Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ekim '12

 
Kategori
Alternatif Enerji
 

Biyogaz oluşumu

Biyogaz üç aşamada oluşur[1] Bunlar

1. Hidroliz

2. Asit oluşturma

3. Metan oluşumudur.

İlk aşamada atığın mikroganizmaların oluşturdukları enzimler ile çözünür hale dönüştürülmesidir.

Bu aşamada polisakkaritlermonosakkaritlereproteinler peptidlere ve aminoasitlere dönüşür. Sonraki aşamada asit oluşturucu bakteriler devreye girerek  as etik asit gibi küçük yapılı maddelere dönüştürülürler. Son aşamada ise maddeleri metan oluşturucu bakteriler biyogaza dönüştürürler. Metan oluşumu mikrobiyolojik etmenler ile gerçekleştirildiği için mikrobiyolojik organizmaları etkileyecek her etmen üretimi de etkileyecektir.

Hidroliz aşaması: İlk aşamada mikroorganizmaların salgıladıkları selular enzimler ile çözünür halde bulunmayan maddeler çamur içerisinde çözünür hale dönüşürler. Uzun zincirli kompleks karbonhidratlarıproteinleri yağları ve lipidleri kısa zincirli yapılara dönüştürürler. Bu basit organiklere dönüşüm sonucunda birinci aşama olan hidroliz tamamlanmış olur.

Asit oluşturma aşaması: Çözünür hale dönüşmüş organik maddeleri asetik asit, uçucu yağ asitlerihidrojen ve karbondioksit gibi küçük yapılı maddelere dönüşür. Bu aşama anaerobik bakteriler ile gerçekleştirilir. Bu bakteriler metan oluşturucu bakterilere uygun ortam oluştururlar.

Metan oluşumu: Bakterilerin asetik asiti parçalayarak veya hidrojen ile karbondioksit sentezi sonucunda biyogaza dönüştürülmesi işlemdir. Metan üretimi diğer süreçlere göre daha yavaş bir süreçtir. Metan oluşumundaki etkili bakteriler çevre koşullarından oldukça fazla etkilenirler.

Alternatif enerji hakkında daha çok bilgi için; http://alternatifenerjim.blogspot.com

 
Toplam blog
: 14
: 538
Kayıt tarihi
: 07.06.12
 
 

Herşeyden önce düşünen bir bireyim...En çok hoşlandığım; insanları yöneten ve yönlendiren sisteml..