Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Temmuz '08

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Bıyıksız yatırımcının tahmini!..

Bıyıksız yatırımcının tahmini!..
 

Anayasa mahkemesinin AKP davasını görüşmeye başlayacağı tarih belli olduktan sonra, bizim borsada keyifli günlür yaşanmaya başlandı ki sormayın.

İktidarda olan bir partinin kapatılma davasının Anayasa Mahkemesinde görüşülmeye başlandığı tarihlerde borsanın böyle bir coşku yaşaması akıl alır gibi değil!..

Sonradan anlaşıldı ki. Borsada alım yapan bıyıklılar değil, bıyıksızlar. Yani yabancılar.

Herkesin aklına bir soru gelip takılıyor. Acaba? Yabancı yatırımcılar bir yerlerden tüyo mu aldı? Yoksa sadece hissettikleri gibi mi hareket ettiler?

Peki, yabancı finans kuruluşları ve yabancı yatırımcıların kapatma davası ile ilgili çıkacak kararı nasıl tahmin etti?

Kamuoyunda mahkeme kararının yabancılara sızdırıldığı gibi marjinal görüşler dile getirilse de bu mümkün görünmüyor.

Anayasa Mahkemesi üyelerinin yabancı finans kuruluşlarına servis yaptığı gibi bir iddianın hiçbir inandırıcı tarafı da yok zaten.

Bu durumda geriye sadece bir seçenek kalıyor: Süreci doğru okumak. Yabancı yatırımcılar kapatma davası konusunda baştan ihtiyatlı yaklaşırken, karar aşaması yaklaştığında ekonomik verilere göre bir karar çıkma olasılığını tahmin etmeleri, davanın sonucu konusunda yapılan doğru analizlere dayanıyor mu? Acaba?

Bilindiği gibi kapatma davasının açıldığı günden beri başta AB olmak üzere yabancı kuruluşlar AKP'nin kapatılması durumunda Türkiye'nin AB ile olan ilişkilerinin sekteye uğrayacağını sık, sık dile getirdiler.

Kapatmanın siyasi ve ekonomik sonuçlarının Türkiye'ye faturasının ağır olacağı öngörüsünde bulunan yabancı yatırımcılar, aklın ve uzlaşmanın kazanacağı ve Anayasa Mahkemesi'nin Türkiye'ye böyle bir fatura çıkartmayacağı yönündeki beklentileri de kamuoyuna yansıdı.

Nitekim yabancı basında yer alan; Duvarı delmeye çalışmak yerine, duvarın etrafını dolaşmaya karar verildi. Türkler uzlaşmayı keşfetti şeklindeki yorumlar da bu beklentinin gerçeğe dönüşmesinden duyulan memnuniyeti dile getiriyor.

Bir bizim basın kuruluşlarının bazılarında karar açıklanmadan kararın ne olduğu, ( Vatan Gazetesinde) alınacak kararın kaça kaç alınacağı, hazine yardımının falan kesileceği gibi. Kaynağında çok güvenilir bir kaynak olduğu, bu kararın kesin olduğunun altı çizilerek belirtildi.

Bizim basın bu bilgilere ulaşabiliyorsa, yabancı yatırımcılar ve finans kurumlarının ulaşması daha kolay değil mi?

Alın size bir soruşturulması gereken çok önemli bir konu.

Eğer Anayasa Mahkemesinin kararı önceden sızdırıldıysa, kimin bu bilgiden ne kazandığı da belirlenmeli değil mi?

Verilen karar vatana millete hayırlı olsun…

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..