- Kategori
- Beslenme / Diyet
- Okunma Sayısı
- 97
Bittere Olan İlgi

Bittere olan ilgi
“ Hayatın bazı gerçekleri vardır, bunlardan en tatlı olanı çikolatadır. “ Desem fazla hızlı bir giriş yapmış olmam değil mi? Gerçekçi olalım, bu senin hayatında var mı? Var. Sen yemesen de çocuğun, torunun, çok sevdiğin yeğenin bunu tüketiyor mu? Evet. O zaman bu konuda da bilinçli olman gerekiyor sevgili okur. “Alayım bir tane de sevindireyim.“ demek yeterli değil. Acaba hangi tür çikolata alıyorsun? Tam olarak nasıl bir şey o? Hepsi aynı değil.
Bitter çikolataya artan ilgi son günlerde çok dikkatimi çekti. Gıda sektöründe bazen bu iniş çıkışları yaşıyoruz, her sektörde olduğu gibi diyebilirim. Bir bakıyorum, bitterli …, bitterli … hepsi bitterli oldu. Hatta bu yazı da bitterli oldu şuan, bitterli köşe yazısı çıktı! Hadi başlayalım. Şimdi çikolata üretiminden size kısaca ve basit bir şekilde bahsetmem gerekirse, kakao çekirdeğinin temizlenmesiyle başlayan bu süreç, kavurma, kırma, öğütme, inceltme işlemlerini takip ediyor. Ardından ise üretilmek istenen ne ise o şekilde farklı proseslerden geçiyor. Mesela kakao tozu veya yağı elde edilmek istenecekse, presleme, parçalama ve öğütme, ısıl işlem, alkalizasyon ve paketleme işlemi yapılıyor. Fakat çikolata üretilmek isteniyorsa, karıştırma, inceltme, konçlama, çikolata hamuru, temperleme, kalıplama, soğutma ve paketleme ile üretim tamamlanmış oluyor. “Aman kısa kes kızım, neler anlatıyorsun böyle? “ diyorsan bilinmesi gereken başka bir şeyden daha bahsetmeliyim. Tükettiğimiz çikolata tipleri ve bileşimleri 3 ana gruba ayrılıyor.
1. Acı ( bitter) çikolata
2.Sütlü (milk) çikolata
3.Tatlı ( sweet) çikolata
Çikolataların sınıflandırılması ve çeşitleri ise ayrı bir yazı konusu. Acı çikolatada en az %18 kakao yağı ve en az %35 toplam kakao kuru maddesi bulunuyor. Bitter çikolatanın halk ağzındaki ismi ise siyah veya kara çikolata olarak geçiyor. Yüksek kakao içerdiği için böyle bir görünüşe sahip. “Sütlü çikolata ve bitter çikolata arasında ne fark var özgeciğim? “ Derseniz üretimde kullanılan hammaddelerin yüzdesi ve çeşidi derim. Bitter gıda sektöründe nasıl karşımıza çıkıyor peki? Farklı çikolata, gofret, form bisküvi çeşitleriyle. Hatta öyle ki yıllardır sevdiğimiz çekmeceli minik çikolatar bile “Ben de bitterli oldum.“ diye karşımıza çıktı. Bitterli sürülebilir çikolata, bitter çikolatalı pirinç gevreği, bitterli pudingi ise ilk defa benden şuan duyduğunuzu düşünüyorum. Bakalım daha hangi yeni ürünler geliştirilecek? Şunu iyi anlıyoruz ki bitter en meşhur olduğu dönemi yaşıyor.
Sağlıkla Kalın!
Not: “ Hadi yine iyisin bittoş. “
Gıda Mühendisi
Nermin Özge BİLGE
Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.
