Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Nisan '13

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

BIST'te destek 84,000'de!

BIST'te destek 84,000'de!
 

Kaynak: Borsahane


Dün güne hafif pozitif bir başlangıç yapan Borsa İstanbul (BIST) yurtdışı borsalardaki satışlara paralel zayıf bir görünüm çizdi. Buna rağmen bankaların ve önemli sanayi şirketlerinin birinci çeyrek kârlarının güçlü geleceğine ilişkin beklentiler ve geçen haftaki Moody’s açıklamaları ile birlikte bu hafta Merkez Bankası’nın faiz indirimi not artırım beklentilerini kuvvetlendirerek endeksin kayıplarını sınırladı.

Yurtdışı ise dün daha karışık bir gün geçirdi. Seans içerisinde Almanya borsaları bir anda yüzde 2 lere varan oranda değer kaybetmeye başladı. Herkes bir birine ne oluyor diye sorarken kulaktan kulağa "Almanya'nın kredi notu düşürülecekmiş" dedikodusu yayıldı. Neticede Avrupa borsalarında yüzde 2'leri aşan oranda değer kayıpları yaşandı ve 2002 krizinden hemen önce ABD’nin kredi notunu düşüren ABD merkezli cesur kredi derecelendirme kuruluşu Egan Jones, Almanya'nın kredi notun A+'dan A'ya indirdi. Egan Jones not indirimine neden olarak bankalardaki ve Avrupa Birliği'nin zayıf üyelerindeki riskleri gösterdi. Egan Jones, Almanya'nın kredi notu görünümünü de 'negatif' olarak belirledi.

ABD tarafında yaşanan sert geri çekilmede ise, Apple ürünlerine talebin yavaşladığı endişesiyle Apple hisselerinde yaşanan satışlar ve beklentilerin altındaki Bank of America ilk çeyrek finansal sonuçları etkili oldu.

Bugün yurtdışına baktığımızda biraz daha sakin bir hava var. ABD’de Fed'in dün akşam açıkladığı Bej Kitap raporunda ekonomide "ılımlı" büyümenin devam ettiğinin altının çizilmesi, imalat, konut ve otomobil sektörlerinde yaşanan kazançların savunma sanayiinde ortaya çıkan kayıpları dengelediği yönündeki ifadeler sonrası ABD vadelilerinde yatay hafif pozitif görünüm söz konusu.

Bugün gündem olarak yurtiçinde TCMB, Şubat ayı uluslararası yatırım pozisyonu verilerini açıklayacak, yurtdışında ise ABD’de haftalık işsizlik başvuruları ile Nisan ayı Philadelphia FED anketi verileri takip edilecek.

Endeksi kısa vadeli değerlendirecek olursak her ne kadar not artırım beklentilerinin BIST üzerinde pozitif etkileri görülmeye devam etse bile kısa vadeli göstergelerin aşırı alım bölgesinde zayıflamaya başlaması endeksin yukarı hareketlerini sınırlamakta. Bu noktada kısa vadeli pozisyonlar için yukarı hareketlerde SAT/AL stratejisi uygun olabilir. Yukarı hareketlerde 85,000 – 85,500 – 86,250 kısa vadeli dirençler olarak öne çıkmakta. Aşağı yönlü ise ortalamaların değişmesinden dolayı 84,000 seviyesinden geçen kısa vadeli maliyet seviyesi bize yön konusunda fikir verecektir. Olası bu desteğin altında yaşanacak kapanışlarda kısa vadeli düzeltme hareketinin 82,000 desteğine kadar devam etmesi beklenebilir. Özellikle volatilitenin aşırı arttığı bu dönemde hisse senedi seçimini beklentili hisselerden yana kullanmak ve portföylerin bir kısmının nakitte kalması uygun gözüküyor.

Esra YILMAZ

 
Toplam blog
: 194
: 1098
Kayıt tarihi
: 24.10.11
 
 

Ekonomist, stratejist, teknik analist ..