Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Aralık '14

 
Kategori
Sağlık
 

Biyomedikal mi? Satın alma mı?

Biyomedikal mi? Satın alma mı?
 

Biyomedikal mi? Satın alma mı?

 

Bundan on sene önce hastanelerde hemen hemen her işi satın almacılar yapardı. Neden mi? Çok basit bir cevabı var aslında, patronun akrabası veya bir tanıdığıdır. Kafadaki zihniyet, akrabam olsun bana kazık atmasın, başkası olursa bana kazık atmaya çalışır mantığı. Bir bakıma doğrudur aslında. Eğer iyi bir patron düzenli olarak hesap sormazsa veya rapor istemezse bunlar olabilir. Yıllarca hastanede bu arkadaşlar firmaların en çok kar ettiği malzemeleri, bilmedikleri halde aldılar ve kullandılar. Teknik servise bile gerek yoktur böyle patronların gözünde, nasıl olsa satın alma var. Her iş satın almada bitiyor sanılıyordu. Hani biz çağ atlıyorduk. Yanlışlıkla çağ bize ayak uydurmaya başladı nerdeyse.
Neyse ki araya bir iki tane büyük, kurumsal hastane katıldı da diğer hastanelerde gördü, bu iş öyle yapılmıyormuş, her işin uzmanı varmış diye. Siz gidip beyin cerrahına prostat ameliyatı yaptırabilir misiniz? Bu işlerde onun gibi birşey, ayrı bir uzmanlık gerektirir, satın alma, biyomedikal, teknik servis ve bilgi işlem gibi.
Büyük hastane gruplarında "biyomedikal satın alma" departmanları vardır. Bu departman sadece tıbbi cihazlar ve bu cihazların yedek parçalarını temin etmekle yükümlüdür. Diğer satın alınacak malzemeleri satın alma yapar. Çünkü satın alma tıbbi cihazların yedek parçalarını ne kadar iyi bilir ya da uyumlu olur mu olmaz mı bilemez. Bunun için kurumsal yerler biyomedikal kökenli arkadaşları biyomedikal satın alma olarak atamış bulunmaktadır.
Yani o eski esnaf mantığıyla düşünen hastane sahipleri biyomedikali sadece tamirci olarak görürken, çağ atlayan kurumlar ne kadar önemli olduğunu bildikleri için işleri bu departman üzerinden yürütmeye başlamışlardır.
Bir hastanede doktorlar, hemşireler ne kadar önemliyse, biyomedikal departmanı' da o kadar önemlidir. Hani derler ya ; "alet yapar el övünür"diye, işte o aletlere hükmeden kişilere iyi davranmak gerekir...

 
Toplam blog
: 6
: 137
Kayıt tarihi
: 21.10.14
 
 

Fatih Türkyılmaz,2005 yılından bu yana sağlık sektöründe hastane tıbbi cihaz proje yönetimi,biyom..