Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mayıs '10

 
Kategori
Sosyoloji
 

Biz bu vatan için ciğeri yananlardanız

Biz bu vatan için ciğeri yananlardanız
 

Levon Panos DABAĞYAN (1933)


Anadolu Ajansı'ndan az önce gelen bir habere göre : Ermeni asıllı tarihçi Levon Panos Dabağyan, Yalova Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği tarafından düzenlenen “Tarihi Belgeler Işığında Ermeni Meselesi” konferansında yaptığı konuşmada, “Türkler soykırım yapsaydı ben şu anda burada olmazdım” diye konuşmuş.

''Soykırım iddialarının emperyal güçlerin iddiaları'' olduğunu vurgulayan araştırmacı yazar Levon Panos DABAĞYAN'a göre : “Biz bu vatan için ciğeri yananlardanız. Böyle bir soykırımın Türk topraklarında yapıldığı iddiası varsa sorun da Türkiye’de çözülmeli. Ermenistan bu olaya niye dahil ediliyor anlamıyorum. 77 yaşındayım ve 50 yılımı bu ülke için harcadım. Bir daha olsa yine bu ülke için harcamak isterim. ‘Ermeni’ kelimesi Türkiye’de maşa olarak kullanılacak bir kelime değildir. Bizi birbirimizden ayırmak istiyorlar. İç içe haldeyken nasıl bu hale geldik, bunu düşünmeliyiz. Amerika’ya gidip akıl danışanlar var. Parlamentomuzda Ermeni biri olmazsa sorunları çözemeyiz.”

Yıllar önce "Ben Türk dostu Ermeni değil, atalarımın asırlarca bu topraklarda yaşadığı Türk Ermeni`si Dabağyan`ım" diyen Levon Panos Dabağyan Türk ve Ermeni tarihleri konusundaki çalışmaları ile ünlenmiş bir tarihçimiz. 1933'te İstanbul Yenikapı'daki evlerinde dünyaya gelmiş. Yazar Mahmut ÇETİN'e göre ''Levon Panos Dabağyan, eskilerin nev-i şahsına münhasır dediği bir kişilik. O, Türk Milletini, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyetini seven bir kalem.'' L.P. DABAĞYAN, bir yazısında: “Bütün Ermenileri düşman görmek tamamen yanlıştır ve de haksızlığın ta kendisidir. Zira, Türk vatanını en az bizler kadar seven ve dış ülkelere giden Türk insanına adeta kardeş gibi davranarak onları başı üstünde ağırlayan nice Ermeni mevcuttur” diyor.


1976-1977 yılları arasında toplam bir yıl civarında, "Türkiye Ermeni Patrikhanesi"nin basın sözcülüğünü de yapan Levon Panos Dabağyan'ın Osmanlı Devleti, İstanbul ve Ermeni tarihi konularında kitapları var. O da atalarının geçmişteki izlerine bağlı olarak; kökü mazide olan ati olarak görüyor kendisini. Bu yüzden olsa gerek kimi Ermeni yurttaşlarımıdan da duyduğumuz gibi Levon Panos DABAĞYAN da geçmişin izlerinden hareketlebir araştırmacı bir yazar olarak Türk Ermenisi sıfatını kullanıyor kendisi için.

Büyük bir devletin OSMANLI'nın egemenliği altında kardeşçe, dostça, yanyana yaşarken nasıl oldu da biz birbirimize düştük ya da düşürüldük sorununu da tartışmış Levon. Osmanlı`da Şer Hareketleri ve Abdülhamid Han adlı araştırmasında bu konuları irdeleyen ve bazı yorumlarda bulunan Levon Panos DABAĞYAN bu konuda çok ilginç saptamalarda bulunur:

''Osmanlı Devleti`nin özellikle madden zayıflaması başta olmak üzere, çeşitli gaileler içinde Anadolu toprakları ile daha titiz bir şekilde ilgilenememesi, Osmanlı Devleti`ni "bölüp parçalamaya" çalışan şer güçleri nasıl bir taktik uygulamışlar ise, günümüzde de aynı taktiği uygulamaya devam etmektedirler... Çünkü değişen hiçbir şey olmamış, aynı batıl zihniyet dün olduğu gibi günümüzde de varlığını sürdürmüş ve de sürdürmektedir. İbret alınsın diye bunlar yazıyorum; bana düşman olanların, kimlerin dostu oldukları iyice bilinsin diye!.. Vatanın bugünkü haline ağlarken, bunları düşünmek beni kahrediyor!... Onlar Abdülhamid`i yıkmadılar. Hayır! Onlar, işte Osmanlı Devleti`ni böylece yıkmış oldular!.. ''

Tarihçi Levon Panos Dabağyan ''Osmanlı Devleti`nin özellikle madden zayıflaması başta olmak üzere, çeşitli gaileler içinde Anadolu toprakları ile daha titiz bir şekilde'' ilgilenmiş ve arşivlerde araştırmalar yapmıştır. Bu amaçla eserlerinin çoğunu Ermeniler ile Osmanlılar üzerine yazmış. Levon Panos DABAĞYAN Sultan Abdülhamid Han ve Ermeni Meselesi (2000) ile Osmanlı`da Şer Hareketleri ve Abdülhamid Han (2000) adlı eserlerin de yazarı.

Levon P. DABAĞYAN'ın Sultan Abdülhamid Han ve Ermeni Meselesi adlı eserinin tanıtımında yer alan tespitleri doğrultusunda aşağıdaki yaklaşımlarına da katılmamak mümkün değil. Özellikle 21 Temmuz 1905 Cuma günü 2. Abdülhamid'e karşı bir yönü ile uluslararası nitelikteki bu suikasti sürekli olarak görmezden gelenlere karşı aşağıdaki tespitlerinin önemi büyük bence. ''Sultan II. Abdülhamid ve Ermeni meselesi Türkiye`nin gündeminden hiçbir zaman düşmeyen iki konu. Birçok insan için bir Ermeni`nin "cennet mekân Sultan Ab`dül Hamid Han" demesi mümkün değildir, ama bunu söyleyen bir Ermeni çıktı. Levon Panos Dabağyan, Türkiye`de yaşayan Ermeni cemaati içinde oldukça önemli yerlere gelmiş bir insan. Genç yaşta gazeteciliğe başlayan ve çeşitli gazetelerde muhabirlik ve köşe yazarlığı yapan Dabağyan, bir dönem de Ermeni Patriği`nin basın sözcülüğünü yürütmüş. "Türkiye Ermenileri`nin Tarihi" isimli kitabın da yazarı olan Dabağyan`ın son çalışması ise Ermeni Meselesi`nin başlangıcında yer alan Sultan II. Abdülhamid ve onun döneminde Ermeniler`in yaptıklarına ilişkin. "Sultan Abdülhamid Han ve Ermeni Meselesi" isimli kitabında, bildik tavırlardan uzak olan yazar, diasporada yaşayan Ermeniler`in propagandasını yaptıkları fikirleri de savunmuyor. Çalışmasını kaynaklara dayanarak meydana getiren Dabağyan`ın bu denli farklı olmasının sırrı, "Ben Türk dostu Ermeni değil, atalarımın asırlarca bu topraklarda yaşadığı Türk Ermeni`si Dabağyan`ım" sözlerinde gizli olsa gerek. Konuya uluslararası güç mücadelesinin bir ürünü olarak bakmaya çalışan Dabağyan, kesinlikle tarihçiler tarafından incelenmesi gereken bir eser meydana getirmiş. Kitap üç ayrı bölümden oluşuyor. Birinci bölümde Sultan Abdülhamid`in hayatını ve Osmanlı İmparatorluğu`nun o dönem içinde bulunduğu durumu anlatan Dabağyan, bu bölümde belki de tarihî bir hatanın düzeltilmesi için fırsat oluşturuyor. Sultan Abdülhamid`in annesi Tir-i Müjgan Hatun`un Ermeni kökenli olduğu uzun zamandan beri yazılıp çizilen bir hususken, Dabağyan, bunun böyle olmadığını, Tir-i Müjgan Hatun`un Çerkez asıllı bir insan olduğunu yazıyor. İkinci bölümde, Sultan Abdülhamid döneminde Ermeniler`in yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgiler veren yazar, üçüncü ve son bölümde, Ermeni meselesi ile ilgili çeşitli alanlardaki yazılarını toplamış. Dabağyan, kitabına ek olarak, Ermeni meselesi ile ilgili bir çok ismin kısa biyografisini de koymuş. (Alıntı Yeri: Aylık Dergi)

Levon Panos DABAĞYAN ayrıca Türkiye Ermenileri Tarihi (2000) kitabının yazarı. Bu önemli araştırması için ilginç bir açıklaması da var DABAĞYAN'ın: ''Bu kitap öncelikle "Ermeni Örgütleri"nin işine gelmez. Çünkü; (Ermeni Milleti`nin "Milli varlığını" doğrudan "Türk Milletine" medyun olduğunu) hemen her Türk-Ermenisi ve Dünya Ermenileri okuyabilme fırsatını bulacaklar.''

Levon P. DABAĞYAN'ın bir konuşmasında barış ve yurttaşlık bilinci doğrultusunda anmadan geçemediği; Asala terörüne karşı durabilmek için 15 Ağustos 1982 günü Taksim Anıtı önünde kendisini yakmaktan çekimeyen rahmetli Artin PENİK (1921)in''ölüm döşeğinde'' söylemiş olduğu son sözlerinden bir kaçı ile bitirmek istiyorum yazımı: Biz millet olarak kardeşçe yaşıyoruz. Vatanım ve milletim uğruna bu eylemi gözümü kırpmadan yüz bin defa yine yaparım.

 
Toplam blog
: 570
: 1034
Kayıt tarihi
: 14.09.08
 
 

1974'te H.Ü. Sosyoloji ve İdare Bölümü'nü yüksek lisans tezi ile bitirdim. 1976 yılında yapımcı y..