Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Kasım '14

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Biz aşkı hep yanlış anladık

Biz aşkı hep yanlış anladık
 

Aşkın bir tarifi olmadığı doğru. Soyut bir kavram olduğu için aşk nedir diye sorulsa, herkesin kendine göre söyleyecekleri vardır. Çağrışımlara göre kimi acı der, kimi mutluluk, kimi bir keredir der, kimi defalarca yaşanır der; denecek şey çoktur. Aşk tam olarak nedir bilemeyiz ama neyin aşk olmadığını bilebiliriz.
Aşkı hep yanlış anladık biz. Aşık olduğumuzu sandığımız insanlara sahip olmaya çalıştık. Yetmedi hayatlarına sahip olmaya çalıştık; satın alabileceğimizi düşündük, belki de satın aldığımızı zannettik. Aşk böyle bir şey değildir. Her birey özgürdür. Eş olmak, sevgili olmak kişiye sahip olmak değildir. "Şuraya gitme!", "Bununla görüşme!", "Onu giyme!" Bunlar hep duyulan cümleler. Kimse kimsenin özgürlüğü konusunda söz sahibi değildir. Şunu diyenler çıkacaktır elbet "Tamam da ben çok kıskancım." veya "Ben çok fazla güvenemiyorum." İşte süper bir farkındalığın var, demek ki sen aşık değilsin. Bunlar hep ego çünkü kişi; güvendiği, şüphe duymadığı, kıskanmadığı, tam olarak emin olduğu kişiye aşıktır. Aşk ve güvensizlik bir arada olmaz aynı gece ve gündüz gibi.
Bana bu konuyla ilgili hep şu sorulur; kişi anlatır ve sonunda, peki sizce bana aşık mı gerçekten yoksa beni cinsel olarak yada maddi olarak kullanıyor mu? (cinsellik sorusu genelde kadınlardan, maddi anlamda kullanma sorusu genelde erkeklerden geliyor)  Ben de derim ki, cevap sende bunu sorduğuna göre sen gerçekten aşık mısın?  Çünkü aşk emin olmaktır. Biz aşk değil ilişki yaşıyoruz. İlişkinin içinde ise aşk yok.
usta Osho derki aşk üç boyutludur. İlki sadece cinsel bir dürtüden, fiziksel bir olgudan ibarettir. İkincisi cinsel arzudan, cinsellikten,ten hazzından öte bir duygu. Üçüncüsü tanrısaldır; sevecek bir obje olmadığında, aşk senin varlığına özgü bir şey olduğu durumdur. İlki tamamen kullanma, ikincisinde kullanma yok eşitsin, üçüncüsü ise gerçek aşk ve sen, sen değilsin.
Günümüzde aşk yaşayan var mı diye sorulursa dünyada belki bir belki iki kişi derim. Günümüzdekiler bağımlılık, karşılıklı çıkar veya ilişki; aşk yok.
Aşk nasıl mümkündür?  Kimseye ihtiyacın olmadığında, kendi kendine yettiğinde, yalnızken gayet mutlu ve mesut olduğunda, işte o zaman aşk mümkündür .
Peki aşk mümkün müdür hala?

 
Toplam blog
: 18
: 993
Kayıt tarihi
: 10.05.14
 
 

sosyolog  & psikoloji master ..