Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Eylül '10

 
Kategori
Balıkçılık
 

Birlikte Ankaraya...

Bizler Türkiye balıkçılık sektörünün büyük çoğunluğu olan geleneksel kıyı balıkçılarıyız.

Geçen yıllarda Marmara’daki balık varlığını ve avcılığını ciddi boyutlarda olumsuz etkileyen, balıkçıların kaykay-salya-lez olarak adlandırdıkları müsilajın giderilmesi için yapılması gerekenleri belirlemek amacıyla, Bakanlıkça yerli ve yabancı bilim adamlarından oluşturulan heyet tarafından bir rapor hazırlanmıştı.
Yerli ve yabancı bilim adamlarınca yapılan araştırmalarda da, Marmara’yı etkileyen salya(kaykay-lez) adı verilen müsilajın giderilebilmesi için Marmara’ya balık geçişinin engellenmemesi, şiddetle tavsiye edilmektedir.

Avlanma sezonu başlama tarihinden önce 21.8.2008 tarihli ve 26974 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan, 2/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ’in, “Çevirme ağlarına ilişkin yasaklar” başlıklı 12 ci maddesinin birinci fıkrasının (h) bendinde yer alan, trafik ayırım düzeni ibaresi, trafik ayırım şeridi olarak, Paşabahçe Feneri (41° 06’ 57" N - 29° 05’ 23" E) ibaresi, Çubuklu Kozaltı Burnu (41°06, 599’ N - 29°04, 973’ E) olarak değiştirilmiş.

Bu durumda öğrenmek istediğimiz?

1- İstanbul boğazında gırgır avcılığına açık alan, niçin ve yukarıda anılan rapordan daha güçlü hangi gerekçeyle genişletilmiştir?

2- Sonuçları ve tavsiyeleri yok sayılan, tebliğde yapılan değişiklikte dikkate alınmayan ve hatta tam tersi bir uygulama yapılan bu raporun hazırlanması için devlet ne kadar harcama yapmıştır?

3- Marmara'daki müsilajın en çok gırgırları etkilediği gerçeğinden hareketle, doğal olarak en çok gırgırları, dolaylı olarak da diğer balıkçıları ve tabii balık stoklarını korumak maksadıyla, bundan sonra, anılan rapor çerçevesinde tebliğde değişiklik yapılması düşünülmekte midir?

Biz balıkçılar olarak, tebliğde yapılan değişikliğin, balık varlığının devamlılığı için sakıncalı olabileceği kanaatiyle, bu yanlış uygulamadan en kısa zamanda dönülmesini ve söz konusu rapor doğrultusunda boğazın gırgır avcılığına tamamen kapatılmasını arz ederim.

Saygılarımızla.

 
Toplam blog
: 6
: 522
Kayıt tarihi
: 01.08.10
 
 

Yıl 1971-72 ilk şiirler ve sonrası... Şiirler, köşe yazılar son birkaç yıldır yaptığım araştırmalar...