Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Şubat '11

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Bitki şarlatanlarının işi zorlaşıyor

Bitki şarlatanlarının işi zorlaşıyor
 

Avrupa'da bitkiler uzun yıllardan beri modern tıbbi tedavide başarıyla uygulanmaktadır.


Avrupa birliğinde bitkiler modern tıbbi tedavinin vazgeçilemez bir unsuru haline gelmiştir. 

Bilimsel-klinik çalışmalarla “Etkisiz” ve “Zaralı” bitkiler ayıklanarak “Tıbbi bitkiler” belirlenmiştir. 

30 seneden beri özellikle kronik hastalıkların modern tedavisinde tercih edilmektedir. “Tıbbi bitkilerin” yan etkisiz olması bu tercihte belirleyici olmaktadır. 

Avrupa birliği uyum sürecinde ilaçta birliğin sağlanması için 2004 yılında kanun çıkarılarak yürürlüğe girmiştir. 

“Türk Farmakopesi – Avrupa Farmakopesi Adaptasyonu” kanununa göre bizde de tıbbi bitkilerin modern tedavide kullanılması sağlanmış olmaktadır. 

Belirtilen kanuna göre kurulan “Türk Farmakope Komisyonu” yayınladığı 1. kitapta modern tedavide kullanılacak olan tıbbi bitkilerin tanım, tarif, kontrol ve analiz yöntemleri ile muhafaza koşullarını belirlemiş bulunmaktadır. Çalışmaları devam eden 2. kitapta ise tıbbi bitkilerin isimleri ve kullanım özellikleri yer alacaktır. 

Burada bir husus açıklıkla belirtilmelidir; Hiçbir kişi veya kuruluş hastaları bilimsel temele dayanmayan “Geleneksel yöntemlerle” tedavi edemez. 

Kişiler geleneksel tedavi yöntemlerini kendi başlarına uygulayabilirler. Bu hem kişilik hakkıdır, hem de pratik olarak bunun önlenmesi mümkün değildir. 

Belirtilen kanunun pratiğe geçmesiyle televizyon veya gazetelerde ehil olmayan kişiler “İyi gelir” diyerek insanlarımıza zarar veremeyecekler. Avrupa’da olduğu gibi muayene ve teşhisten sonra, hasta doktoruna “İlacım bitki olsun” diyebilecektir. 

 
Toplam blog
: 157
: 4472
Kayıt tarihi
: 14.11.09
 
 

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi kimya yüksek mühendisliğinden mezun oldum. İstanbul Üniversitesin..