Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ekim '15

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Bitki çayına ne dersin?

Bitki çayına ne dersin?
 

Bitki çayına ne dersin?


Özellikle kış mevsiminin yaklaştığı bu günlerde, hepimiz sıcak içecekleri tüketmeyi tercih ediyoruz. Tükettiğimiz gıdalar da mevsimsel olarak değişiyor. Cümlelerimize artık  “ Sana sıcak bir kahve yapayım, güzel bir bitki çayına ne dersin? Hadi bir çay demleyelim. “ diye başlıyoruz. Peki bu içecekler hakkında kafanızdaki bazı soru işaretlerini nasıl götürebilirim? Ben de direk bunu düşünüyorum sizlerin adına. Çay demişken, en çok soru gelen yere yani bitki çaylarına dönelim ve öyle devam edelim.

Mesela bitki çayınızı aldınız, suya attınız ve bekliyorsunuz. Suda bir renk dağılımı gözlendi aniden, akıllara gelen ilk soru “ Bunda boya mı var? “ . Şu şekilde belirtmeliyim ki , “izinle üretilmiş olan “ bitki çaylarında boya kullanılması yasaktır. Bu durumda dikkat etmeniz gereken şey, aldığınız ürünün izinli olarak üretimidir. Peki ikinci olarak, “ Bu bitki çaylarında aroma kullanılıyor mu? “ sorusu akıllara geliyor. Bitki çaylarında tabi ki doğala özdeş aromalar kullanılabilir. “ Peki çay poşetlerinde kullanılan filtre işlemi gören kağıt acaba zararlı mı ? “ diye düşünüyorsanız, bu kağıtların doğal liflerden üretildiğini söylemem sizin içinizi rahatlatabilir sanırım. Benzer şekilde bu poşette kullanılan zımbalar da aliminyum zımba olup ,sağlık ve hijyen açısından zararlı olmayacağı yönünde belirtiliyor. Fakat bu zımba yerine de başka bir çözüm bulsak ne güzel olur değil mi? Aklımızda olsun.

Bunun yanında çaylar muhafaza edilirken ortam kuru ve serin olmalı ve başka bir gıdayla temas halinde olmamalıdır. Buna da dikkat ettiğimiz takdirde çayla ilgili başka bir problem fazla yok açıkçası. Her zaman dediğim gibi bizler tüketimden önceki aşamayla ilgilenir ve prosesi takip ederiz, diğer dikkat edilmesi gereken durum da bitki çaylarının alerji yapıp yapmayacağı. Bu tüketim aşamasında da bir zarar görüyorsanız diyetisyenlerimize ve doktorlarımıza danışmalısınız.

Kafanızdaki soru işaretlerini biraz olsun azaltabildiysem ne mutlu bana.  Sağlıkla kalın!

Not : Ayrıca rica ediyorum çayın ipini suya attıktan sonra uzun süre bekletmeyin,balık tutmuyorsunuz.                                                                          

                                                                                   Gıda Mühendisi -  Nermin Özge Bilge

 
Toplam blog
: 385
: 303
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..