Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mayıs '14

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

BIST 100 Teknik Analizi

BIST 100 Teknik Analizi
 

TEKNİK GÖRÜNÜM
Grafikte görüleceği üzere 12 Mayıs haftasında orta vadeli çanak formasyonunun boyun çizgisini test eden endeks bu seviyeden sonra kısa vadeli bir düzeltme eğilimine girdi ve grafikte sarı çizgi ile gösterilen 74,500 seviyesindeki kısa vadeli trend desteğinden aldığı güçle geçen hafta formasyonun boyun çizgisini yukarı yönlü kırdı. Endekste geçen hafta yaşanan bu gelişme olumlu olarak değerlendirilebilir. Diğer taraftan Bollinger Band’ın oldukça genişlemesi, orta vadeli yataydan gelen direnç bölgesine girilmesi, son iki gündür işlem hacminde yaşanan nispi azalış ve en önemlisi kısa vadeli bazı göstergelerin uyumsuzluğu kısa vadeli en önemli riskler arasında sayılabilir. Bu noktada endeksin grafikte sarı çizgi ile gösterilen 76.100 seviyelerine denk gelen kanal desteği içerisinde kalması bir güvence olarak kabul edilebilir.

TEKNİK GÖSTERGELER
Kısa vadeli teknik göstergeleri incelediğimizde çoğunun aşırı alım bölgesine girdiği ve bazı göstergelerin uyumsuz bir seyir izlediği söylenebilir. Kısa vadeli göstergelerden Stokastik aşırı alım bölgesinde yükselişini sonlandırırken CCI’ın aşırı alım bölgesindeki yönünü aşağı çevirdiği, William’s R’ın da zirve seviyelerinde yatay seyrine devam ettiği görülmektedir. Trendin devamı açısından takip ettiğimiz Momentum’un orta vadeli dirençlerini test etmesinin ardından yatay seyrettiği görülmektedir.
Orta vadeli teknik göstergelerde ise hem MACD’ın hem de TRİX’in yeniden yatay konuma geçtiği görülmektedir.

Toparlayacak olursak;
Mevcut durumda endeksin ilk önemli hedefinin grafikte turuncu çizgi ile gösterilen 80,500 olduğu söylenebilir. Ancak yukarıda da söylediğim gibi endeksin orta vadeli yataydan gelen direnç bölgesine girilmesi ve göstergelerin mevcut konumu, endeksteki sert hareketleri sınırlayıcı bir unsurdur. Mevcut durum itibariyle önümüzdeki birkaç günlük süre içinde endeksin 76,100 seviyelerinin üzerinde tutunma yönündeki göstereceği başarı kısa vadeli yükseliş trendinin orta vadeye dönüşmesi açısından da belirleyici olacaktır.

Burada dikkat çekmek istediğim bir diğer noktada endeksin kısa vadeli yükselen kanal içindeki seyrini sürdürmesine karşın iki aylık bir süre içinde 15 bin puanın üzerinde bir prim yapan endeksin zaman zaman yaşanan düzeltmelere karşın hala dik bir eğime sahip trendi, olası geri çekilmeler için zemin hazırladığı unutulmamalıdır.

Olası düzeltmelerde 77.500-76.100-75.000 seviyeleri önemli destek seviyeleri olarak takip edilmelidir. Endeks için kısa vadede 78.900-80.500 ve 31 Mayıs 2013 tarihli GAP 85.990 direnç konumundadır.

Bol Şans
EY

 

BIST100

 
Toplam blog
: 194
: 1098
Kayıt tarihi
: 24.10.11
 
 

Ekonomist, stratejist, teknik analist ..