Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ağustos '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
Okunma Sayısı
1845
 

Biyomedikal bitkiler - XIII: Yasemin (Jasminum Grandiflora)

Biyomedikal bitkiler - XIII: Yasemin (Jasminum Grandiflora)
 

BİR PARÇA AYIŞIĞI+ BİR TUTAM BÜYÜLEYİCİ KOKU+ BİR ÖLÇÜ GÜZELLİK+ BİR ÖLÇÜ MUTLULUK+ BİR ÖLÇÜ SAĞLIK= YASEMİN

 

Bugün önsözde, yasemin kokusunun en sevdiğim koku olduğunu söyleyerek yazıma başlamak istiyorum.

Yasemini yazmak hiç kolay değil onu da biliyorum.

Yasemin çok ünlü bir çiçektir. Onun, güçlü, tatlı hoş ve romantik bir koku vardır.

Kız çocuklarına, başta Ortadoğu bölgesi ve Hint Yarımadası olmak üzere, dünyanın hemen her yerinde "Jasmine" ismi verilir.

Yasemin çiçeği genellikle romantizm ve sevgi ile ilişkilidir. Romantik romanlar ve filmlerde kahramanlar sık sık adı "Yasemin" adını taşır. Yasemin daima şairlere de, ilham olmuştur.

Bu çiçek yalnızca geceleri çiçek açtığı için ona ‘Ayın Kızı’da denir ve çekici kokusu ile çevreyi doldurur.

Yaseminin harika, hassas ve çok kolay ayırt edilebilen güçlü bir kokusu vardır. Bir bitki olarak da, son derece güzel, zarif ve çekicidir.

Yasemin adı Farsça bir kelime 'yasmin' den türetilmiştir ve "Tanrı'dan bir hediye" anlamına gelmektedir. Çin, Araplar ve Hintlilerde evlilik törenleri başta olmak üzere daima özel merasimlerde, dini ayinlerde kullanılmıştır.

Araştırmalar antik kültürlerde de, yasemin çiçeğinin bilindiğini ve yasemin uçucu yağının cilt ve saç görünümünü iyileştirdiğine inanıldığını gösteriyor. Yasemin parfüm olarak kullanılmanın yanı sıra, güzellik amacı ile masajlarda ve banyo sularında kullanıldığı da bilinenler arasında.

Başlangıçta anayurdunun Çin ve Kuzey Hindistan olduğuna inanılan yasemin, daha sonra, Fransa, İtalya, Fas, Mısır, Çin, Japonya, İspanya ve Türkiye’de de üretilmeye başlanmıştır.

Muhteşem kokusu ve harika aroması onu, binlerce yıldır en favori çiçek yapmıştır.

Yaseminden elde edilen uçucu yağ, ‘'Kral ve Kraliçelerin Yağı’’ olarak bilinir.  Her ne kadar bazı kaynaklar onu kral yağı olarak tanımlasa da, sansasyonel ve çarpıcı kokusu kesinlikle kadına daha çok yakışır.

En pahalı kokuya sahip çiçek, olarak bilinir.

8 milyon civarında ve elle toplanan yasemin çiçeğinden sadece 1 kg kadar yasemin uçucu yağı elde edilir. Toplaması ve ayıklaması zor olup hemen işlenmesi gerekir. Fiatı çok yüksek olmasına rağmen, az miktarlarda bile etkili olduğundan, en iyi kalite parfümlerin hemen hepsinin yapısına girer. Ona ödenen her kuruşu, elde edilen ürün kesinlikle hak eder.

Yasemin çiçeği, aromasının en yoğun olduğu saatler olan sabaha karşı toplanır.

Ancak, bu çiçek de büyüleyici kokusu ve romantik duygulara ilham vermekten çok daha fazlası vardır.

 

BEYAZ ÇİÇEKLİ SARMAŞIK YASEMİN

 

Asıl yurdu Asya olan bu tür, doğuda Çin'den, batıda İran'a kadar olan bölgelerde yerli çiçek olarak bulunur. Güney Avrupa ve ülkemizde de yetiştirilmektedir.

Toprak isteği bakımından kanaatkârdır. İyi drenajlı, humusça zengin toprakları sever. Kumlu ve kireçli topraklarda da yetişmeye uygundur.

Bir duvar veya ağaca dolanarak tırmanır. Beyaz çiçekleri ve çiçeklerinin güzel kokusu için süs bitkisi olarak da, tercih edilir.

Aydınlık olması koşulu ile iç mekânlarda da yetiştirilir.

 

YASEMİN ÇİÇEĞİNİN KİMYASAL BİLEŞİMİ

 

Yasemin içerisinde, 100 civarında kimyasal bileşen vardır.

Başlıca bileşenler, benzoik asit, benzaldehit, benzil asetat, benzil alkol, İndol, benzil benzoat, cis-3-heksenil benzoat, cis-jasmon, Ceosol, Eugenol, farnesol, geraniol, linalool, metil antranilat, p-Kresol, nerol, olup, Gamma Terpineol, nerolidol, Isohytol ve Phytolde eser miktarda bulunmaktadır.

 

YASEMİN YAĞININ SAĞLIK ÜZERİNE FAYDALI ETKİLERİ

 

Yasemin yağı, yaseminin çiçeklerden elde edilmektedir.

Yasemin uçucu yağının, tatlı, egzotik ve zengin bir çiçek kokusu vardır.

Bu büyüleyici yağ binlerce yıldır bir ilaç, bir şifa kaynağı olarak da kullanılmıştır.

 

YASEMİN YAĞININ PSİKOLOJİK ETKİLERİ

 

Antidepresan özelliğe sahip olduğu bilinen yasemin yağı, hoş ve canlandırıcı etkiye sahiptir ve aktif bir biçimde depresyonla savaşır.

Bu yağın, insanlar üzerinde, mutluluk verici, potansiyel romantik ve şiirsel duyguları uyandırıcı bir etkisi olduğuna inanılmaktadır.

Yasemin yağının, aromatik kokusunun, serotonin başta olmak üzere vücudun, bazı hormonların salınımını uyardığı bilinmektedir.

 

YASEMİN YAĞININ ANTİSEPTİK ETKİSİ

 

Yasemin yağı; çok da iyi bir antiseptik ve dezenfektan olma özelliğine sahiptir.

İçeriğinde bulunan, Benzaldehit, Benzoik asit ve benzil benzoat gibi bileşenlerinin çok etkili bir antiseptik, bakteri öldürücü, mantar öldürücü ve antiviral özelliklere sahip oldukları bilinmektedir.

Harici yaralara uygulandığında da, onları önler ve tetanozu engelleme potansiyeline sahip olduğu da bazı yerlerde yazılıdır.

 

YASEMİN YAĞININ SOĞUK ALGINLIĞI ÜZERİNE ETKİSİ

 

Yasemin yağının, öksürük veya soğuk algınlığında faydalı olduğu ifade edilir.

Ayrıca burun ve solunum yolları gelen tıkanıklıkları temizleyerek horlamayı ortadan kaldırır.

 

YASEMİN YAĞININ UYKUSUZLUK ÜZERİNE ETKİSİ

 

Yasemin yağının özelliklerinin biri de, uzun, huzurlu ve rahat uyku için ideal bir araç olmasıdır.

Balgam söktürücü, sakinleştirici ve spazm giderici etkisi ile uykusuzluk belirtilerini azaltarak, uyumakta güçlük sorunu çeken bünyeler için iyi bir çözüm olabilir.

 

YASEMİN YAĞININ CİLT SAĞLIĞI ÜZERİNE ETKİLERİ

 

Yasemin yağı, kuru, kırılgan ya da nem düzeyi düşük ciltler için iyi hammadde olabilir.

Ancak, alerjik reaksiyon veya tahrişlere de neden olabileceğinden, ciltte çatlak ya da açık yara üzerinde kullanmak doğru değildir.

 

YASEMİN YAĞININ SÜT SALINIMINI ARTTIRMASI

 

Yasemin yağı, süt salgısını artırır ve bu nedenle bebek emziren anneler için çok iyidir.

Yine, bu yağın spazmları azaltarak doğumu kolaylaştırdığına ve sancıları azalttığına da inanılmaktadır.

Doğum sonrası depresyon tedavisinde de kullanılabilir.

 

YASEMİN YAĞININ YATIŞTIRICI ÖZELLİĞİ

 

Yasemin yağının, beden zihin ve ruh üzerinde sakinleştirici bir etkisi vardır.

Anksiyete, stres, sıkıntı, öfke ve depresyonun şiddetinin hafifletilmesinde kullanılabilir.

 

YASEMİN YAĞININ BAĞIMLILIK TEDAVİSİNDE KULLANIMI

 

Yasemin yağı, bağımlılığı tedavisinde,  depresyon, sinirlilik hafifletilmesi, öksürük yatıştırıcı rahatlamayı teşvik etmek ve gerilimi azaltmak için yararlı olabilir.

 

Dikkat, edilecek noktalara gelince; Hamile kadınlar gerçek doğum sürecine gelmeden önce, bu yağı kullanmaktan kaçınmalıdır. Yine yasemin alerjisi olanların, yaseminden uzak durması gerekir.

 

AROMATERAPİDE YASEMİN YAĞININ KULLANIMI

 

Yasemin yağı, Aromaterapide kullanılabilecek en etkili yağlardan biridir. Gerginliğe, ağrılara, huzursuzluğa çözüm olabilir.

 

YASEMİN YAĞI NASIL KULLANILIR

 

Yasemin yağı genellikle güvenli kabul edilmesine rağmen, her zaman dikkatli kullanılmalıdır. Örneğin, cilde uygulamadan önce bir taşıyıcı yağ ile yasemin yağını karıştırmak önemlidir.

 

YASEMİN ÇAYI

Yasemin, genellikle yeşil çayla birlikte, bir aroma zenginleştirici olarak kullanılmaktadır.

 

Bugün sizlere tüm zamanların en güzel koktuğu düşünülen, gece açtığı için masumiyet, utangaçlığı, beyaz renginden dolayı saf güzelliğe sembol seçilen ve tanrısal bir armağan olarak kabul edilen yaseminden bahsetmeye çalıştım.

 

Yararlı olmasını umut ederek bitiriyorum, bugün ki yazımı.

 

Saygılarımla..

 

Prof. Dr. Nazan Apaydın Demir

04.08.14

 

 

 

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 130
Toplam yorum
: 56
Toplam mesaj
: 2
Ort. okunma sayısı
: 1278
Kayıt tarihi
: 08.04.14
 
 

Muğla Üniversitesinde Prof. Dr. olarak çalışmaktayım. Kozmetik Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkez..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster