Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Haziran '16

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Birlikte yaşamak

Birlikte yaşamak
 

Ülkemizde son günlerde yaşanan olaylar beni bu konu üzerinde düşünmeye sevk etti, aslında yazmakta olduğum eğitim ile ilgili düşüncelerimle de çok fazla farklılık göstermemekte, yaşanılan olayların temelinde yine eğitime gerektiği önemin verilmemesi, bir başka deyişle verilmesi gereken eğitimin niteliğinin doğru tespit edilmediğindendir.

Birlikte yaşamak denildiğinde, Farklı kültürel kimlikleri, inançları olan toplulukların bir toplum içinde varlıklarını sürdürülebilmeleri akla gelmelidir. Her kültür, kendi içinde yaşadığı topluluk içinde geleneklerini, inançlarını özgürce yaşaması, diğer kültürlere saygı duyması gerekir. Herkes birbirini hiçbir sınır koymaksızın karşılıklı kabul edip tanımalıdır. Birlikte yaşamanın kuralarına da her topluluk uymalı ve bu kuralların yaşamasına sahip çıkmalıdır. Herkes fikirlerini özgürce söyleye bilmeli, birbirlerine ön yargılı olmamalıdır. İşte burada verilecek eğitimin önemi ortaya çıkmamadır verilecek eğitimde birlikte yaşamamıza katkı sunacak, ortak idealler, değerler, fikirler, hedefler, kısacası milli ve manevi değerler sisteminin oluşturulması yaşatılması birlikte yaşamı kolaylaştırır ve sürekli, sağlıklı yürümesini sağlar. Farklılıklara sınır koymak yerine, doğal olduğunu kabullenip hoşgörü ile karşılamalı, empati yapmalıdır. Farklı toplulukların karşılıklı olarak beğendiği birçok özellikleri, kültürleri geliştirilip ortak kültür ve değerler olarak zenginleştirilmelidir.

Aslında bu coğrafyada tarihimiz incelendiğinde yukarıda anlattığımla çelişen hiçbir durum yok. Hoş görü, farklılıklara saygı duyma, yardımlaşma, ortak değerlere sahip çıkma ve oluşturma, her topluluk birbirlerinin türküsünü söylemiş, halk oyunlarını oynamış, geleneklerini kabullenmiş bir yaşam biçiminde yaşadığını tarihimizden öğrendiğimiz gibi, yaşadıklarımızdan da biliyoruz. Ben babamın devlet memuru olmasından dolayı çeşitli ortamlarda yaşadığımızdan dolayı bu örnekleri çokça yaşayanlardanım

İnançlarına çok bağlı olan ve yaşayan anne ve babamın, farklı inançlardan ve farklı dili konuşan kırk elli yıl önce birlikte komşuluk yaptığı birçok ailelerle hala arayıp sorduklarını, dostluklarının devam ettiğini, ziyaretlerine gittiklerini biliyorum. Kendi öğrencilik yıllarımda ve yaşantım dada bu örnekleri çokça sıralamak mümkün, çünkü o kültürden geliyoruz.

1984 de kısa dönem askerliğimi yaptığım Burdur'da da Niko diye bir asker arkadaşım olmuştu, Niko Türkiye'de doğar fakat niko'nun ailesi niko daha bebekken Amerika'ya yerleşirler, Niko ailede öğrendiği kadar Türkçe bilir fakat Türkiye'ye hiç gelmemiştir, Türkiye'yi hiç bilmez. Kendini Amerikalı olarak tanımlar ve doğal olarak o kültürle tanımlar. Bir şeklide Türkiye'den askerliğe çağrılır babası bu durumu Niko'ya anlatır, Niko güler geçer. Baba nikoya askerliğini yapması için Türkiye'ye gitmesi gerektiğini nikoya anlattığında niko bunun şaka olduğunu zanneder fakat sonunda babasının ciddiyetini anlar. Niko'nun bana anlattığı kadarıyla, ya da anlatabildiği dersek daha iyi olur çat pat, Baba derki ''Oğlum ben vatansızlığın ne demek olduğunu bilirim o ülke bize kucak açtı gitmelisin, orası bizim vatanımız' 'der ve niko ikna olur, bizimle askerlik yaptı, asker deyimiyle biz arazi olurduk o olmazdı.

 Bazı değerlerin kıymetini bilmek için kaybetmek mi lazım, hâlbuki örnekleri etrafımızda çokça var. Bu son yıllarda yaşadığımız, karşılaştığımız birbirimize yabancılaştığımız ya da yabancılaştırılmamız, ortak değerlerimizin örselenmesi neyi nesi? Cevap basit, sağlam ve sağlıklı eğitim vermememizin sonunda sağlıklı nesil yetiştiremedik, bunun sonucunda bizi biz yapan ortak değerlerimize sahip çıkamadık. Farklılıkları sınır olarak değil doğal olduğunu kabullenmemiz gerekir, üstünlük değil eşitlik ilkesini kabul etmemiz gerekir. Ayhan ŞİMŞEK/Eğitim Yöneticisi.

Birlikte kardeş gibi yaşamayı öğrenmeliyiz, yoksa birlikte aptal gibi öleceğiz. Martin Luther King
 

 
Toplam blog
: 33
: 490
Kayıt tarihi
: 09.05.16
 
 

Eğitim ensitüsünü bitirdim, Fen bilgisi öğretmenliği yaptım, Türkiyenin bir çok yerinde ve okulun..