Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Nisan '13

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

BIST'te fitili ne ateşledi?

BIST'te fitili ne ateşledi?
 

Kaynak: Borsahane


Dün güne hafif pozitif başlangıç yapan Borsa İstanbul’da (BIST) ikinci seans ortalarına kadar yatay sıkışık görünüm hakimdi. Saat 15:30’dan sonra satış baskısının arttığı endekste dünkü yazımda belirttiğim 84.000 desteğinin kırılmasıyla birlikte bankalar öncülüğünde sertleşen satışlarla günü yüzde 1.61 düşüşle 83,038 puan seviyesinden tamamladı.

Satış beklenen bir satıştı ve bende hafta başından itibaren yazılarımda endekste teknik düzeltme yaşanabileceğine yönelik uyarılarda bulunuyordum. Beklenen satıştı ancak fitili ne ateşledi?

Hatırlanacağı üzere dünkü yazımda gündem olarak yurtiçinde TCMB’nin, Şubat ayı uluslararası yatırım pozisyonu verilerini açıklayacağını yazmıştım. İşte o veri açıklandı. Veriye göre geçen hafta yani 8-12 Nisan tarihleri arasında yabancılar Bist’te 340 milyon dolarlık hisse sattı. CUT

Geçen haftanın gündemine baktığımızda kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Kürt sorununun çözümü için devam eden barış sürecinin Türkiye'nin kredi notu açısından pozitif bir gelişme olduğu yönündeki açıklamaları gündemin zirvesinde yer alıyor. Yani buradan şunu anlıyoruz Moody’s’in piyasalara gösterdiği havuç ile yerli yatırımcı alım tarafına geçerken yabancı satış tarafındaymış.

Üstelik 340 milyon dolarlık satışa rağmen yabancıların hisse senedi stoku, yerli yatırımcının alımları ile birlikte hisse senedi değerlerindeki yükselişin etkisiyle 2 milyar dolar artarak 74 milyar dolardan 76 milyar dolara yaklaştı.

Yabancıların geçen hafta BIST’te gerçekleştirdiği satış rakamı haftalık bazda bu yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşti.

Yurtdışında ise ABD borsaları beklentilerin altında gelen veriler ile birlikte, beklentilerin altında kalan bilançoların ardından dünde değer kaybetti. S&P 500 endeksi 1,544 seviyesinde geçen önemli desteğinin altında kapandı. Avrupa borsaları da ABD borsalarına paralel zayıf bir görünüm çizdi.

Bugünün veri olarak piyasaları etkileyecek önemli bir veri beklenmiyor.

Endeksi teknik olarak değerlendirdiğimizde dün 84,000 desteğinin kırılmasıyla birlikte satış baskısını artıran endekste kısa vadeli göstergeler aşağı yönlü seyrine devam ediyor. Orta vadeli göstergelerden MACD ve TRİX ise geçen haftadan itibaren devam eden yatay görünümün arından dün sertleşen satışlarla yönünü aşağı çevirmiş durumdalar. Mevcut durumda endeksin dünkü satışları sonrası bugün güne daha dengeli bir başlangıç yapması beklense bile, orta vadeli göstergelerde yaşanan ivme kaybı göz önünde bulundurulduğunda yukarı hareketlerin SAT/AL amaçlı değerlendirmesinin uygun olacağını düşünüyorum. Son analizde yukarı hareketlerde aşağı gelirken takip ettiğimiz 84,000 seviyesi önemli olacaktır ama öncesinde gün içi 83,500 direnci var. Aşağı yönlü hareketlerde ise not artırım beklentilerinin aşağı yönlü riskleri sınırlayacağı yönündeki görüşüm devam ediyor. Bu manada aşağıda 82,000 civarında bir dengeleme görülebilir ama öncesinde gün içi 82,750 desteği öne çıkıyor. Yukarıdaki analizde endeksin birkaç iş günü daha 82,000 – 84,000 bandında hareket etmesi beklentisi çıkmış oluyor...

Sevgilerimle
Esra YILMAZ

 
Toplam blog
: 194
: 1098
Kayıt tarihi
: 24.10.11
 
 

Ekonomist, stratejist, teknik analist ..