Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ağustos '09

 
Kategori
Ramazan
 

Birlik ve Hoşgörü Ayı Başlıyor

Birlik ve Hoşgörü Ayı Başlıyor
 

İslam âleminin kutsal ay ve gecelerinin en hayırlısı, ‘On Bir Ayın Sultanı’ Ramazan, bu akşam kılınacak teravi namazlarıyla birlikte başlıyor. Ramazan Ayı’nın özellikle ülkemiz için anlamı, hiç şüphesiz toplumsal değerlerimizi pekiştiren özel günlerin en başında gelmesidir. Ülkemizde artık iyice unutulmaya yüz tutan değerler, Ramazan Ayı’nda tutulan oruçların, kılınan namazların belki de çok ötesinde anlam kazanıyor.

İftar vakti yaklaştıkça fırınların önünde uzayıp, giden pide kuyrukları, hiç şüphesiz Ramazan’ın ayrı bir tadı olmaktadır. İftar vakitlerinde şehrin yüksek kesimlerinde atılan toplar ve cami minarelerinde yakılan mahyalar ise, Ramazan’ın her dönem canlı renkleri olarak kalıyor. Kimimize göre artık unutulmaya başlanan eski ramazanlar, değişen devir ve yeni kuşaklara rağmen yine de zengin sofralar ve Ramazan’a özgü tatlılarla; şerbetler, hoşaflar ve güllaçlarla eski âdetlerine bağlı evlerde yaşatılmaya devam ediyor. Zengin iftar sofralarının başında bir araya gelen kalabalık haneler, edilen tatlı sohbetler ve hatırlanan güzel anılarla günlük yaşam trafiğinin unutturduğu diyalog ortamını bize bir nebze olsun yeniden yaşatıyor.

Bozulan oruçlar ve yapılan iftarların ardından camilerde kılınan teravi namazları, inananları Hak yolunda bir araya getiren, toplumsal birlik, beraberlik ve hoşgörüyü biraz daha pekiştiren ilâhî bir iksir oluyor. Büyük şehirlerde düzenlenen Ramazan eğlenceleri ise hem katılanları kendi çocukluklarına doğru güzel bir yolculuğa çıkarıyor, hem de eski ramazanlara olan özlemi bir nebze olsun gideriyor.

Yarın Ramazan Ayı’nın 1. günü. Atlatılmaya çalışılan ekonomik krizler ve bir yıl içinde yaşanan acı olayların ardından, toplumumuzun birlik ve beraberlik içinde, huzurlu bir Ramazan Ayı yaşamaya bu yıl manevî yönden çok ihtiyacı var, diye düşünüyorum.

Herkese Hayırlı Ramazanlar Dilerim.

 
Toplam blog
: 266
: 1321
Kayıt tarihi
: 22.06.06
 
 

1982 yılında İstanbul'da doğdum. Açık Öğretim Fakültesi İşletme Lisans eğitimimi 2005 yılında tam..