Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ekim '14

 
Kategori
Sağlık
 

Biyomedikal'in doğuşu...

Biyomedikal'in doğuşu...
 

Merhaba, blog yazarlığı günümüzde o kadar yaygın vaziyette yapılmakta ki artık insanlar bilgileri bu yolla kazanır oldu. Yeni meslek dallarının türemesiyle birlikte bilgi arttı ve olaylara daha bilimsel yaklaşılır oldu. Kendimden örnek vermek gerekirse 2004 yılına kadar Biyomedikal bölümü diye bir bölüm olduğunu bilmiyordum. Lisedeki bölüm şefinin tavsiyesi üzerine araştırdım ve Biyomedikal okumaya karar verdim. Yaptığım araştırmalar da bu bölümün ne kadar önemli bir alan haline geleceğiyle ilgiliydi.

Biyomedikal,1960'lı yılların başında astronotların hava boşluğunda yaşamsal parametrelerinin (tansiyon, kalp ritmi vs.) kontrol edilebilmesi amacıyla tıp doktorları ve elektronik mühendislerinin ortak çatı altında toplanmasıyla ortaya çıkmış bir bilim dalıdır. Türkiye'de ise bu bölüm 1980'li yıllarda meydana çıkmaya başlamıştır. Tabi o dönemdeki hastane sahipleri şimdiki gibi teknoloji canlısı değillerdi. Bu sebepten biyomedikal'in Türkiye macerası 1990'lı yılların sonunda ortaya çıkmaya başlamıştır.

Biyomedikal ne iş yapar sorusu özellikle hastane sahiplerinin sorduğu bir sorudur. Kimine göre bir iş yapmaz, kimine göre olmazsa olmazdır. Peki ne iş yapar bu bölüm? Biyomedikal hastane inşaatından başlar ve hasta kabul edildikten sonraki tüm süreci kapsar. Nedir bunlar? İnşaat halinde hastane elektrik sisteminin doğru yapılması,havalandırmanın iyi olması, özellikli tıbbi cihazların yerleştirileceği odaların metrekare hesabı hep bu bölümün sorumluluğundadır. Eğer elektrik tesisatı yanlış yapılmışsa tıbbi cihazı bağladığınızda hemen cihaza zarar verebilir ya da yoğun bakımda hasta var ve elektrikler gitti, ne olacak şimdi, gibi durumları öncen tartar ve hesabını yapar.

Bununla birlikte,açılacak hastanede tüm tıbbi cihazların satın alınması, bakım-onarım ve kalibrasyon süreçleri,kullanıcı eğitimleri gibi süreçleri yönetir. Yani aslında hekim ve hemşirelerin ihtiyaçlarını karşılayacak ve onlara tıbbi cihazlarla ilgili sıkıntılarında yanlarında olan bölümdür.

Ülkemizde hala bazı şeyler eski kafa yapısıyla ilerlediği için hastaneler bu işleri ya kendi bünyesindeki teknik servise ya da ilgili firmaları çağırıyorlar. Bu da aslında hastane yönetimine ekstradan bir külfettir.

Umarım tüm hastane sahipleri bu bölümün ne kadar önemli olduğunu anlar ve her hastanede kaliteli birer biyomedikal departmanı kurmasında destek olurlar...

Saygılarımla...

 
Toplam blog
: 6
: 137
Kayıt tarihi
: 21.10.14
 
 

Fatih Türkyılmaz,2005 yılından bu yana sağlık sektöründe hastane tıbbi cihaz proje yönetimi,biyom..