Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Aralık '07

 
Kategori
Güncel
 

Bıyık da türban gibi siyasi bir simgedir.

Bıyık da türban gibi siyasi bir simgedir.
 

Tarhan Erdem henüz yaptığı bir araştırmada “türbanlı” sayısının yükselmekte olduğunu tespit etmiş. Ben de sokağa çıkıp pusuya yattım ve Tarhan Erdem’i doğrulayıcı başka bir tespit de bulundum. Türkiye’de “badem bıyıklı” sayısı son 7 yılda %9 artmış. İsterseniz siz de araştırabilirsiniz .Çok basit hem de çok keyifli.Tavsiye ederim.

Bıyık ta siyasi simge midir?

Mesela “Hatırla Sevgili” dizisini izleyin.Yaşar’ın bıyığı var ama Deniz’in bıyığı yok.Deniz istese bıyığın alasını bırakır ama siyasi eğilimine ters.

Evet nasıl ki türban siyasi bir simge olarak algılanıyor ve kamusal alan içine alınmıyorsa belli bıyık kesimleri de siyasi simge olarak algılanmalı ve kamusal alanın dışına itilmeli, bazı haklardan mahrum edilmelidir.

Milliyetçi cephenin siyasi bıyık şekli aşağıya sarkıktır örneğin.Yer çekimine uğramıştır .Ana Yurttaki dedelerinin figürleri ilham kaynağı olmuştur.Muhafazakar kesimden bazıları badem bıyığı, bazıları da kırpık bıyığı tercih eder.Karşıdan baktığınız zaman burnunun altındaki çizgiden hangi cemaat veya İslami partiye yakın olduğunu öğrenebilirsiniz. Laikçi kesimin, burnunun altında ağzı vardır sadece. Çünkü genel itibarı ile bıyık bırakmazlar.Onları da oradan anlarız.Solcular pos bıyık bırakmayı tercih eder. Çünkü Lenin, Stalin yoldaşları bu şekilde bıyık bırakırlardı.Bütün bunların yanında çıkar durumuna göre bukalemun gibi bıyık bırakan veya kesen tipler de yok değil.

Bıyık siyasi simge midir? Değil midir?

Tarhan Erdem çıksın istediği örneklem grubu ile istediği muhitte anket yapsın cevap arasın. İster Erzurum’da, ister Kadıköy-Beşiktaş’ta.Türkiye’nin neresine giderse gitsin alacağı cevap değişmez.

Bence iyi bir araştırma konusu.

Mesela badem bıyık ve kırpık bıyık bırakanların oranı son on yılda ne kadar artmıştır?. Laikliği tehdit edici boyutlara ulaşmış mıdır?

Milliyetçi cephe ne durumdadır?

Yoldaşlar sokakta sarkık bıyıkları görünce ürküp kendilerini baskı altında hissediyorlar mı?

Bütün bu suallere yoldan geçenlerin bıyıklarının kesim şeklini parmak usulü sayarak cevap bulabilir.

Emin olun ki bu araştırma son derece masrafsız, güvenilir, geçerli ve objektif olacaktır.

Ayrıca bugün türban takan bir kadının, eşinin farklı bir siyasi eğilimden olduğunu kim iddia edebilir.Ben, başbakanla eşini fikirsel anlamda ayrı bulamıyorum.Başı kapalı birine kamusal alan haram, aynı düşüncedeki eşine serbest.Adam aynı siyasi eğilime sahip olmasına rağmen, devlet memuru, bürokrat, başbakan, cumhurbaşkanı olabilir fakat türbanlı eşi olamaz.Birisi bana bu sualin cevabını söylesin lütfen.

Bu tutum, kadınlara karşı düpedüz ayrımcılık değil midir?

Hem türbanlı kızları sitemin dışına itiyor hem de sayıları arttı diye şikayet ediyor, tehlike çanları çalıyorsunuz .Sen türbanlıyı kışlaya almaz, üniversiteden kovarsan oda eşinin koluna takılır paşa paş köşke çıkar.

Bu sorun da ciddi boyutlara ulaştığında, çok yetkili birileri ortaya çıkıp tıpkı “Kürt Sorununda” olduğu gibi “Biz hata yaptık, türbanı yasaklamamalıydık” pişmanlıkları ne işe yarayacak

O halde yasakları kaldırmak daha makul bir çözüm değil midir.?

 
Toplam blog
: 49
: 1026
Kayıt tarihi
: 04.11.07
 
 

On beş yıllık eğitimciyim. Halen bir devlet kurumunda öğretmenlik yapıyorum. Dünyanın en zor ama en ..