Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mayıs '20

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

BİSİKLET VE YAŞAM

 

Bisiklet ya da popüler olmayan eski adıyla velespit , motorsuz veya elektrik motorlu, iki veya üç tekerlekli,pedallı, (bazen elektrik motor destekli) insan gücü ile ilerleyen bir ulaşım aracıdır. Ulaşım ve eğlencenin yanı sıra bisiklet sporunda da kullanılır. Binicisi tarafından itme gücü sağlanan iki tekerlekli ve kanıtları tartışmalı olmayan ilk taşıt, Alman Baron Karl Von Drais de Sauerbrun tarafından 1817 yılında icat edilmiştir.

Zaman içerisinde geliştirilen bisiklet geçmişte savaş aracı,çeşitli amaçlarda kullanılmak üzere kamu aracı olarak kullanılmış,günümüzde yaygın biçimde ulaşım ve çoğunlukla sportif amaç ile kullanılmaya devam etmektir.

Dünyada bisiklet kullanım oranı Türkiye'ye göre oldukça yüksektir.Özelikle Hollanda bu konuda lider durumdadır.Avrupa bu konuda çeşitli yatırımlar yaparak Bisiklet kullanım oranını arttırarak hem çevre kirliliğini engellemek hem de hareketli,sağlıklı bir toplum yapısı oluşturabilmek adına bisiklet yolları yapmakta,kurumsal olarak bisiklet festivali gibi etkinlikleri destekleyerek hem bisiklet sporunu,hobisini desteklemekte hem de bu sayede bisiklet festivallerinin düzenlendiği yerlerin ulusal ve uluslararası alanlarda tanınmasını sağlayarak turizm hareketliliği de sağlayabilmektedir.Ülkemizde de 12 Aralık 2019 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Bisiklet Yolları Yönetmeliği ile Türkiye'de bisiklet macerası bir viraj dönmüş oldu.

Ben bu paylaşımımda 2019 yılında katıldığım iki şehir festivalindeki deneyimlerimden bahsederek gelecek olan festivalleri heyecan ile beklediğimi anlatmak,sizleride bu sayede acaba bisiklete ısındırabilirmiyim diye çaba göstermeye çalışacağım.Ha bu arada aktif olarak bisiklet kullanmaya 46 yaşımda başladım,çocukluğumuzda kullandıklarımız hariç.

İki üç arkadaş 2006 yılı gibi birer bisiklet alıp takılmaya karar verdik,ancak bu heves çok uzun sürmedi,arkadaşımdan bir tanesinin tayini çıkınca bizde bizde devam ettiremedik.Ancak ben şehir içinde,işe gidiş gelişlerde ve yakın köylere giderek binmeye çalıştım.Bu arada tanıştığım bir grup ile binmeye başladığımda kullandığım bisikletin kalitesinin bu işe yetmeyeceğini görerek iyi bir bisiklet ile yola devam etmeye karar verdim.

Tabii bu süreç içerisinde arkadaşlarımızı teşvik ederek ekibi büyütmeye başladık.Bu sayede farklı meslek gruplarından yeni kişilerle tanışma fırsatı da doğmuş oldu.Bence bisikletin en büyük kazancı bu.Kendi iş çevremizden çıkarak yeni dostluklar kurmak ve bir amaç çevresinde toplanmak.

Neyse,biz asıl konumuza gelelim.Türkiye'de çeşitli tarihlerde kültürel ve sportif amaçlı bisiklet festivalleri düzenlenmekte ve çoğunluğu kamplı olmaktadır.Bizde Karabük Bisiklet Derneği olarak  Karabük ili Safranbolu ilçesi Yazıköyde kamplı olarak dört gün sürecek olan festivali gerçekleştirdik.Genelde ikinci ve üçüncü günlerin aktif olduğu festivale bende yaklaşık 30 yıldır Karabük'te yaşayan birisi olarak katıldım ve bu süreç içerisinde görmediğim,gezmediğim güzellikleri görme fırsatım oldu.Birçok yeri araba ile gezerken görme şansınız neredeyse yok,hatta yaya olarak bile.

İlk festival ve ilk kamp deneyimim idi.Doğrusunu söylemek gerekir ise ilk gece uyumakta oldukça zorlandım,yattığım yer batmakta,aynı zamanda da sanki hemen çadırımın dibinde gibi köpek sesleri uyutmadı,en sonunda uykuya yenik düştüm yaklaşık 5 saatlik bir uykudan sonra sabahın altısında uyandım,hemde zımba gibi.Çadırımızın üzerine düşen çiğ serinliği ve sabahın temiz havası galiba uyanmamızda etkili oldu.

Sabah kahvaltısını toplu olarak yaptıktan sonra saat dokuzda hareket ettik,bizim şansımıza 30 Ağustos idi ve Safranbolu Belediyesinin 30 Ağustos anma etkinliğine katıldıktan sonra Safranbolu Bulak Mağarasına pedal bastık.Safranbolu çok eski bir şehir ve Unesco listesinde yer almakta ve tarihi ve coğrafi güzellikleri ile görülmeye değer bir yer.Birçok kanyonun,mağaranın ve tarihi kaya mezarlarının da bulunduğu ender bir şehir.

Burada bir süre mola verdik ki misafirlerimiz bu eşsiz güzelliğin tadına varabilsin.Kamp alanından buraya gelen kadar olan mesafede hem tarihi Safranbolu'nun içinden geçerken buradaki tarihi dokuyu görmek hemde binlerce yılda oluşan bu mağarayı da ziyaret etme fırsatı bulan misafirlerimiz var olan yorgunluğu bir nebze de olsa attılar.

Buradaki molamızı sona erdirdikten sonra İncekaya köyünde bulunan  Tokatlı Kanyonu üzerinde bulunan İncekaya köprüsüne çevirdik pedalları.

Buradaki kanyonların oluşumu da yıllar sürmüş ve birçoğu tarihi Safranbolu içinden evlerin altından geçmektedir.İncekaya ana mola noktamız oldu.Burada öğle yemeğimizi yedik ve bir süre dinlendik.Sonrasında toparlanarak kamp alanına dönmek üzere tekrar harekete geçtik,dönüş yolumuz yine tarihi Safranbolu üzerinden olacak.Burada Hıdırlık Tepesinde mola veriyoruz.

Hıdırlık Tepesinden Safranbolu'yu izlemek çok güzel.Tamamen şehre hakim.Aşağıda Tarihi Cinci Hanı ve Cinci Hamamı,Eski Vilayet Konağı,Tarihi saat kulesi karşımızda.1661 yılında yapılan Köprülü Mehmet Paşa Cami,1796 yılında yapılan İzzet Paşa Camii,Kiliseden Camiye çevrilen Eski Camii,1872 yılında Rumlar tarafından yapılan ve daha sonra Ulu camii adını alan  Aya Stefanos Kilisesi,1778 yılında yapılan Dağdelen camii yine bizleri karşılıyor ve zihnimizde tarihi bir yolculuğa çıkarıyor.

Artık kamp alanına geri dönüş vakti.Toplu bir hareket ile Yazıköyde bulunan kamp alanına geliyoruz.Haliyle sabahtan beri ter,toz içinde kaldık,duşumuzu alıp kısa bir dinlenmeden sonra akşam yemeği için toplanıyoruz.Safranbolu Belediyesinin sağladığı destek ile misafirlerimizi ağırlamaya devam ediyoruz.Akşam yemeğinden sonra bir kampın olmazsa olmazı kamp ateşi etrafında toplanarak kah sohbet edip kah şarkılar söyleyerek yıldızların altında oturuyoruz.

Eh artık geç oldu ,yatsak iyi olacak.Ağustos sıcağında zorlu rampalar eşliğinde oldukça yorulduk.Dinlenip yarınki etkinliğe hazır olmak lazım.İlk geceki çadır hayatından sonra bu gece daha rahat uyuyacağımı düşünüyorum.Çadır arkadaşım kim mi.Emmoğlu Özcan.O da benden bisiklet konusunda ilham aldığını söyleyerek bisiklete başladı ve kampa gelmeye karar verdi.

Hadi iyi geceler,sabaha görüşürüz.

 

 
Toplam blog
: 40
: 1056
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

Odyometri Bölümünün ilk mezunlarından sayılırım.Daha sonra İktisat Fakültesi,Acil Yardım ve Afet ..