Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Klinik Psikolog Nurcan Arslan Kanber

http://blog.milliyet.com.tr/nurcanarslan

09 Ekim '12

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Bitkisel ürünler ve ot uzmanları!

Bitkisel ürünler ve ot uzmanları!
 

Ot uzmanları tek bir otla her derde deva dağıtıyor!


Bitkisel ürün nedir?                                                           

Gıdalara destek olarak alınan maddelerdir. Vitamin, mineral, bitki ve aminoasitleri kapsar. Tablet, sıvı ve kapsül şeklinde olabilir. Bitkisel (herbal) ürünler sadece "gıda tamamlayıcısıdır". İlaç yerine geçemez ve hastalıkların tedavisi için kullanılamazlar.

Bitkiler binlerce yıldır insanoğlunu tedavi ediyor. Günümüzde 120'den fazla ilacın bitkilerden elde edildiğini biliyor muydunuz? Ben de Prof Dr. Metin Özata’nın yazmış olduğu ve kaynak olarak da herkesin okumasını tavsiye edebileceğim bir kitap olan ‘Vitamin Mineral ve Bitkisel Ürün Rehberi’nden öğrendiğim kadarıyla, "Besin Desteği" adı altında satılan bu ilaçlar, Amerikan toplumunun yüzde 65'i tarafından tercih ediliyor.

ABD'de yapılan araştırmalar, en fazla kullanılan bitkisel ilaçların Ekinezya (yüzde 40.3), Ginseng (yüzde 24.1), Gingko Biloba (yüzde 21.1), sarımsak (yüzde 19.9), St. John's Wort (yüzde 12), nane (yüzde 11.8), zencefil (yüzde 11.7) ve soya ürünleri (yüzde 9.4) olduğunu gösteriyor. Dr. Özata, kullanımı giderek yaygınlaşan bu besin desteklerinin, doktor kontrolünde alınması gerektiğini ifade ederek, halk arasındaki "doğal gıdadır, hiçbir zararı olmaz" şeklindeki görüşün doğru olmadığını belirtiyor.

Bitkisel ürünlerin kalite, nicelik, etki ve yan etki açısından yeterince denetlenmediğini gören gelişmiş ülkeler, bu alana bazı düzenlemeler getirdiler. Bir bitkinin kökü, yaprakları veya çiçeklerinin farklı klinik etkileri olduğu, yetiştirildiği yer ya da ülkenin, hatta toplanma ve depolanmanın önemi üzerinde duruldu.

Karaciğer ve böbreğinizde sorun varsa, DİKKAT!

Bitkisel besin desteklerinin bazı hastalıklara iyi gelirken bazılarına (karaciğer ve böbrek) zararlı etkilerde bulunduğunu belirten Dr. Özata kimi ilaçların, bitkisel ürünlerle birlikte alındığında yan etkileri olabileceği konusunda bizleri uyarıyor. Bu önemli bir nokta, çünkü artık günümüzde kesin çaresi olmayan hastalıkların tedavisinde bile bitkilerden fayda bekleniyor. Kendine ‘uzman’ diyen/dedirten kişiler “şifa veren bitki” adı altında bir tutam otla şifa dağıtmaya kalkıyor. Çeşitli medya kanallarında boy gösteren bu sözüm ona ‘uzmanlar’ halkın kafasını karıştırıyor ve bir otun her bir organa, her derde aynı anda deva olamayacağı bilincinden yoksun insanlar için bu tedavi yöntemleri deva yerine cefa olabiliyor.

İzlediğimiz çeşitli sağlık ve yaşam programlarında, pratik konularla halkın dikkatini çekmek ve program içeriğini doldurmak amacıyla söz konusu kişilere yer veriliyor.  Bu arada söz konusu ‘ot uzmanları’ elde ettikleri sınırlı şöhretin tadını çıkarırken, masum bitkilerin meze edildiği şovda en büyük zararı yanlış bilgilendirilen izleyiciler görüyor. Lütfen medyada karşımıza çıkan her ‘uzman’ın her söylediğine körü körüne inanmayalım. Detaylı okuyup araştırmadan hareket etmeyelim.

Nurcan Arslan

twitter.com/pasifikakademi

 
Toplam blog
: 69
: 3739
Kayıt tarihi
: 23.08.12
 
 

Anadolu Üniversitesi'nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra, İstanbul Gelişim Üniversitesi'nde Kl..