Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Nisan '07

 
Kategori
Alternatif Enerji
 

Biyo yakıtlar

Biyo yakıtlar
 

Dünyada enerjiye olan gereksinimin her geçen gün artıyor. Buna karşılık petrol, kömür gibi fosil yakıt rezervlerinin giderek azalması ve çıkarma maliyetlerinin yükselmesi insanları yeni olanaklar araştırmaya yönlendiriyor. Bunlardan birisi de biyo yakıtlar.

1900'lü yılların başında Rudolph Diesel, sebze yağlarının yakıt olarak kullanılabileceğini, yer fıstığı yağıyla dizel motoru çalıştırarak göstermişti. Biyoyakıtlar, biyodizel ve biyobenzin olmak üzere iki, türlüdür. Biyodizel ile biyobenzin, kimyasal olarak farklıdır. Yatırım maliyeti 40-50 milyon dolar civarında olan biyobenzin arpa, buğday, mısır, şekerpancarının fermantasyonu ile elde edilen biyoetanolden üretiliyor. Biyodizel ise atık yağlar, bitkisel veya hayvansal yağlar kullanılarak, yağın gliserini ayrıştırılarak üretiliyor. Biyobenzin de biyodizel de benzine ya da motorine katılmadan doğrudan araçlarda kullanılabiliyor.

Biyodizel genelde ev ısıtma yakıtı olarak da kullanılıyor. Hiçbir teknoloji değişimi gerekmeden, dizel motorlu tüm araçlarda kullanılabilen ve tamamen bitkisel yağlardan üretilen 'biyodizel' Türkiye'de yeni bir sektörün oluşmasını sağladı. Araçların verimine ve hızına herhangi olumsuz etkisi olmadığı, buna karşın yüzde 10 enerji tasarrufu sağladığı belirtilen biyodizeli dünyada da hükümetler teşvik ederken, çevreciler de destekliyor.

Yağ teknolojisi ile üretim yapılabildiği ve fazla yatırım gerekmediği için, hammadde sorununun çözümü halinde, Türkiye'nin yıllık üretiminin, çok kısa sürede 1 milyon tonun üzerine çıkabileceği söyleniyor. Petrol ürünü yakıtlara uygulanan yüksek vergilerin % 90'ının biodizel yakıtlara uygulanmaması 1994 yılında Avrupa Parlamentosu'nda kabul edildi. Bu durum biodizelin mazota alternatif olabilme şansını artırdı. Gelişmiş ülkelerin pekçoğunda vergi indirimleriyle kullanımı ve üretimi teşvik edilen biyodizel çevre bilinci gelişmiş ülkelerde teşviksiz de kullanılıyor.

Biyodizel, bir ülkenin dışa bağımlı olmadan bitkisel yağlardan ve atık yağlardan üretebileceği bir yakıttır. Tarımsal sanayinin güçlenmesini sağlar ve kırsal alandan göçü azaltır. Fabrika ve istihdam luşturmaya katkıda bulunur. Petrol fiyatlarının yükselişlerinden etkilenmez. Karbondioksit miktarını % 78 oranında düşürdüğü için çevreci bir yakıttır. Egzoz duman gazlarını azaltır. Hidrokarbon, karbonmonoksit, parçacık ve duman yayılışını düşürür. Zehirli atık içermez. Saf veya karışımlı kullanıldığında kokusu mazotunkinden daha iyidir.
 
Toplam blog
: 29
: 3606
Kayıt tarihi
: 22.02.07
 
 

Uçak yüksek mühendisiyim. Evli ve 2 çocuk sahibiyim. Okumayı, yazmayı, gezmeyi, görmeyi, yeni şeyler..