Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mart '12

 
Kategori
Güncel
 

Biz hem çiftçimizi hem de askerimizi üzeriz

Biz hem çiftçimizi hem de askerimizi üzeriz
 

İzmir İktisat


Gece ara ara yağan yağmur, gök gürültüsünün ve çatıdaki kiremitlerin sesi beni uyutmamış; erken kalkmama neden olmuştu. Çayı ocağa koyduktan sonra duvardaki takvim dikkatimi çelmişti. Bugün takvimler 17 Şubatı gösteriyordu. Takvim yaprağını kopartıp okuduğumda, üşüdüğümü hissettim. Sabahın ayazı değildi iliklerime kadar işleyen, tarihin önemini anımsar anımsamaz titredim. “Nasıl unuturuz,” dedim kendimce. Ve sözü şimdi yurdumuzun kurtarıcısı ulu önderimiz M.K.Atatürk’e vermek istiyorum:

(*) “…Süngülerle, silahlarla ve kanla kazandığımız askeri zaferlerden sonra, kültür, bilim, fen ve ekonomi alanlarında da zaferler kazanmaya devam edeceğiz.”

“Ekonomik kalkınma, Türkiye’nin özgür, bağımsız, daima daha kuvvetli, daima daha gönençli Türkiye ülküsünün belkemiğidir.”

17 Şubat – 4 Mart 1923 tarihlerinde İzmir’de ilk kez toplanan Türkiye İktisat Kongresinin önemini yukarıdaki iki sözden daha önemli hangi söz anlatırdı acaba?
İzmir’de Banka Han binasında sayısı bini aşkın delege buluşup toplanmış,(1135 delege)- Türkiye’nin ekonomik sorunlarını tartışıp masaya yatırmışlar. Kurtuluş Savaşı sonrası, yıkılmış, yakılmış, tükenmiş bir Türkiye vardı. Küllerinden yeniden yaratılmış bir kor gibiydi ulu Önderimizin canını, verdiği vatanı için. İşte 17 Şubat 1923 Mustafa Kemal Atatürk’ün başkanlığında bir ilke imza atılacak, Kurtuluş Savaşı sonrası Türkiye’si ekonomik bağımsızlığına kavuşacağı bir tarih olmuştu.

(**)Atatürk: ” Efendiler, Hey’et-i aliyenizin bugün akdedmiş olduğu İktisat Kongresi çok mühimdir. Çok tarihidir. Nasıl ki Erzurum Kongresi felaket noktasına gelmiş olan bu milleti kurtarmak hususunda Misak-ı Millinin ve Teşkilat-ı Esasiye Kanununun ilk temel taşlarını tedarik hususunda amil olmuş, müessir olmuş müteşebbis olmuş ve bundan dolayı tarihimizde, tarih-i millimizde en kıymetli ve yüksek hatırayı ihraz etmiş ise, kongreniz dahi milletin ve memleketin hayat ve halas-ı hakikisini temine medar olacak düsturun temel taşlarını ve esaslarını ihraz edip ortaya koymak suretiyle tarihte büyük namı ve çok kıymetli bir hatırayı ihraz edecektir… Bu kadar kıymetli ve tarihi kongrenizi küşüt etmek şerefini bana bahşettiğinizden dolayı hassaten arz-ı teşekkür ederim… Ve böyle bir kongreyi akdeden sizlersiniz. Bundan dolayı sizi şayan-ı tebrik görür ve tebrik ederim… Kongre kuşat edilmiştir efendim.”

İzmir’in kurtuluşunun üzerinden tam beş ay geçmişti. El çabuk tutulmalıydı. İtilaf devletlerinin Lozan Antlaşmasından önce toplanılması Anadolu’nun kurtuluşu açısından, iktisadi açısından çok büyük bir değeri vardı. 1135 delege Türkiye’nin çiftçi, tüccar, sanayi ve işçi zümrelerinden özellikle seçilmiş bu kongrede bu grupların hazırladığı “Misak-ı İktisadî Esasları” tartışıldı ve kabul edildi.

Neydi bu alınan kararlar?

(***)1-Hammaddesi yurt içinde yetişen veya yetiştirilebilen sanayi dalları kurulması gerekmektedir.

2-El işçiliğinden ve küçük imalattan süratle fabrikaya veya büyük işletmeye geçilmelidir.

3-Devlet yavaş yavaş iktisadi görüşleri de olan bir organ haline gelmeli ve özel sektörler tarafından kurulamayan teşebbüsler devletçe ele alınmalıdır.

4-Özel teşebbüslere kredi sağlayacak bir Devlet Bankası kurulmalıdır.

5-Dış rekabete dayanabilmek için sanayinin toplu ve bütün olarak kurulması gerekir.

6-Yabancıların kurdukları tekellerden kaçınılmalıdır.

7-Sanayinin teşviki ve milli bankaların kurulması sağlanmalıdır.

8-Demiryolu inşaat programına bağlanmalıdır.

9-İş erbabına amele değil, işçi denmelidir.

10-Sendika hakkı tanınmalıdır.

Prof.Dr.Zeki Hafızoğulları, her sene Erzurum- Sivas Kongrelerinin şenliklerle anılıp kutlanırken, bilimsel tartışmaları yapılırken, İzmir İktisat Kongresine yeterince önem verilmediğini düşünüyor. Şahsen hocamızın biraz sitemkar oluşunda haklı olduğunu düşünüyorum. İzmir İktisat Kongresinin önemini vurgularken çok manidar bir söylemi karanlığa ışık tutar gibiydi.

“ İzmir İktisat Kongresi, sözünde saklı ilkeler bakımından, Türk ulusunun dünü, bugünü, aynı zamanda yarınıdır.”

Evet, yarınlarımız istersek bizim avuçlarımızda olmayabilir de olabilir de.
Ve son sözü 18. Mart. 1923 yılında Tarsus’ta Çiftçilerle yaptığı konuşmayı yapan önderimiz Atatürk’ümüze bırakıyorum.

(****) “…Memleketimiz şu iki şeyin memleketidir: Biri çiftçi, diğeri asker.
Biz çok iyi çiftçi ve çok iyi asker yetiştiren bir milletiz. İyi çiftçi yetiştirdik: Çünkü topraklarımız çoktur. İyi asker yetiştirdik: Çünkü o topraklara kasteden düşmanlar fazladır. O toprakları sürenler, o toprakları koruyanlar hep sizlersiniz.”

Nedense biz hem çiftçimizi hem de askerimizi üzeriz. Ve tarihimizi de unuturuz…
Oysa ki, canlarımızın ve hudutlarımızın namusudur asker! Oysa ki, topraklarımızı yaşatan hekimidir çiftçimiz.

Sevgi ve saygıyla.

Emine PİŞİREN
17.Şubat.2012

KAYNAK: (*) AKDTYK, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, Ankara, 1997, Cilt I, s.416)
(**) Prof.Dr.Zeki Hafızoğulları -Gazi Mustafa Kemal Paşa Hazretlerinin tik Türkiye İktisat Kongresindeki İftitahi Nutukları, Afet İnan, İzmir İktisat Kongresi, Ankara, 1989 s. 69.
(***) Prof.Dr.Zeki Hafızoğulları- ATATÜRK ARAŞTIRMA MERKEZİ DERGİSİ, Sayı 46, Cilt: XVI, Mart 2000
(****) Prof.Dr. Ali SEVİM, Prof.Dr. M.Akif TURAL, Prof.Dr. İzzet ÖZTOPRAK-Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri.

 
Toplam blog
: 141
: 1282
Kayıt tarihi
: 02.11.08
 
 

Kayseri- Develi doğumluyum. İlk- orta- lise ve üniversiteyi istanbul'da bitirdim. Kültür Bakanlığ..