- Kategori
- Türkiye Ekonomisi
- Okunma Sayısı
- 799
Bitkisel ve Evsel atıkların Pellet Teknolojisi ile yem olarak kullanımı
Pellet teknolojisi prensip olarak basit ve çok kullanışlıdır. Pelletler plastik pellet, hayvan yem pelleti, kuş yem pelleti, balık yem pellet, ahşap & talaş pelleti, mısır pelleti, ot pelleti, yaprak pelleti gibi çeşitli tiplerde halen dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır.
Anadolu'da yaşayanlar ya da hayvancılıkla ugraşanlar bilirler ki; gerek süt hayvanları, gerekse besi hayvanları evlerimizde tükettiğimiz sebze ve meyve artıklarını (kabuk, sap vb) tükettiklerinde gerek süt gerekse et kaliteleri ve verimleri yükselmektedir.
Şehirlerdeki milyonlarca evde hergün bitkisel evsel atıklar tüketilmekte ve bir kısmı çöpe gitmektedir. Çöpe giden ekmeğide dikkate alırsak ortaya çok büyük bir kütle çıkmaktadır. Bitkisel evsel atıkların evlerde ayrıca bir kaba konularak mahalledeki evsel atık konteynerine atılması, bu bitki artıklarının merkezlerde toplanıp, kurutulup pellet yapılarak hayvan yemine dönüştürülmesi hayvancılıkla uğraşanların yem maliyetlerini düşürecektir.
Doğada bolca yaprak ve çimen ile ot bulunmaktadır ve kirliliğe neden olduğu düşüncesi ile yakılarak imha edilmektedir. Ancak büyükbaş hayvanlar yaprağı severek tüketmektedir. Linklerdeki videoları izlemenizi ve size fikir vermesi açısından tavsiye ederim.
http://www.youtube.com/watch?v=uGlg1Q9QHzs
Yerli pellet makinesine pek fazla rastlamadım ancak Çin Menşeili çok makine var ancak henüz yeni olduğu için yüksek bedelle satıyorlar.
Çok karmasık olmayan bir sistemi var. Kolaylıkla üretilebilir ancak enerji tüketiminin minimum seviyede olması ürünün en ucuza mal edilmesi için çok önem taşımaktadır.
Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

Merhaba. Özellikle belediyeler tarafından etkin şekilde kullanılabilir diye düşünüyorum. Ben benzer ürünleri(biçtiğim çimler,meyve sebze artıkları ve bahçede atık hale gelen yaprak ve kökleri,bazı yemek atıkları ile bahçede yetişen hemen her türlü yeşil atıkları) usulüne uygun olarak bir sandık içine atıp gübre yapıyorum. Kompost da denilen bu yöntemle doğal gübre elde ediliyor. Ayrıntılı bilgiyi internet ortamında bulmak mümkün.İyi günler.
Ali Rıza İZGİ 10.06.2014 22:28