Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Eylül '15

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

Bisikletçilere uyarılar önlemler

Bisikletçilere uyarılar önlemler
 

Keşan Belediye Başkanı Op. Dr. Mehmet Özcan, Cengizhan Aktan, Hakan Eşme ve konuklar. Fotoğraf Erdoğan Demir.


Bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen Keşan-Saroz Körfezi Dağ Bisikleti Festivali "Bisiklet sadece bir karne hediyesi değil, aynı zamanda bir ulaşım aracıdır" teması ile sosyal medyada yine geniş yer buldu.
 
Korudağ'ın yeşili, Saroz'un mavisi ve Keşan'ın soluk aldığı yerlerin tanıtılmaya çalışıldığı, doğal zenginliklerimize sahip çıkmak adına iyi düşünülmüş ve son aşamasına kadar başarıyla gerçekleştirilen etkinlik, ulusal zeminde de dikkat çekiyor.
Aynı zamanda, Saroz Körfezi kıyılarında ve Korudağ ormanlarında yer-yer tahribat, haksız kıyı işgalleri, çarpık yapılaşmalar ve taş ocakları benzeri olumsuzlukların  bölge için nasıl bir "doğa katliamına" sebep olduğu da gündeme taşınmış oluyor.
*
Keşan Belediyesi ile Doğa Çevre ve Kültür Derneği (DOÇEK) işbirliğiyle gerçekleştirilen bisiklet festivali, yalnızca karne hediyesi ve gelip geçici bir eğlence aracı olmasından çok bisikletin sempatik, doğa dostu, çevreci bir ulaşım ve spor aracı olduğunu vurgulamış oluyor. Bu çerçevede var olan potansiyeli değerlendirmek ve fiilen doğada pedal çevirmek olarak özetlenen bisiklet festivali dört yıldır düzenleniyor ve büyük ilgi görüyor. İyi bir organizasyon ve geniş katılımdan dolayı festivale yoğun bir talep var.
Saklı kalmış bölgede doğal güzellikleri görme fırsatı da veren bu festival aynı zamanda hayatın değişik renklerine yakından bir bakış ve Saroz'un eşsiz atmosferini soluma fırsatı vermesi açısından oldukça ilginç! …
*
Keşan'da Korudağ’ın yeşili, Saroz’un mavisi ile kucaklaşan bu güzel coğrafya bütün konuklara, Türkiye’ye ve Dünya’ya tanıtılıyor olması, Keşan DOÇEK mensuplarının herhangi bir zorlama olmaksızın gönülden edindiği görevin ve çevre bilincinin sonucudur. Keşan Belediyesinin desteğini de unutmamak lazım. 200’ün üzerinde bisiklet kullanıcısının katıldığı bu yılki etkinlikte  DOÇEK Başkanı Hakan Eşme; bisiklet kullanıcılarının neden 200 ile sınırlandırılmak zorunda kalındığını anlattı:
 
Eşme, "Lojistik ve organizasyonun sağlığı açısından, arazide daha fazla kişiyle bir arada bulunmak sorun olabiliyor" diyor. Festival komitesine çok daha fazla katılım talebinin geldiğini de sözlerine ekliyor.
Festivalin büyük ilgi görmesi, bisiklet severlerden çok sayıda katılma isteğinin gelmesi, Keşan ve çevresindeki doğal güzellikleri göstermek adına yetkilileri daha da bir cesaretlendiriyor. Nitekim programın, bu yıl dördüncüsünün de ilk günkü coşkuyla gerçekleştirilmiş olması, bunun en somut göstergesi olsa gerek.
*
Gökçetepe sahili ÇAKIL mevkisinde sabit kamplı olmak üzere 3 gün süren dağ bisikleti festivalinin ilk gününde biz de oradaydık. Festival'in, Çamlıca - Gökçetepe etabını aracımızla izleyebildik.
 
Mola ve serbest zaman dilimlerinde coşkunun zirve yaptığı organizasyonda katılımcılar, bisiklet severleri kişisel yetenekleriyle de tanımış oldular. Her birini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.
 
Çeşitli faaliyetlerin yanı sıra Saroz'da oltacılık, denize girme ve kamp yapmanın keyfine de varıldı. Fotoğraflar çekildi, kısa filmler kaydedildi. Bu kayıtlar sosyal paylaşım sitelerinde anında paylaşıldı. Örneğin, herkese açık grup KEŞAN-SAROS KÖRFEZİ DAĞ BİSİKLETİ FESTİVALİ, (https://www.facebook.com/groups/273163876122120/) adresinde birbirinden güzel fotoğraf ve mesaj çok sayıda “beğeni” topluyor.
 
 
* * *
 
Hayatımızdaki renkleri görebilen ve Saroz'un güzelliklerini paylaşan "Pedalcanlar", sizleri bir kez daha alkışlıyoruz. 
 
Bisiklet ve doğa severlere DOÇEK Başkanı Hakan Eşme'den festival öncesi önemli uyarılar geldi: Denemek isteyenlere her zaman geçerli bu uyarılar, festival hakkında fikir de vermiş oluyor. İşte o uyarılar, önlemler:
 
"Selam, Arkadaşlar;
"Festival zamanı için geriye sayım başladı, ilk kez katılacaklara küçük anımsatmalar yapalım:
"Festival için mümkünse dağ bisikleti kullanın. Mümkün değilse de bunu mümkün hale getirmeye çalışın. Parkurlarımız yol ya da şehir bisikletleri için uygun değildir. Belde giriş ve çıkışları dışında asfalt olmayacak ve bir arazide görülebilecek tüm zeminleri göreceğiz. Stablize, taş, çakıl, kum...
"Kamp malzemelerimizi Keşan'dan kamp alanına kamyon götürecek, toplu durmaları açısından onları büyük bir çuval ya da sert poşet içine koymanız size kolaylık sağlayacaktır.
"Bisikletlerinizin bakımını yaptırmayı ihmal etmeyin. Özellikle vidalarını sıkıp kontrol edin. Yağlayın.
"Arazide pedal çevireceğiz ve bölgemiz su kaynakları açısından oldukça sıkıntılı, suyunuzu idareli kullanın.
"Parkurlarımız zor değil fakat bir yudum zorlu, yine de unutmayalım ki bu yıl 4.ncüsü yapılıyor ve bugüne dek yapamayan olmadı.
"Arazi sürüşlerinde yol dışına çıkmamaya özen gösterin, yol boyları çalı ve dikenlerin daha yoğun olduğu yerlerdir ve lastiklerinizi patlatabilir.
"Geçen yıl bol miktarda lastik patlamıştı, yanınıza muhakkak yedek lastik ve yama kiti alın. Patlak önleyici sıvıları tavsiye ederiz. Biz DOÇEK olarak '... Patlak Önleyici Sıvı' kullanıyoruz ve memnunuz.
"Hem kendiniz hem de yanınızdaki diğer bisikletçiler için güvenli sürüşü sakın ihmal etmeyin.
"Özellikle 2.nci gün arı kovanları ile bazı noktalarda karşılaşacağız. Parfüm kullanıp da arılara çiçek demeti olarak davetiye çıkarmayın.
"Özel araçları ile kampa girecekler olabilir. Araç girişlerinden Milli Park bir defaya mahsus giriş ücreti alıyor.
"Yol ayrımlarında, kritik noktalarda, yolun akışının değiştiği noktalarda muhakkak kırmızı ya da beyaz ok işaretleri vardır, bunlara dikkat edin.
"Şimdiye kadar hiç olmadı ama yine de bir ihtimal, kaybolma durumunda geriye dönerek ok işaretlerini bulmaya çalışın.
"Arazide bisikletçiler zemin gereği sürekli manevra yapabilirler, geçişleri mümkünse 'Soldayım' diye uyararak ve tabiki de soldan yapın.
"Öndeki bisikletçiyle aranızda emniyet mesafesi bırakmayı ihmal etmeyin.
"Festival sürüşleri sırasında kask kullanmak zorunludur. 'Terledim, sıkıyor, saçlarım bozuluyor ama Avrupa'da kask takmıyorlar' gibi söylemleri aklınızdan geçirmeyin. Amsterdam sokaklarında pedal çevirmeyeceğiz.
"Kask başımız için ne ise, eldiven avuç içlerimiz, gözlük de gözlerimiz için aynı özelliktedir.
"Kondisyonlarınızı iyi ayarlayın, nasılsa arkadan araç gelip beni "süpürecek" diye düşünmeyin, özellikle ikinci ve üçüncü gün araç geçişlerinin olmadığı yerlerde pedal çevireceğiz.
"Yol boylarında karşınıza çıkacak özel mülkiyet olan tarlalara "dalmayın" İlk gün kamp alanına giderken yol boyundaki sergide sizlere karpuz ikramı yapılacaktır.
"Unutmayın ki bu bir festivaldir, yarış değil; parkurların ve doğanın keyfini çıkarın.
"Festival sonunda üç seçenek var: Ya asfalt için ağlayacak ve ben asfalttan vazgeçmem, bir daha mı arazi, aman uzak dursun diyeceksiniz; ya işte benim tarzım bu, ben dağ bisikletçisi olarak doğmuşum, benim meskenim dereler, tepeler, dağlar diyeceksiniz ya da "farketmez, pedal dönsün de nerede dönerse dönsün, diyeceksiniz ama emin olun ki bu üç seçeneği de en uç noktalarda yaşayacaksınız..." (H.E. 28.08.2015, Keşan.)
 
 
Toplam blog
: 276
: 1102
Kayıt tarihi
: 19.11.12
 
 

Evli, 2 evlat babası, 1965'te doğdu, inançlı, müziksever, insansever, yurtsever, iyi yüzer, ünive..