Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Aralık '17

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Bitcoin Nedir?

Bitcoin Nedir?
 

Bitcoin; 2009'dan günümüze gelen kripto para dünyasının en güçlü ve ilk para birimidir. Manifesto'nun yazarı Satoshi Nakamoto takma isimli bir kişinin öncülüğünde hayata geçmiştir. Bitcoin tamamen matematiksel formüllere dayanır ve bitcoin üretmek için belirli matematiksel formüllerin çözülmesi gerekiyor. Bitcoin borsa harici hiçbir aracıya ihtiyaç duymaksızın her ülke para birimi ile alım satım yapabilen merkez bankalarına bağlı olmayan, kısaltılması 'BTC' olan bir dijital paradır. Bitcoin açık bir teknolojidir ve herkes herhangi bir engelleme olmadan katılabilir ya da iştirak edebilir.

Bazı ülkelerde yasal olarak kabul edilen Bitcoin sistemi, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bazı ülkeler ise Bitcoin'in taşıdığı riskleri göz önünde bulundurarak bir para birimi olarak tanımayı reddetmişlerdir.

Şu an daha çok yatırım aracı olarak görülen Bitcoinlerin yükseliş değerleri her geçen gün oldukça muazzam sonuçlar veriyor.

Bitcoin değerini piyasadaki arz ve talep koşulları belirlemektedir. Talep arttıkça fiyat artmakta, düşünce de azalmaktadır. Dolaşımda sınırlı miktarda bitcoin vardır ve yeni bitcoin üretmenin de bir limiti ve prosedürü bulunmaktadır. Bitcoin'in piyasa değeri önündeki en büyük tehditler; teknik zorluklar, ülkelerin bu paraya olan yaklaşımına bağlı mevzuat değişiklikleri ve insanların bu paraya olan istek ve güveninin olumsuz yönde değişmesidir. 

Bitcoin madenciliği nedir? Bitcoin İle Nasıl Para Kazanılır?

Bitcoin'in ilk yatırımcıları daha çok bilişim sektöründe çalışan gençler. Ama spekülatif amaçlı alım satımlar da son yıllardaki fiyat hareketleri sayesinde bir hayli arttı. Önümüzdeki aylarda özellikle Şikago Borsası'nın bitcoin vadeli işlemler piyasasının açılmasıyla platformun içine finansal ürünleri çok iyi bilen, kurumsal ve yüksek miktarlı işlem yapacak oyuncular da dahil edilecektir. Bitcoin'in değeri bağımsız borsalar üzerinde tamamen arz talep ilişkisi ile belirlenir. Alıcı ve satıcıların emirlerini birbiriyle eşleştiren borsalar kullanıcıların yaptığı işlemleri fiyat ve piyasa bilgileri olarak yayınlar.

Eğer matematik bilginize güveniyor ve programlama konusunda kendinizi profestonel olarak görüyorsanız kendi Bitcoin'lerinizi toplayabilirsiniz. Bitcoin mining - Bitcoin madenciliği olarak adlandırılan bu işlem ile Bitcoin toplamak oldukça zordur. 

bitcoin ile ilgili görsel sonucu

Bitcoin madenciliği kısaca; Bitcoin ağının işlemleri onaylaması amacıyla bilgisayarlara matematiksel işlemler yaptırmak ve güvenliği artırmak anlamına gelir. Yaptıkları işin ödülü olarak ise Bitcoin madencileri de onayladıkları işlemlerin faturalarını ve yeni oluşturulan bitcoinleri toplayabilirler. Madencilik, ödüllerin ne kadar hesap yapıldığıyla doğru orantılı olduğu, özelleşmiş ve rekabetçi piyasadır.

Bitcoin madenciliğini tek başınıza yapmak isterseniz bilgi birikiminizin yanı sıra çok iyi bir bilgisayar sistemine de sahip olmanız gerekiyor. Çünkü bu madencilik, bilgisayarınıza ait donanımlar ile yapılıyor. İlk olarak işlemci (CPU) ile yapılan Bitcoin madenciliği artık yerini kendinden 50-100 kat daha hızlı çalışabilen ekran kartlarına (GPU) bırakmış durumda. Yani aslında bu demek oluyor ki, bilgisayarınızın ekran kartı ne kadar kuvvetliyse Bitcoin madenciliindeki performansınız da o kadar iyi olur. Ayrıca sadece madencilik için özel olarak tasarlanmış sistemleri de satın alabilir veya kiralayabilirsiniz.

Eğer bu konuda acemiyseniz; o zaman Bitcoin kazanmak için tek başınıza uğraşmanıza gerek yok. Bitcoin havuzlarına dahil olarak bir nevi bilgisayarlarınızın güçlerini birleştirerek daha basit algoritmalar ile uğraşmış olursunuz. Mining pool'ların sayısı oldukça fazladır ve her bir pool'un (havuzun) gelir dağıtım modeli farklıdır. Genel olarak bir bloktan elde edilen toplam gelir, havuza katılanlar arasında bir formüle bağlı olarak dağıtılır. 

Bitcoin Nasıl İşliyor?

Herhangi bir merkezden üretilmeyen Bitcoinler, Bittorent ağlarına benzer şekilde noktadan-noktaya dağıtık bir ağ özelliği gösterir. Bu ağda gerçekleşen ödemeler diğer noktalara anında ulaşır, böylece hangi adresten hangi adrese ödeme yapıldığı kayıtlara geçer.

Böylece toplanan kayıtlar blok adı verilen yapıların içinde yer alır. Her bir blok üzerinde yüksek işlem gerektiren bir hash algoritması uygulanarak, belli bir sıfır sayısıyla başlayan ifadenin bulunması istenmektedir. Yaklaşık 10 dakikada bire tekabül eden bu işlemi gerçekleştiren ilk kullanıcıya sıfırdan 50 BTC ödül olarak verilir. Böylece Bitcoin'ler emisyona sürülmüş olur.

Her bir blok kendisinden önce gelen son bloğun da hash ifadesini içerir. Böylece bozulması oldukça zor bir blok zinciri oluşur. Bundaki amaç da, çifte harcamayı önlemek ve gönderimleri kayıt altında tutmaktır. Verilen ödül miktarı her 210 bin blokta bir yarıya düşürülür.

Bitcoin Nereden ve Nasıl Satın Alınır?

Bitcoin web bazlı platformlardan alınıp satılabilir. İlk önce siteye üye olmak gerek. Daha sonra üyelerden istenen belgeleri temin ederek hesabınızı onaylatabilirsiniz. Onay olmadan hesaba para veya kripto para gönderemezsiniz. Bu işlemler web sitesi üzerinden çok kısa bir sürede yapılabilir. Daha sonra platform üzerindeki kolay alım satım sayfasını veya gelişmiş alım satım sayfamızı kullanarak alım satım yapabilirsiniz.

Satış yaptıysanız eğer paranızı, alım yaptıysanız kripto paranızı, varsa cüzdan dediğimiz kripto paralarınızı saklayabileceğiniz uygulama veya platformlara alabilirsiniz. Kripto paralar özenle saklanır. Üyeler hesaplarına para gönderirken veya çekerken sadece kendi banka hesabını kullanırlar. 

Yatırım Yaparken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Kripto paraların piyasa hareketleri çok sert olabiliyor. Ani yükselişler ve düşüşler görülebilir. Bu piyasanın sığ olmasından ve yatırımcıların aynı zamanda hareket etmesinden kaynaklanıyor. Yatırımcıların öncelikle kripto paralar hakkında bilgi sahibi olması, sadece fiyatı yukarı çıkıyor diye düşünerek alım yapmaması tavsiye edilir. Şu anda yatırım yapılabilir mi? Şunu söyleyebiliriz, Bitcoin'in yaptığı işi yapabilmesi fiyatından bağımsızdır. Yani bitcoin 1 dolar da olsa 10 bin dolar da olsa siz diğer transferlerini aynı şekilde aracısız yapabilirsiniz. Bitcoin fiyatının artmasının başlıca nedeni daha çok insanın hem spekülatif amaçlı hem de bu yeni teknolojiye inançları doğrultusunda alım yapmalarıdır. Kısıtlı sayıda bitcoin olması ve belki biraz da bilinçsizce gelen talep fiyatı yükseltmiştir.

Avantajları / Faydaları

Enflasyon riski düşük

Çökme riski düşük

Güvenli, basit ve ucuz

Taşıması kolay

İzi sürülemez

Dezavantajları / Riskleri

İzi sürülemez

Kaybetmesi kolay

Alıp satması zor

Hala çok yeni

Harcama alanı darlığı

Değişken

 

Simge Eldem

 
Kayıt tarihi
: 08.04.17
 
 

..