Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Kasım '07

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Birmilyon kişilik istihdam

Birmilyon kişilik istihdam
 

Zümrüd-ü Anka Projesi: (kırsal örgütlenme)

Hedef: 1.000.000 kişilik üretim gücü

Daha iyi bir gelir…

Daha iyi bir hayat standardı…

Okutulabilen çocuklar...

Bölgesel kalkınma…

Ulusal huzur…

Mevcut durum:

· Bölgede kırsal örgütlenme yetersizdir. Çok az köyde kolektif çalışma bilincini yansıtan kooperatifleşme mevcuttur. Mevcut kooperatiflerin bir çoğu kâğıt üzerinde kalmış ve aktif değildir.

· Köylülerin işbirliği yapabilecekleri yapı olmadığı gibi, köylerin de iş birliği yapabilecekleri ve güçlerini birleştirip amaçlarına daha kolay erişmelerini sağlayacak kooperatif birlikleri yoktur. (il birlikleri, bölge birlikleri)

· Tarım ve Köy işleri Bakanlığının ilgili taşra ve merkez teşkilatları, bu konuda sadece talep gelirse, gelen talepleri inceleme, eksiklerini bulma ve giderilmesi için bildirme, onaylama makamları olarak çalışmaktadır.

· Bölgede tarımsal üretim konusunda örgütlenme ve yeterli bilgi mevcut değildir.

· Bölgede yeterli su kaynakları, meyveciliğe uygun alanlar, arıcılığa uygun flora, tatlı su balıkçılığına uygun kaynaklar, hayvancılığa uygun otlaklar ve meralar mevcuttur.

· Bölgede çalışabilir işsiz sayısı yüksektir.

· Et, süt, bal, alabalık, ceviz vb. için pazarda arz açığı vardır.

ÇÖZÜM:

NE? Bölge kırsalının köy, il ve bölge bazında örgütlenmesi,

NEDEN? Pazar odaklı tarımsal üretimin başlaması, geliştirilmesi, verimin arttırılması, çiftçilerin eğitilmesi, verimli üretim materyallerinin kolay ve uygun fiyata sağlanabilmesi, üretimde standardın sağlanabilmesi, ürünlerin pazarlanabilmesi için.

NASIL?

· Nüfusu 500’ün üstündeki köylerin kooperatif merkezi olarak seçilmesi, Kalkınma Kooperatifleri şeklinde örgütlenmesi ve mahallî alana uygun şekilde projelendirilmesi,

· Köy kooperatiflerinin il çapında birlik çatısı altında toplanması,

· Modelin bölgedeki diğer illerde tekrarlanması,

· Kurulan il birliklerinin bölge birliği çatısında toplanması

· Üretimde standartlaşma ve markalaşma konusunda çalışmaların bölge birliği aracılığı ile başlatılması, tedarik ve pazarlama konularında etkin, yüz binlerce üyesi olan ve yüz binlerce kişiye gelir sağlayan ulusal bir üretici gücünün teşekkülü.

KİM?

İdeal olan Tarım ve Köy İşleri Bakanlığının merkez ve taşra teşkilatlarındaki, yönetici ve uzmanların, bürolarından çıkıp, bizzat köylere giderek anlatmaları, örnek uygulamalar yapmaları, vatandaşın eksiklerini görünce ‘git tamamla getir’ demek yerine kendilerinin tamamlamasıdır. Böylece devletin kaynaklarından maaş alan ve devletin araçlarını, binalarını kullanan görevliler, devlete çok faydalı bir hizmette bulunmuş olacaklardır. (fakat ideal olanı, ancak idealleri olan ve onlara inanan insanlar gerçekleştirebilir.)

Bir seçenek kalıyor geride, idealistlerin örgütlenmesi, desteklenmesi, çoğalması ve bu konuda bir kamuoyu yaratılarak, bu projenin başarılması. Biz bunun kıvılcımını yakmaya çalışıyoruz.

Model Kooperatifi 2002 yılında kurduk: 2002 yılında Hakkari Bağışlı Tarımsal kalkınma kooperatifini kurduk, üç proje uyguladık. 100’er aşılı fidandan 50 kapama ceviz bahçesi kurduk. 57 aileye arıcılık Arı kolonisi ve arıcılık malzemeleri temin ettik. Çiftçileri teorik ve pratik eğitimlerden geçirdik. 83 aileye ikişer süt sığırı projemiz de sonuçlanmak üzeredir.

 
Toplam blog
: 34
: 639
Kayıt tarihi
: 15.08.06
 
 

1968 Hakkari doğumluyum. Elektrik Önlisans, Halkla İlişkiler Önlisans, İktisat Lisans, Sosyoloji ..