Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Mart '16

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Biyolojik Yaş Yoktur, Cilt Yaşı Vardır. Peki Cildiniz Yaşınız hakkında ne söylüyor !

Biyolojik Yaş Yoktur, Cilt Yaşı Vardır. Peki Cildiniz Yaşınız hakkında ne söylüyor !
 

Cildimiz bizi belki de en bakımlı ve sağlıklı gösteren giysimizdir. Gerçekten de cildimiz yaşımızı herkese ilan ettiği gibi, ona ne kadar iyi baktığımız konusunda da bizi kolayca ele verir. Peki gerçek giysimiz olan cildimizi ne kadar tanıyoruz. İdeal cilde ulaşmak için kilit nokta bu dinamik organın içteki işleyişini anlamakla başlıyor. 

1.      Cildin Anatomisi Ve Fizyolojisi

Cilt katmanları, yapısal proteinleri ve içerikleriyle vücudumuzu tümüyle kaplayan yetişkin erkeklerde 1,85 metrekare ve kadınlarda 1,60 metrekare yüzölçümü bulunan, 10-12 kg ağırlığında vücudumuzun en geniş organıdırve koruyucu bariyer görevi yapar. Cildin sağlığı ve yüzey görüntüsü çevresel faktörler ve aşağı katmanları oluşturan bileşenlerin fonksiyonu ile belirlenir.

Cildimizin ortalama her 6,5 santimetrekaresinde; 650 ter bezi, 20 kan damarı ve binden fazla sinir ucu bulunur. Cildimiz pek çok fonksiyonu yerine getirebilmesiyle gerçekten inanılmaz bir mekanizmadır. Cildimizin dış katmanı iki öğeden oluşur: epidermis adı verilen canlı hücrelerden oluşan  katman; ve stratum corneum (korun) adı verilen koruyucu hücrelerden oluşan en üst katman. Cildimize yardımcı olmak istiyorsak bunun için, önce stratum corneum katmanını anlamamız gerekir.

Stratum corneum cildimizin çevreye tepki vermesine ve cilt bariyerimizin sağlıklı durumunun korunmasına yardımcı olan fonksiyonel bir katmandır. Stratum corneumu tuğla ve harçtan oluşan bir duvar gibi düşünün. “Tuğlalar” korneositlerden (sert, koruyucu cilt hücreleri), “harç” ise lipitlerden (korneositleri çevreleyen ve koruyan sürekli bir katman) oluşur. Korneositler, dezmozom adı verilen proteinlerle bağlanır. Her bir korneositin içerisinde cilde nem çeken Doğal Nemlendirici Faktörler (NMF) bulunur.

Stratum corneum, cildinizdeki doğal su kaybı oranını düzenler; bu sürece Transepidermal Su Kaybı (veya TEWL) adı verilir. Normal, sağlıklı, nemli bir cilt her gün yaklaşık 80-100 gram su kaybeder. TEWL süreci, lipit yapısının bütünlüğünden ve Doğal Nemlendirici Faktör’den etkilenir. Sağlıklı bir şekilde nemlendirilmiş ciltte bu öğeler TEWL oranını düzenler ve stratum corneumda uygun nem seviyesini korur.

2.      Sağlıklı hücresel gelişim

Sağlıklı hücresel gelişim, cildimizin içeriğindeki nemi koruyabildiğimiz sürece gerçekleşir. Optimum nem seviyesi ve kurumaya karşı koruma sayesinde cildimizin tüm elementleri lipitlerden Doğal Nemlendirici Faktörlerine, dezmozomlara ve hücre olgunlaşmasına kadar  bütünlük içinde fonksiyon göstererek sağlıklı ve nemli bir cilt sağlar.

3.      Sağlıklı ve Güzel Cilt

Sağlıklı ve Güzel Cildin 4 Altın anahtarı ; Nem dengesi , Elastikiyet , Ton ve Cilt Radiyansı (Parlaklık) dır.

Cildimizin sağlamlığı ve elastikiyetinden sorumlu en önemli iki destek maddesi kollajen ve elastin’dir. Kollajen, epidermisin altındaki ikinci cilt tabakası olan dermiste bulunan, vücudumuzun ana, yapısal proteinidir. Cildimizin su deposudur. Yani kollajenin artırılması aynı zamanda cildin nem ve tonüsünün artırılması anlamına gelmektedir. Ciltte yeni oluşan genç kollajene ‘prokollajen’ adı verilir. Prokollajen 72 saatte oluşur ve 8-12 hafta sonra kollajene dönüşür. Kollajen cildimize direnç, dayanıklılık, pürüzsüzlük ve dolgun bir görünüş sağlar, kollajen seviyemizi devamlı olarak arttırmak ya da korumak son derece önemlidir.

Elastin ise Dermiste bulunan ve hücre bağları tarafından üretilen bir proteindir, çok önemli ‘Gençlik Proteini’. Cilt güzelliğimiz için Elastin kadar önemli tek bir protein yoktur. Çünkü Elastin, cildimizin esnekliğinden sorumludur. Cildimizin esnekliğini ve elastikliğini korumaya yarar.

Yani, kesinlikle kollajen değerinizi yükseltmeniz ve elastin oranınızı arttırmanız gerekir ki, formda, sıkı, genç, sağlıklı bir cilde sahip olasınız! 

4.      Cildiniz başlı başına bir mucize ona iyi bakın , nasıl mı ? 

Cildimizi tanımak, ihtiyaçlarını anlamak ve gereğini yapmak cildimize dolayısıyla kendimize verebileceğimiz en güzel ve yaşam boyu sürecek hediyedir. Üstelik sandığımızın aksine sağlıklı ve ışıl ışıl parlayan bir cilde sahip olmak çok da zor değil. Sadece istikrar ve sadakat gerektirir. İşte sağlıklı ve güzel bir cilde sahip olmanın en önemli ana hatları ;

                     -       Düzenli Beslenin ve Yeterince Uyuyun

                     -       Cildinizi Sabah ve Akşam mutlaka temizleyin

                     -       Cildinizi nemlendirmekten hiç vazgeçmeyin

                     -       Cildinizin Elastin üretimini arttırın

                     -       Cildinizi koruyun : Güneş koruyucular

 

Kendinizi Sevin Ve Mutlu Olun...

Dr.Ecz.Neslihan Şahin / Kozmetolog

                                                            

 

 
Toplam blog
: 15
: 82
Kayıt tarihi
: 30.12.15
 
 

Semmelweis üniversitesi Eczacılık Fakültesinden Dr.Eczacı ünvanıyla mezun olduktan sonra İtalya'd..