Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Temmuz '08

 
Kategori
Gelenekler
 

Bıyık handikaptır!

Bıyık handikaptır!
 

BIYIK HANDİKAPTIR

Geçtiğimiz günlerde ülkenin en büyük iş adamıyla, en yukarıdaki siyasetçisi bir bıyık polemiğine girdiler bildiğiniz gibi.

Kim haklı kim haksız tartışmasına bulaşmadan, bu konuda bir kenarlara not almış olduğum bazı araştırmaların sonucu olan bazı bilimsel gerçekleri yazmadan edemedim.

Sosyolojinin bıyıklı kişiler hakkındaki yargılarından başlayalım: bıyıklı kişi genelde gelenekçidir ve bıyık, durağan bir alışkanlığın erkeklik iddiasının dik başlılık, kabadayılık ve egolarına düşkünlük olarak tezahürüdür.

Bir akademi tarafından yapılan ve hizmet sektöründe dış görünüşün önemi ile ilgili araştırmada, denekler bıyıksız kişilerden hizmet almayı yeğlemişler!

Yine benzer bir araştırmada, insanların resmi daire süsü verilmiş bir ortamda, bıyıklı kişilerin durduğu kontuar yerine diğer kontuarlara gittikleri gözlenmiş! (Bu konuda kişisel yorumum insanların zihinlerinde bıyıklı kişilerden zorluk görecekleri, ona gittiklerinde olumsuzluk yaşayacakları şeklinde kanılar olduğu şeklindedir!)
Geçmişte Almanya’da bu konuda sosyolojik bir araştırma yapılmış ve bıyıklı Türkler hakkında Almanların; uyumsuz, kaba, maço, eğitimsiz ve görgüsüz gibi yargıları olduğu ortaya çıkmış!

Doğal olarak bunların çoğu önyargı ve Türk toplumunun geneline yaymak adil değil.

Ama küçük bir gerçeklik payı da olsa, bu olgu bıyıklı kişilerin aleyhine bir fırsat eşitliği kaybı tehlikesini olduğunu gösterir!

Dolayısıyla erkeklere bıyık bırakmak konusunda gelenekçi davranmayı bırakıp, bu konuda yukarıdaki araştırma sonuçlarının ışığında daha rasyonel düşünmelerini öneririm.

 
Toplam blog
: 22
: 13682
Kayıt tarihi
: 25.08.06
 
 

Amaç hasbıhal. Sohbetinden uzak kaldığım dostlarla ve yazılarımı beğenen okurlarla görüşlerimi payla..