Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Eylül '14

 
Kategori
Özel Lezzet Durakları
 

Bitkisel protein çorbası

Bitkisel protein çorbası
 

Bitkisel protein çorbası (görsel netten)


Proteinler dünyadaki yaşamın ve tüm canlıların temel yapı taşlarıdır.. Protein olmaksızın vücuttaki hiç bir doku veya hücre varlığını sürdüremez, kendisini onaramaz veya çoğalamaz. Çocukların ve yetişkinlerin proteine ihtiyacı vardır. Çünkü yıpranan hücrelerin sürekli yenilenmesi gerekir ve bu proteinler sayesinde olur. Aynı zamanda dışarıdan gelen mikroplarla da savaşırlar, vücuda enerji verirler. Proteinler hayvansal proteinler ve bitkisel proteinler olmak üzere 2 ye ayrılır. Bugün bitkisel proteinlerden yapılan bir çorba tarifi vereceğim.
 
YAPILIŞI:
 
Bitkisel protein içeren 1 avuç olmak üzere kuru fasulye, yeşil mercimek ve nohut ayrı ayrı haşlanır suları süzülmez, çünkü içindeki maddeler suya geçer. Sonra hepsi karıştırılır, bir kenarda bekletilir. Bir su bardağı ince bulgur yıkanır ve 1,5 su bardağı sıcak su dökülerek ağzı kapalı 15 dakika bekletilir. Bulgurlar şişince içine 1 çay kaşığı olmak üzere kırmızı biber ve domates salçası, yarım kay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı nane, 1 yumurta, 1 kaşık un, çok az tuz ekleyerek karışımı iyice yoğrulur. Karışım sert ise 1 kaşık su eklenir ve tekrar yoğrulur.  Eller ve tepsi unlanır, karışımdan küçük parçalar kesilir yuvarlanır tepsiye dizilir.
 
Bir tencereye 1 kaşık sıvıyağ, ince doğranmış 2 adet sarımsak, 1 soğan sıvı yağda çevrilir pembeleşince önceden hazırlanan tavuk suyundan bir miktar koyularak, önceden pişmiş, proteinli su konulur isteye bağlı biraz tuz eklenir ve pişen kuru baklagiller eklenerek kaynamaya bırakılır. Kaynayan suyun içine, tepsideki bulgur köfteleri tek, tek atılır ve kaynatılır. Bu karışım piştikten sonra ocağın altı kapatılır.  Bir tavada 1 kaşık tereyağı eritilerek içine 1 kaşık nane ve kırmızıbiber konulur, çorbanın üzerine gezdirilir ve çorba servise sunulur. Afiyet olsun.
 
NAHİDE ÇELEBİ
 
 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..