Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ocak '08

 
Kategori
Kitap
 

Bir Çift Yürek - Marlo Morgan

Bir Çift Yürek - Marlo Morgan
 

http://www.netkitap.com/m_ayrinti.asp?id=19429


Bu kitabın adını duymayan ya da konusunu bilmeyen kitapsever yoktur sanırım. Özellikle ilk basıldığı yıllarda ülkemizde çok gündemdeydi ve kolay anlaşılır bir kitap olduğu için her yaşta okuyucuya ulaşmıştı. Bana da okumayı sevdirdiğim bir öğrencim, gönül borcunu ödemek için hediye almıştı. İki kez üst üste okudum ve sınıflarımdaki öğrencilerime de okutmuştum, hepsinin ortak görüşü çok etkilendikleri doğrultusundaydı.

Kitap ilk bakıldığında edebi yönü zayıf olarak ve ticari amaçlı yazılmış gibi görülebilir. Ondan sonra aynı konuları işleyen birçok kitap sunuldu okuyucuya. Kitabı gizemli yapan, belki de soyu tüketilmiş olan Avustralya yerlileri olan Aborijinlerdi.

Bugün bir gazete haberinde Avustralya Hükümeti'nin Aborijinlerde resmen özür dileyeceğini okudum ve bu kitap geldi aklıma.

Yazar Marlo Morgan, Avustralya'da 4 ay boyunca kendi yaşadıklarından esinlenerek bir içsel yolculuğu ve doğaya karşı verilen mücadeleyi anlatıyor. Yerli halkı yakından gözlemliyor ve onlardaki Tanrı-insan ilişkisini, insanların sadece yaşamak için mücadelelerini, doğaya saygılarını ve en sonunda küreselleşen dünyada insanoğlunun yaptıkları ile başedemeyeceklerini anlayıp, kendi soyları ile ilgili aldıkları kararları irdeliyor:

"Biz Tanrısal Birliğin Gerçek İnsanları kabilesi, dünya gezegeninden ayrılmak zorundayız. Geriye kalan zamanımız için ruhsal yaşamın en yüksek düzeyini seçtik ve bekaret andı içtik. Bu, fiziksel disiplinimizi göstermenin bir yoludur. Artık çocuğumuz olmayacaktır. İçimizdeki en genç üye de bu dünyadan ayrıldığı zaman insan ırklarının en safı da son bulmuş olacak." diyor yaşlı bir yerli.


Hala okumadıysanız okuyun, derim. Özellikle okumayı seven çocuklar için tatil kitabı olarak önerebilirim.

Kitaptan Alıntılar:

**Yaşamının örümcek ağını ören insanın kendi değildir; o, bu ağda sadece bir teldir.
Bu ağa yaptığı her katkıyı, aslında kendi kendine yapmıştır. **Kızılderili Reisi Seattle

**Yalnızca son ağaç kesildikten,son ırmak zehirlendikten, son balık yakalandıktan sonra... ancak ondan sonra paranın yenmeyeceğini anlayacaksınız. **Cree Kızılderililerinin Kehaneti

**Boş ellerle doğmak,
Ölmek boş ellerle.
Yaşamı tüm doluluğu ile gözledim
Boş ellerle. **M. Morgan

**Eğer bir kişi yedi yaşındaki inançları ile otuzyedi yaşında kendini hala iyi ve mutlu hissedebiliyorsa, bu kişi ömrünü boşuna harcamış demektir. Eski düşüncelerden, alışkanlıklardan, inançlardan ve sırasında eski arkadaşlardan sıyrılmak gereklidir.**

**Yenilikler, ancak onlar için yer açtığınız zaman yaşantınıza girebilirler. Yılan eski yükünden sıyrıldığı zaman daha genç görünür ve kendini daha genç hisseder. (S.117)


Yayınevi Notu:
Bir Çift Yürek, Amerikalı bir kadının Avustralya'da yaşadığı ruhsal yolculuğun öyküsüdür. Nomadik kültürden Aborijinler eşliğinde, kabilenin kendilerini adlandırdıkları şekliyle, "Gerçek İnsanlar"la birlikte dört ay süren ve çölü boydan boya katettikleri uzun bir yürüyüşe çıkar. Bu süre boyunca, çölün çorak coğrafyasında bitkiler ve hayvanlarla uyum içinde yaşamayı öğrenir. Olağandışı insanlardan oluşan bu toplulukla birlikte yaptığı yolculukta Morgan, bu insanların 50.000 yıllık kültürlerinin felsefesi ve bilgeliğiyle tanışır.


Bir Çift Yürek- Marlo Morgan
Çeviri: Eren Cendey
Dharma Yayınları-5. Basım Ocak-2000

 
Toplam blog
: 480
: 2046
Kayıt tarihi
: 27.03.07
 
 

Üstkimliği ile insan, altkimliği yeterince kalabalık birisi; Eş, anne, öğretmen emeklisi. Doğa, H..