.  Rusya

3. Çin Halk Cumhuriyeti

4. Birleşik Krallık

5.  Fransa'dır

Güvenlik Konseyinin karar alabilmesi için 9/15 oranı gerekli olup, daimi üyelerden herhangi birisinin aksi yönde oy kullanmaması gereklidir.

193 Ülkeden oluşan bir toplulukta, bu beş ülkeden birisi herhangi bir konuyu veto ettiğinde o konu kapanmış demektir. 1945’ten bu yana 192 kez karar tasarıları bir veya birden fazla üye tarafından veto edildi. ABD veto hakkını 79 kez kullanırken, Fransa 16 kez kullandı. Çin 9, İngiltere ise 29 tasarıyı veto etti. Eski Sovyetler Birliği 90 kez veto hakkı kullanırken, Rusya çoğunluğu Ukrayna ve Suriye’yi ilgilendiren karar tasarıları olmak üzere 67 kez veto hakkını kullandı.

Bu durumla ilgili güncel konularda birkaç örnek vermek istiyorum;

Örnek olarak, Srebrenitsa katliamını soykırım olarak niteleyen ve kınayan BMGK tasarısı, çoğunluk tarafından kabul edilse de Rusya tarafından veto edildi. Sırbistan Cumhurbaşkanı veto kararını "Bu Sırbistan için büyük bir gün" ifadesiyle karşıladı.

Yine güncel diğer bir örnek, Suriye'de işlenen savaş suçları ve insan hakları ihlallerinin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) sevk edilmesi için Fransa tarafından hazırlanan karar tasarısını, Rusya ve Çin veto etti.

İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarından çekilmesi ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulmasını öngören BM Güvenlik Konseyi karar tasarısı ABD tarafından veto edilerek kabul edilmedi. Yine ABD BM’nin İsrail’in Doğu Kudüs de dahil tüm yerleşimleri durdurmasını isteyen ve inşaatların yasadışı olduğunu belirten, tasarıyı veto etti.

Birçok ülke bu yapıyı eleştirmektedir. Ama ne hikmetse ortak karar alıp bu yapının değişmesi için somut adım atmamaktadırlar. Yapının değişmesine yönelik bir çok reform önerisi BM’ye sunulmakta fakat daimi üyelerin vetosuyla kabul edilmemektedir.

Örneklerden de anlaşılacağı üzere bu büyük abiler! Kardeşlerini! her durumda kayırmakta ve dünyayla dalga geçer gibi(ki geçiyorlar) veto haklarını kullanmaktadırlar.

Artık diğer ülkelerin ne pahasına olursa olsun,  bu duruma bir dur demeleri gerekmektedir. İnanın, sıradan bir Türk vatandaşı olarak bu durum benim çok zoruma gidiyor. Bir sonraki yazımda dünyada en çok silah satan beş ülkeyi açıklamaya çalışacağım. Bakalım bu beş ülke size tanıdık gelecek mi?

Neydi BM’nin kuruluş amacı tekrar edelim;

‘’ Adalet ve güvenliği, ekonomik kalkınma ve sosyal eşitliği uluslararasında tüm ülkelere sağlamayı amaç edinmiş küresel bir kuruluş’’

Acı bir tebessüm ettiğinizi görür gibiyim. Unutmayalım lütfen, Dünya beşten çok daha büyük.

Herkese sonsuz saygılarımı sunuyorum.

 

17.10.2015 / Özkan SARI

 

 
Toplam blog
: 102
: 4394
Kayıt tarihi
: 05.09.15
 
 

Kalın Sağlıcakla... ..